Rizika spojená s řízením o Vánocích

27.12.2017

Síla očekávání je obzvlášť o Vánocích velice intenzivní a proto se všichni snaží ji pro své blízké naplnit tak moc, že kolikrát zapomínají i na sebe a svou pohodu. Napětí se hromadí a kolikrát vyvrcholí stresovým přepětím, agresivitou a zvýšenou konzumací alkoholu. Nenechte si svátky zkazit a vyvarujte se základním rizikům spojenými s vánočními svátky.

Rizika spojená s řízením o Vánocích

Alkohol

Vánoční svátky jsou vyvrcholením všeho shonu a trápení se sháněním dárků, pečením cukroví a nikdy nekončících nákupů. Není se čemu divit, že velká část populace potřebuje upustit páru a po úspěšně pokořeném hříchu obžerství vše “spláchnout” skleničkou vína, pivem nebo domácím vaječným likérem. Nadcházející Silvestr je také spojen se zvýšenou konzumací alkoholu a toho si je vědoma i policie, která bude mít na Silvestra a na Nový rok oči doširoka otevřené. V případě, že při kontrole nadýcháte víc jak 0,3 promile, bude vám přičteno 7 trestných bodů a bude s vámi zahájeno správní řízení, ve kterém můžete zaplatit až 20 000 Kč a může vám být udělen i zákaz řízení až na 1 rok. Jako trestný čin je kvalifikováno řízení pod vlivem alkoholu, pokud nadýcháte více jak 1 promile alkoholu. Kromě vysokých finančních částek vám v tomto případě hrozí i vězení, proto je lepší si i druhý den po prohýřeném večeru odpustit řízení vozu. Zbytkový alkohol nám v těle zůstává ještě dlouho po probuzení.

Tabulka: Jak dlouho odbouráváme alkohol?

Typ a množství alkoholu Čas potřebný pro odbourání Muž 85 kg Čas potřebný pro odbourání Žena 60 kg
Pivo 10 – 0,5 l 2 hod 15 min 3 hod 42 min
Pivo 10 – 2 l 9 hod 14 hod 49 min
Pivo 12 – 0,5 l 2 hod 45 min 4 hod 31 min
Pivo 12 – 2 l 11 hod 18 hod 4 min
Víno – 0,2 l 2 hod 28 min 4 hod 4 min
Víno – 1 l 12 hod 20 min 20 hod 22 min
Destilát – 0,5 dcl 3 hod 15 min 3 hod 42 min

Přeplněná nákupní centra a parkovací domy

Chystáte – li se na nákupy vánočních dárků na poslední chvíli, nebo musíte nakoupit zásoby jídla a pití na Silvestr a Nový rok, obrňte se trpělivostí. Nákupní centra praskají ve švech a parkovací domy ač obrovské, nestíhají uspokojit kapacitu míst na parkování. Hrozí tedy, že uvíznete v podzemí a budete muset dýchat zplodiny výfukových plynů a hlavně ztratíte pozornost a trpělivost a může dojít i k nehodě. Nezapomínejte na přednost podle pravidla pravé ruky! U většiny parkovacích center není rozlišena hlavní a vedlejší silnice dopravními značky, tudíž každý, kdo k vám přijíždí zprava, má přednost.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Stres a nervozita

Všichni chtějí mít dokonalé Vánoce a někteří i přesto, že se 14 dní před dnem “D” nezastaví. Spěchají, nestíhají a jejich svět se jen točí kolem úklidu, pečení a ježdění z práce na nákup a z nákupu domů atd. Nikdo se nechce na cestě zdržovat, ale obzvlášť před Vánoci a po nich, kdy lidé odjíždějí na dovolené, je na silnicích rušno a dochází k častým kolonám. Následkem toho všeho i ti nejklidnější z řidičů ztratí hlavu a odhalí svého temného pana Hyde.

Jak se za volantem se stresem nejlépe vyrovnat? Nejlépe prevencí:

  1. Vyražte na cestu s časovou rezervou.
  2. Dobře se na cestu nalaďte: pusťte si hudbu nebo audioknihu, co máte rádi, dejte si do vozu příjemnou vůni.
  3. Pokud je to možné, nejezděte sami, vezměte s sebou na cesty někoho, s kým si rádi popovídáte, kdo vám zpříjemní cestu.
  4. Nastavte si ideální teplotu, ať vám není zima a ať se zbytečně nepotíte.
  5. Využijte dechová cvičení, např.:
    • dýchání do břicha – brániční dýchání patří mezi relaxační techniky
    • dýchání do trojúhelníku – technika hlubokého dýchání s pauzou po nádechu

Vykrádání aut

Období svátků je období žní pro zloděje, kapsáře a vykrádače aut. Čím víc lidí, tím víc příležitostí pro zloděje, kteří se nestydí ukrást zabalené dárky a další cennosti, které ve voze necháváte. Buďte velice obezřetní a dodržujte pár základních pravidel, abyste zlodějům neusnadnili jejich práci.

  • využijte hlídaných parkovišť s kamerovým systémem
  • zamkněte auto a přesvědčte se, že je opravdu zamčené
  • využijte nadstandardního zabezpečení – zamykání volantu, řadící páky… – minimálně to zloděje zdrží v jeho práci a možná ho od ní i odradí
  • nenechávejte v autě žádné cennosti ani dárky, třeba již zabalené – pro zloděje je to lákavá nabídka
  • vezměte si s sebou všechny doklady

Rizika spojená s řízením o Vánocích: Vykrádání aut

Vánoční svátky mají být svátky klidu a míru, přejeme vám všem ať se i přes předvánoční shony vše v dobré obrátí a ať si je užijete u rodinného krbu v pohodě a bez stresu.

Hledat na webu Srovnátor.cz