Srovnátor.cz

TOP 10 letadel na celosvětovém žebříčku

boeing

Jedinci, kteří nelétají každý týden na služební cestu si létání dokáží užít, pokud tedy zrovna netrpí nemocí z výšek a klaustrofobií. Největší výhodou leteckého transportu je nesporně rychlost přepravy a možnost odpočinku při letu, pokud ovšem nepatříte mezi ty šťastlivce, kterým cestu znepříjemňuje jiný pasažér případně jeho děti. Letadla však neslouží jen k přepravě osob.

Nejrychlejší letadlo na světě

Lockheed SR – 71 Blackbird (vojenský letoun)

Rekord s nejvyšší rychlostí drží tento americký dvoumotorový průzkumný letoun pod taktovkou amerického pilota Eldon Wayne Joersze z roku 1976. Kombinací rychlosti a vysoké výšky se vyhýbá většině ohrožení.
Nejvyšší rychlost: 3 529,6 km/h
Dolet: 4 800 km

Tupolev TU-144 (civilní letoun)

První dopravní nadzvukový letoun byl vyráběn v 70. letech minulého století v bývalém sovětském svazu. Výroba byla přerušena pro příliš vysoké náklady, bylo vyrobeno pouhých 16 kusů. V roce 1978 byla přeprava osob přerušena a již neobnovena.
Nejvyšší rychlost: 2 350 km/h (Tupolev TU-144S), 2 124 km/h (Tupolev TU-144D)
Maximální dolet: 3 500 km (Tupolev TU-144S), 6 500 km (Tupolev TU-144D)

Nejluxusnější dopravní letadla

Emirates

Za necelých 565 000 Kč je možné pořídit letenku z New Yorku do Sydney. Pro všechny cestující první třídy je k dispozici kožená toaletní taštička s produkty Bulgari (parfém, voda po holení, péče o pleť, holící strojky atd.) K dispozici je soukromý uzavíratelný prostor s koženou sedačkou, minibar, speciální pyžamo, zabraňující dehydrataci a stimulující cirkulaci krevního oběhu, 32 palcová dotyková TV. Na palubě je salónek s barem a 55 palcovou TV. V novém modelu 777 je k dispozici apartmá s nulovou gravitací (40 m2).

Etihad Airways

Za 355 000 vás letecká společnost Etihad dopraví z New Yorku do Abu Dhabí. Na palubě jsou k dispozici třípokojová apartmá (obývací pokoj, ložnice a sprcha). V obývacím pokoji jsou 2 kožená křesla a 32 palcová TV. Ložnice je vybavena dvoulůžkem s italským designovým ložním prádlem a plochou TV. K dispozici je osobní kuchař, který je připraven darovat kulinářský zážitek v oblacích. Služba hlídání dětí je samozřejmostí.

Singapore Airline

Za 352 000 Kč se s leteckou společností Singapore Airline dostanete první třídou ze Singapuru do Sydney. Klíčovým prvkem v letadle jsou oddělené boxy pro jednotlivce, které jde v případě, kdy cestujete ve dvou, spojit zrušením stěny a spojením postelí v jednu. Kožené křeslo před 32 palcovou TV lze otočit až o 270O. Největší grow singapurské společnosti je její kuchyně, do které ročně investují 10 450 mil. Kč. Šéfkuchařem je Alfred Portale, šéfkuchař michelinského Gotham Baru a Grillu v New Yorku.

