Nejnebezpečnější činnosti za volantem

05.12.2017

Ani pokuta nebo trestné body nejsou pro některé řidiče dostatečným varováním před některými činnostmi za volantem. Přibližně 47% lidí používá mobilní telefon v autě a 20% žen se nestihne nalíčit doma, proto to dohání právě v autě. Sepsali jsme pro vás nejvíce nebezpečné činnosti, které si spousta řidičů v autě neodpustí.

Nejnebezpečnější činnosti za volantem

Používání telefonu

Díky používání chytrých telefonů, které jsou neodmyslitelnou součástí našich životů, se stává řízení nebezpečné. Zákon zakazuje jakoukoliv činnost s telefonem v autě, ale i přesto stále vídáme mnoho řidičů, kterým je to jedno. Samotné telefonování není tak nebezpečné jako psaní textových zpráv. Samozřejmě snižuje pozornost řidiče, ale řidič se nemusí soustředit na dotykový displej a může stále hlídat co se děje kolem něj na vozovce.

  • Za manipulaci s telefonem při jízdě hrozí řidičům pokuta 1000 Kč a přičtení 2 bodů.
  • Kvůli manipulaci s mobilem se stává ročně několik tisíc nehod, i přesto v Česku používá mobil při řízení přibližně 47 % lidí.

Poslech hlasité hudby

Většina lidí přizpůsobuje svou jízdu rychlosti písničky, kterou právě slyší. Co je ale horší je hlasitá hudba, která zhoršuje prostorové vnímání a rozptyluje řidiče od řízení. Je prakticky nemožné zaparkovat, pokud máte naplno puštěnou hudbu. Dalším negativem poslechu hlasité hudby je, že můžete přeslechnout houkání sanitky, hasičů, nebo policie.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Líčení

Spousta žen má ve zvyku malovat se ráno až v autě. Líčení patří mezi jednu z nejvíce nebezpečných činností za volantem, dokonce více nebezpečnou než je psaní zpráv, jelikož je nemožné hlídat co se děje okolo vás. K malování většina žen používá zpětné zrcátko, které opravdu nebylo určené právě k této činnosti.

Čtení novin

I v dnešní době, kdy si většina lidí čte zprávy na internetu se najdou pořád lidé, kteří si krátí chvíle v kolonách čtením novin. Pokud ale čtete noviny v koloně, pak se vám může stát, že nevědomky uvolníte brzdový pedál a narazíte do auta před vámi.

Konzumace jídla a pití

Jakmile se rozhodnete jíst v autě, pak je rozhodně bezpečnější zastavit a jídlo si v klidu vychutnat. Je prokázáno že při jídle se mozek soustředí více na přijímání potravy, než na řízení, proto by se vám takové spořádání hamburgeru nemuselo vůbec vyplatit. To stejné platí i o pití. Za nejvíce bezpečné se považuje uzavřené pití v kelímku s brčkem, ale určitě nedoporučujeme rozdělávání pet lahve při jízdě. Většina řidičů má pak tendenci používat k manipulaci s volantem nohu, což samozřejmě není vůbec bezpečné.

Hledat na webu Srovnátor.cz