Jak se nakupuje v bezcelní zóně?

20.04.2018

Po příchodu na letiště nás čeká odbavení a po něm obvykle cestující čekají na svůj let v prostoru, kde se nachází hromady obchodů. Nakupování je tady výhodné, zákazníci se mohou těšit na příznivé ceny. Kde najdeme bezcelní zóny a jak se tam nakupuje?

Jak se nakupuje v bezcelní zóně?

Dříve se dalo nakupovat v bezcelních zónách pokaždé, když jste jeli do zahraničí. Kdo by si nepamatoval obří balení bonbonu za hubičku z Hatí. Po vstupu České republiky do EU, je těchto zón méně a jsou podstatně vzdálenější.

Proč je v zóně levněji?

Protože u nakoupeného zboží nemusíte platit clo, ale jen pokud poletíte mimo státy Schengenského prostoru.
CLO – neboli celní poplatek, je dávka, kterou vybírá stát, přechází-li zboží celní hranici. Stát nebo skupina státu používá clo k ochraně svého vnitřního trhu před zahraniční konkurencí, slouží také jako prostředek ekonomické formy v politických bojích a ke všemu tak přichází prostředky do státní kasy. Clo se vybírá na základě celního zákona a jeho správci je celní správa daného státu. Cel je celá řada, dělí se například na clo vývozní, dovozní nebo tranzitní, existují cla autonomní a smluvní, pak je celníci dělí podle hlediska účelu k jakému má clo sloužit nebo podle způsobu jejich výpočtu. Některé sazby cla se složitě vypočítávají a některé jsou pevně dané.

Letiště v Praze

Na letišti Václava Havla je zóna, skýtající asi 80 obchodů, které se označují duty-free. Zóna je v prostoru, kde se cestující pohybují po odbavení a čekají na informace ohledně nástupu na jejich lety. Najdete tam knihkupectví, několik novinových stánku, občerstvení na cestu, luxusní značkové obchody, parfumerie, obchody s cestovními potřebami nebo dárkovými předměty a mnoho, mnoho dalších. Ale pozor nakupujete-li a pohybujete se v Terminálů 2, který je určen pro lety v prostoru Schengenu zaplatíte za zboží běžnou cenu, jako byste nakupovali v jakémkoliv obchodním domě v Praze. Zde tvoří cenu nakoupených věcí i clo.
Výhodou pro tyto nákupy však je, že cokoliv si zakoupíte, bude vloženo do speciální průhledné tašky, kam prodejce umístí účtenku a po předložení si to smíte vzít na palubu letadla. V tomto případě neplatí omezení o maximálním množství kapaliny, kterou z bezpečnostních opatření smíte do letadla donést. Pití, parfémy nebo krémy jsou v pořádku.
Výjimku v současnosti tvoří lety do USA, ty neuznávají jednotná bezpečnostní pravidla na evropských letištích. Povolený objem a rozsah tekutin je stále omezený, je povoleno mít dohromady 1l tekutiny nebo gelu, rozdělený do sáčku do 100 ml.

Terminál 1 má ve svém prostoru bezcelní zónu, tam už neplatíte clo. A platí, že nakupené zboží si můžete vzít na palubu bez omezení.
V roce 2017 prošel prostor terminálů rekonstrukcí a vznikl zde nový koncept duty-free prodejny, její rozloha je 1500 metrů čtverečních. Společnosti, které tento obchodní formát vlastní otevřely podobný v Londýně, Nice a Římě, do budoucna bude také na letištích v Ženevě a Abú Dhabí. V novém obchodě je vyhrazeno asi 180 čtverečních pro tzv. Lokální koutek, kde prodávají české výrobky typu Becherovka nebo oplatky Kolonáda, celý prostor je inspirován Staroměstským tržištěm, při pohledu na strop uvidí cestující repliku orloje.

Bezcelní zóny, ale nejsou jen výsadou letišť:

Samnaun

Švýcarské město obklopené Alpskými vrchy je super moderní lyžařské středisko a navíc ráj shopaholiků. V daleké minulosti se městečko v údolí po čas zimy stávalo ze Švýcarské strany nepřístupné, jediná možná cesta tam vedla přes sousední Rakousko. V něm většinou obyvatelé Samnaun často nakupovali Problém nastal, když ve vesnici postavili celnici a začalo se vybírat CLO za rakouské výrobky, Švýcaři žijící zde se cítili znevýhodněni oproti zbytku své vlasti a právě proto zde vznikla bezcelní zóna.

Livigno

Přesto, že dnes se to nezdá městečko Livigno bylo tak chudé, že ho v roce 1805 císař Napoleon Bonaparte osvobodil od cel a v tzv. duty-free zóně zůstalo město dodnes a postupně se zde vybudovalo moderní středisko, kam míří lyžaři a při té příležitosti si také výborně nakoupí.
Co se dá koupit za ceny bez spotřební dně a DPH a bezcelně vyvést z Livigna do zemí EU?

  1. tabákové výrobky – 200 kusů na osobu starší 18 let
  2. palivo – omezené množství, tolik kolik se vejde do běžné nádrže osobního automobilu, dá se vzít ještě 10 l kanystr na jeden vůz, v něm musí být natankována stejná pohonná hmota jako v nádrži auta.
  3. alkohol – 16 litrů piva, nešumivá vína 4 litry a další alkoholické nápoje
  4. zboží je omezeno pořizovací hodnotou na jednu dospělou osobu je to maximálně za 300 Euro a děti do 15 let 150 Eur, nesmí se nakupovat zboží ke komerčním účelům, pouze dárky, věci osobní potřeby atd.
  5. můžete převést cukr, ale jen 2 kg, maso nebo mléčné výrobky do 5 kilo, parfému o objemu maximálně 400 ml nebo 2 kg kávy.

Nakupování v letištních terminálech se stává jedním z nejoblíbenějších, ale pozor někdy může jít o zlaté pozlátko. Cestující tráví svůj čas procházením obchodů, ale ne vždy ušetří.

Hledat na webu Srovnátor.cz