Nejdražší letadlo na světě

Northrop B-2 spirit

První prototyp amerického víceúčelového bombardéru vzlétl roku 1989 a k jeho sériové výrobě došlo roku 1993. Letoun díky technologii a uhlíkové konstrukci eliminuje veškeré odražené signály a snadněji pronikne do střežených prostor. Letový dosah B-2 je 6 000 námořních mil (přes 11 000 km) a tankovat je nutné každých 6 hodin. Letoun je vybaven varnou deskou, postelí a toaletou.
Cena: cca 15,40 mld Kč
Náklady na provoz: 2,8 mil Kč na hodinu
Nejvyšší rychlost: 1 010 km/h

Největší letadlo

Stratolaunch

Celosvětově největší letadlo se zatím ještě neodlepilo od země. Stratolaunch se zrodil v hlavě spoluzakladateli společnosti Microsoft Paulu Allenovi, který od roku 2011 pracoval na jeho vývoji. Letoun na 28 kolech má 2 trupy a 6 motorů.
Rozpětí křídel: 117 m
Váha: 580 tun

Nejmenší letadlo

Bumble Bee II (“Čmelák” II)

Světově nejmenší letadélko, které může být pilotováno člověkem, je pro své mini rozměry zapsáno i v Guinessově knize rekordů. Konstruktér letadla je Robert H. Starr a jeho první let se konal v roce 1988.
Délka letadla: 2,69 m
Rozpětí křídel: 1,68 m
Váha: 179,6 kg
Nejvyšší dosažená rychlost: 306 km/h

Nejlehčí motorové letadlo

Whing Ding II

Nejlehčí letadlo si postavil konstruktér Bob Hovey. První verze letounu vzlétla roku 1971. Letadlo ve skutečnosti nemá ani kokpit, takže pilot není chráněn před žádnými externími vlivy. Letadlo bylo postaveno především pro zábavu a nikoli pro transport pasažérů.
Cena: 13 000 Kč
Rychlost: 80 km/h
Váha prázdného letadla: 55 kg

Nejpomalejší letadlo

Gossamer Albatross

Konstruktér celosvětově druhého letadla, které bylo poháněno pouze lidskou silou byl Paul B. MacCready. Jako první letadlo tohoto typu přeletělo v roce 1979 kanál La Manche. Pilotem byl amatérský cyklista Bryan Allen.
Rozpětí křídel: 29,77 m
Váha prázdného letadla: 31,75 kg
Maximální rychlost: 28,95 km/h

Letadla s nejatraktivnějším exteriérem

Hekla Aurora

Islandská společnost Icelandair nechala zevnějšek svého letadla natřít v barvách polární záře. Uvnitř letadla je instalováno LED osvětlení, které simuluje pravou polární zář. Hekla je tradiční islandské dívčí jméno a Aurora je jiný název pro polární zář.

Kulula Airlines

Jihoafrická společnost pojala letadlo jako velký návod k použití. Pomalovala ho šipkami, které ukazují na jednotlivé části letadla. Šipka vedoucí k černé skříňce je zvýrazněná a k pilotní kabině míří nápis: “Big Cheese – Captain, my captain!” (“Velké zvíře – Kapitán, můj kapitán!”)

Westjet

Boeing 737 kanadské letecké společnosti Westjet je ztělesněním oblíbené pohádky Walta Disneyho – Ledové království. Na Annu, Elsu a Olafa bylo spotřebováno 644 litrů 23 různých barev.

TOP 10 letadel na celosvětovém žebříčku

Nejtěžší letadlo

Antonov 225 – Mrija

Ukrajinské strategické transportní letadlo je největší a nejtěžší letadlo na světě (aktivně létající), které se poprvé odlepilo od země na konci roku 1988. Letoun je poháněn 6 dvouproudovými motory a na světě existuje pouze jeden jediný exemplář.
Maximální vzletová hmotnost: 640 tun
Váha prázdného letadla: 175 tun
Rozpětí křídel: 88,4 m
Délka: 84 m

Nejnebezpečnější letadlo

Gee Bee

Závodní letadla Gee Bee byla postavena ve 30. letech minulého století americkou společností Granville Brothers Aircraft ve Springfieldu v Massachusetts. Letadla byla konstruována za účelem vyhrávání závodů, což se jim také dařilo, nicméně jejich konstrukce byla tak chatrná, že při vysoké rychlosti odpadávali kusy letadla, které následkem špatné ovladatelnosti havarovalo.
Maximální rychlost: 430 km/h

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345