Cestovní pojištění do Austrálie

28.09.2017

Austrálie je pro turisty velmi atraktivní destinací. Kromě vysokých teplot v době, kdy u nás leží sněhová nadílka, láká turisty do Austrálie nespočet přírodních divů i jiných zajímavostí. Jedním z hlavních důvodů cest do Austrálie bývají úchvatné přírodní scenérie – neprobádané deštné pralesy, národní parky s exotickými druhy rostlin a zvířat, korálové útesy, odlehlé písečné pláže. Během cest do divoké přírody hrozí turistům různá zdravotní rizika. Od nemalých částek za lékařské ošetření vás ochrání kvalitní cestovní pojištění.

Cestovní pojištění do Austrálie

Kdy do Austrálie?

Austrálii tvoří vedle pevninské části také ostrov Tasmánie a mnoho další ostrůvků v Indickém, Tichém a Jižním oceánu. Vzhledem k velikosti Austrálie je i zdejší počasí velmi rozdílné. Sever země se nachází v tropickém pásmu a postupně přechází až k mírnému klimatu na jihu. Třetinu území tvoří pouště. Umístění země na jižní polokouli způsobuje, že zima zde vládne v měsících červen až srpen a léto naopak v období od prosince do února. Pokud byste rádi během jedné návštěvy procestovali celou Austrálii, je nejlepším obdobím jaro nebo podzim. Vyhnete se tak velkým teplotním výkyvům.

Nezapomeňte, že na cestu do Austrálie budete potřebovat vízum. Krátkodobé turistické vízum vyřídíte pohodlně on-line.

Co si nenechat ujít?

Většina turistů přijíždí do Austrálie s jasným cílem, která místa touží vidět a navštívit. Pokud se do Austrálie chystáte a stále tápete, seznamte se s nejpopulárnějšími turistickými cíli. Bez návštěvy těchto míst byste Austrálii neměli opouštět.

Velký bariérový útes (Great Barrier Reef)

Největší korálový útes na světě je jedním z typických symbolů Austrálie, a to nejen pro milovníky potápění a šnorchlování. Útes je přes 2000 km dlouhý a tvoří jej zhruba 600 ostrovů. Pro svou unikátnost je součástí seznamu světového dědictví UNESCO.

Velký bariérový útes

Fraser Island

Další světový unikát, který je zapsán na seznamu UNESCO. Jedná se o největší písečný ostrov na Zemi. Najdete ho u východního pobřeží Austrálie, od kterého ho odděluje jen úzký průliv.

Uluru (Ayers Rock, Ayersova skála)

Uluru je název nejobjemnějšího monolitu na světě. Je starý až 600 milionů let, dlouhý 3,6 km a široký 2,4 km. Nad okolní krajinou se vypíná do výšky 348 m. Během dne s postupujícími slunečními paprsky mění odstíny svého typického načervenalého nádechu. Pro domorodce je posvátným místem.

Gosses Bluff

Také toto místo uctívají domorodí obyvatelé jako posvátné místo. Jedná se o kráter, který vznikl při dopadu asteroidu nebo komety. Stalo se tak před asi 140 miliony let. Nachází se v pohoří Snowy Mountains, které je oblíbeným lyžařským střediskem.

Národní park Kakadu

Oblast národního parku obývají původní obyvatelé Austrálie – Aboriginci. Kromě domorodců se zde setkáte s exotickou přírodou, mimo jiné s krokodýly. Právě volně žijící krokodýli tento národní park proslavili.

Bondi Beach

Nejpopulárnější pláž v Sydney a zároveň snad nejslavnější pláž na celé jižní polokouli. Pláž je využívána k běžným vodním a plážovým radovánkám, oblíbená je také mezi surfaři.

Na co si dát pozor?

Austrálie je vcelku bezpečnou zemí, zdejší příroda však dokáže být zrádná. Při cestách do volné přírody hrozí člověku nebezpečí napadení některými druhy živočichů, které může mít až smrtelné následky. Pozor si dejte zejména na jedovaté pavouky a hady, krokodýly, divoce žijící psy dingo a v moři také na žraloky a smrtelně jedovaté druhy medúz.

Přenosné choroby, jako jsou malárie nebo žlutá zimnice, se v Austrálii prakticky nevyskytují. Výjimkou je horečka dengue, přenášená komáry v tropických částech země. Očkování proti této nemoci neexistuje, proto je třeba dbát náležité opatrnosti a používat repelenty a moskytiéry.

Na území Austrálie dopadají extrémně silné sluneční paprsky, které způsobují velmi častý výskyt rakoviny kůže. V lepším případě člověku ostré slunce přivodí pouze úpal či úžeh. Také proti silnému slunečnímu záření je potřeba se chránit – poslouží k tomu krémy s vysokým UV filtrem a sluneční brýle.

Při pobytu mimo velká města je vhodné pít pouze balenou vodu.

Při pobytu ve velkých městech se vyhýbejte okrajovým částem měst a myslete na nebezpečí kapesních krádeží. Důležité doklady je dobré mít okopírované a kopie uchovávat na jiném místě než originály.

Jak se pojistit?

Pokud vás v Austrálii potká lehká či závažnější zdravotní komplikace, očekávejte kvalitní lékařskou péči. Ta však jde ruku v ruce s vysokými cenami za ošetření. Návštěva všeobecného lékaře vás přijde na 60 – 80 AUD, za jeden den pobytu v nemocnici zaplatíte minimálně 500 AUD. ČR nemá s Austrálií uzavřenou dohodu o bezplatném poskytování zdravotní péče. Abyste se tedy vyhnuli těmto nákladům, musíte mít sjednané cestovní pojištění.

Cestovní pojištění se nemusí vztahovat jen na léčebné výlohy. Doporučujeme sjednat si také připojištění extrémních sportů (v případě, že je hodláte provozovat), pojištění zavazadel a pojištění odpovědnosti za škodu.

Hledat na webu Srovnátor.cz