Našich 7 nejkrásnějších hradů a zámků

05.06.2018

Máte rádi výlety? Jsou vaší oblíbenou cílovou stanicí hrady a zámky? Poradíme Vám, které z nich jsou u nás nejnavštěvovanější a také nejkrásnější. Není nic romantičtějšího než prohlídky starodávných hradů a poslouchání příběhů, které napsala historie.

Našich 7 nejkrásnějších hradů a zámků

Pražský hrad

Když jsme v úvodu hovořili o výletech, možná některé ani nenapadl Pražský hrad, ale logicky, tak jako je naše hlavní město nejnavštěvovanějším místem v republice, stejně hojné návštěvnosti se těší i hrad. Ten začal budovat už v roce 880 kníže Bořivoj z rodu Přemyslovců. Dnes se rozkládá na ploše neuvěřitelných 70 000m2 a tím se také zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako největší hradní komplex na světě. Památku najdeme v seznamu UNESCO. Pražský hrad přináší ukázku několika slohů, je symbolem české státnosti a patří k němu i nádherné zahrady. V letní turistické sezóně od 1. dubna do 31. října je areál Pražského hradu otevřen od 6:00 do 22:00, u dalších návštěvnických objektů se otvírací doby liší, takže doporučujeme dohledat si příslušné časy na internetových stránkách Pražského hradu.

Lednice

Zámek je už od roku 1945 majetkem státu. Celý lednicko-valtický areál je zapsán do seznamu památek UNESCO. Romantické sídlo prošla v 19. Století novogotickou přestavbou, kolem zámku je jeden z největších parků v Evropě. V parku návštěvníci uvidí skleník s palmami, římský akvadukt nebo minaret. V místech mimo obhlídkovou trasu je možné si pronajmout prostory zámku, nádvoří nebo zahrady k uskutečnění svatebního obřadu. Základní okruh je možné si prohlédnout v letních měsících obvykle od 9:00 do 17:00.

Český Krumlov

Hrad a zámek Český Krumlov je naší další kulturní památkou, kam lidé moc rádi jezdí. Dá se tu vidět stavební vývoj několika století – od 14. až do 19. Areál zámku čítá 46 palácových staveb a budov, 5 nádvoří a nechybí ani zámecké zahrady. Kromě zámku je celé město městskou kulturní památkou. Hrad a zámek jsou postaveny na skále, kterou obtéká Vltava a potok Polečnice. Otvírací doba je od úterý do neděle vždy od 9:00 do 17:00.

Karlštejn

Ne jen kvůli filmu Noc na Karlštejně je dalším nejnavštěvovanějším hradem, pohádková atmosféra se začíná už v podhradí. Gotický hrad nechal postavit v roce 1348 Karel IV. a měl sloužit zejména k uložení královských pokladů. Návštěvníci mohou zvolit k prohlídce jeden ze dvou okruhů, první vás zavede do Císařského paláce a Mariánské věže, kde si prohlédnete Pokladnici a Klenotnici, druhý okruh míří do Velké věže, kde se nachází slavná Kaple svatého kříže, která je vyzdobena deskovými obrazy od mistra Theodorika. K obdivu je na hradě uložena replika svatováclavské koruny. Teď v červnu je hrad návštěvníkům otevřen od úterý do neděle vždy 9:00 – 17:30, v červenci a srpnu od pondělí do neděle v čase 9:00 až 18:00.

Hrad Loket

Tento hrad najdeme nedaleko Karlových Varů v městečku Loket. Opět jde o gotickou stavbu, která je uprostřed města a kolem jí obtéká řeka Ohře ze tří stran. Kochat se výhledem z 26 metrové věže je jeden z důvodů, proč se hrad těší velké oblibě návštěvníků, naopak dole v podzemí je k vidění vězení s expozicí „útrpného“ práva. K hradu se váže mnoho legend, které pobaví malé i velké, například ta O Štrakakalovi, což byl skřítek strašící neučesané dětí. Hrad je pro návštěvníky otevřen od 9:00 do 18:30.

Hluboká nad Vltavou

Zámek je jako z pohádky a taky proto, je oblíbenou lokací mnoha filmařů. Leží severně od Českých Budějovic, původně to byl hrad, který se postupně přebudoval na zámek, vzorem jedné z posledních přestaveb zámku byl v 19. století anglický zámek Windsor, kdo touží po královské svatbě, může využít místní prostory k uzavření sňatku. Zámek si lze prohlédnou hned v několika okruzích, v létě je jich pět a šestý je dokonce připraven na podzim a zimu. Na zámku se nachází 140 místností a 11 věží.

Hrad Pernštejn

Moravská památka umístěna na skále nad městysem Nedvědice, hrad je velmi dobře zachován do současnosti, také protože nebyl nikdy dobyt, odrazil dokonce i útoky Švédů během třicetileté války. Hrad je opravdu krásný a láká také filmaře, kromě českých pohádek jako je Sůl nad zlato, Jak se budí princezny, tady točily i zahraniční štáby a záběry hradu můžeme vidět ve filmech Van Helsing nebo Bathory. Základní okruh ukazuje návštěvníkům vše od gotiky až do 20. století a ukazuje celkový vývoj hradu. Malé děti si jistě užijí dobrodružství na okruhu, kterému se říká „Ztratila se bílá paní“, během prohlídky budou s průvodcem plnit úkoly a hledat indicie k bílé paní, ta se jim na konci prohlídky zjeví. Návštěvní doba hradu je v červnu od úterý do neděle od 10:00 – 16:00, v červenci a srpnu každý den od 10:00 do 17:00 kromě pondělí.

Hledat na webu Srovnátor.cz