Bezpečná vzdálenost – jak a proč ji dodržovat

30.03.2020

Udržovat mezi vozidly takovou vzdálenost, která umožní bezpečné dobrzdění v případě nenadálé situace, patří k základním principům bezpečné jízdy. Za standardních podmínek by tato bezpečná vzdálenost měla odpovídat minimálně dvěma sekundám, což je čas, během něhož mozek i tělo zareagují a brzdy začnou naplno fungovat. Každý řidič si může dodržování bezpečného odstupu kdykoliv během jízdy zkontrolovat.

Bezpečná vzdálenost – jak a proč ji dodržovat

Větší rozestupy znamenají méně dopravních nehod

Za volantem často rozhodují vteřiny. Když se na silnici stane něco nepředvídatelného, máte jen pár vteřin na to situaci zpracovat, vyhodnotit a zareagovat na ni. Pokud je onou nenadálou situací, na kterou musíte zareagovat, chování vozidla před vámi, hraje zásadní roli vzdálenost mezi oběma auty.

Dodržování bezpečné vzdálenosti, která dá řidiči dostatek prostoru k případné reakci, by mělo být samozřejmostí z následujících důvodů:

  • Nedodržení bezpečné vzdálenosti je častou příčinou vzniku kolon a dopravních nehod, které mohou být řetězové i velmi vážné.
  • Dodržováním bezpečné vzdálenosti předcházíte dopravním nehodám.
  • Čím větší odstup si udržujete od auta před vámi, tím více času budete mít na případnou reakci.
  • Pokud jste příliš “nalepení” na auto před vámi, může se jeho řidič cítit pod tlakem a snadno pak udělat chybu.

Minimum jsou dvě sekundy

Za bezpečný odstup se obecně považuje vzdálenost odpovídající minimálně dvěma sekundám. Je dokázáno, že takovou dobu zpravidla potřebuje řidič k reakci a účinnému brzdění. Mozek vzniklou situaci zaregistruje průměrně za 0,75 sekundy a stejnou dobu mu trvá, než informaci zpracuje a zvolí vhodnou reakci. K tomu je třeba přičíst ještě čas potřebný k tomu, aby brzdy začaly fungovat naplno – u osobních aut se jedná o 0,1 sekundy, u autobusů a nákladních vozů může jít až o 0,6 sekundy.

Přepočteno na jednotky délky, dvouvteřinový odstup odpovídá:

  • 28 metrům (což je asi 6 osobních aut) při rychlosti 50 km/h,
  • 50 metrům (což je asi 11 osobních aut) při rychlosti 90 km/h,
  • 72 metrům (což je asi 16 osobních aut) při rychlosti 130 km/h.

Někdy ale i 2 sekundy mohou být málo. Reakční doba i brzdná dráha se mohou měnit v závislosti na mnoha faktorech. Ovlivnit je může například počasí, viditelnost, stav silnice, únava nebo psychická nepohoda řidiče.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Pravidlo dvou sekund v praxi

O tom, zda dodržujete bezpečný dvouvteřinový odstup, se můžete snadno přesvědčit kdykoliv během jízdy. Stačí si vybrat nějaký pevný bod u silnice (např. dopravní značku, patník, strom) a od okamžiku, kdy tento bod mine vozidlo před vámi, odpočítat dvě sekundy. Právě po dvou sekundách (nebo později) byste kolem daného bodu měli projet vy. Pokud určený bod minete dříve, než uběhnou dvě sekundy, zpomalte a prodlužte mezeru mezi vámi.

Tímto způsobem si čas od času bezpečnou vzdálenost zkontrolujte. Mozek si zanedlouho na tuto vzdálenost zvykne a její dodržování pro vás bude naprosto přirozené.

Hledat na webu Srovnátor.cz