Bezpečnost na sjezdovce

12.11.2017

Vášniví sjezdaři, snowboardisté a další nadšenci brázdící kopce na čemkoli, co sviští dolů s větrem o závod mohou pomalu začít oslavovat příchod další sezóny. Pokud se chceme vrhat střemhlav dolů, tak alespoň s minimálním rizikem.

Bezpečnost na sjezdovce

Výbava

Peníze vám nikdy zdraví nevrátí, ale malá investice do jeho ochrany určitě neuškodí. Zde vám přinášíme pár tipů na ochrannou výbavu.

Brýle

Brýle neslouží jen ke zlepšení viditelnosti nebo ochraně zraku před sluncem. Jejich funkcí je i samotná ochrana očí před mechanickými nečistotami a dalšími zraněními spojenými s děním na sjezdovce (větev stromu, kotva vleku, hůlka jiného lyžaře…). Při výběru brýlí je nutné ověřit jejich kompatibilitu s helmou.

Helma

Lyžařská helma by měla být na sjezdovce samozřejmostí i v případě, že jste si svou jízdou jistí. Nemůžete přeceňovat ani schopnosti ostatních, kteří se vám v lepším případě mohou jen plést “pod nohy” nebo v tom horším vás rovnou srazit.

Chránič páteře

Zranění páteře, při němž obvykle dochází k fatálním zdravotním následkům, je na sjezdovkách častější než zranění hlavy. Chráničů páteře je na trhu spousta, dělí se na dvě základní kategorie:

  • páteřákyz měkké pěny, které při nárazu změní strukturu, ztuhnou a rozloží energii nárazu
  • páteřákyz tvrdého plastu, které jsou složeny z vnější tvrdé plastové skořápky a vnitřní měkké absorpční vrstvy

Chránič kostrče a boků

Umělý sníh není zrovna nadýchaná peřinka a v případě pádu “do sedu” nebo podklouznutí hrozí naražení kostrče, což je bolestivá a dlouhodobě omezující záležitost. Ochranné šortky nejsou žádnou finančně náročnou investicí, lze je pořídit již od 400 Kč.

Chrániče kolen

Vědcům z Harvardu se podařilo vyvrátit mýtus o tom, že máme svá kolena šetřit, to ale neznamená, že jim hned musíme provést zátěžovou zkoušku.

Chrániče zápěstí

Při pádu na zápěstí může dojít ke zlomenině až sedmi kůstek, které jsou spojeny vazy. Zlomeninou zápěstí jsou více ohroženi snowboardisté, kteří častěji padají na horní končetiny. Ani lyžař ale není uchráněn od pádu na zápěstí a pokud se tak stane s hůlkou v ruce, bude za chránič zápěstí vděčný.

Chování na sjezdovce

Agresivita, bezohlednost ani alkohol ve větší míře na sjezdovku nepatří, narozdíl od jasné hlavy a respektování jednoduchých pravidel:

Bezpečnost na sjezdovce - Snowboardista

Ohleduplnost k ostatním

Ne všichni lyžaři jsou zdatní jezdci, speciální kategorií jsou i děti, které za horizontem spatříme jako poslední, proto je důležité přemýšlet a předvídat.

Dodržování dráhy

K vybavení helmy bohužel nepatří zpětná zrcátka, proto se při každé změně směru jízdy nebo křižování sjezdovky musíme za sebe ohlédnout a vyhodnotit, zda je situace bezpečná.

Přizpůsobení rychlosti

Rychlost na sjezdovce je nutné přizpůsobit stavu sjezdovky (typu sněhu, povrchové úpravě) a aktuálním klimatickým podmínkám.

Místa k zastavení

Stání uprostřed sjezdovky je jedna z nejnebezpečnějších situací, můžete ohrozit sebe i své okolí.

Respektování značení

Signalizace použitá na sjezdovce slouží ku prospěchu jejich uživatelů a pro zachování jejich bezpečnosti.

Odpočinek

Organismus není nevyčerpatelná studna energie, proto bychom i jemu měli dopřát alespoň krátký odpočinek na regeneraci a doplnění tekutin a živin.

Zabezpečení sjezdovky

Důkladné značení a řádné ochranné prvky jsou alfou a omegou zabezpečení každého zimního areálu a jsou kompletně definovány českou normou ČSN 01 8027.

Bezpečnost na sjezdovce - Zabezpečení značení

Provozovatelé ski areálů jsou zodpovědní za označení typů sjezdovek, orientační tabule a plánky, použité piktogramy, používání sněhových rolb a hlavně za použití:

  • Bezpečnostních matrací

    Veškeré překážky na sjezdovách musí být zajištěny bezpečnostními matracemi. Mezi překážky patří např. zasněžovací tyče, sloupy osvětlení a lanovky, podpěry vleku atd.

  • Vytyčovacích sítí

    Sítě tvoří ohraničení oblasti, do které je zákaz vjezdu z důvodu hrozícího nebezpečí, např. hlubokých srázů, roklin, převisů, rolbování sjezdovky, organizace závodu atd.

S rozkvětem technologie a s inovacemi implementovanými do výroby lyží a snowboardů je tento původně odpočinkový sport čím dál tím rychlejší, agresivnější a nebezpečnější, některými znalci je kategorizován jako adrenalinový sport, při kterém se během zimní sezóny jen v České republice zraní pravidelně kolem 6 000 lidí.

Pokud se chystáte do zahraničí, nezapomeňte na pojištění! Evropská karta pojistníka ani pojištění na bankovní kartě většinou nepokrývá transportní služby, které mohou sahat do statisíců, nemluvě o tom, když způsobíte škodu někomu jinému.

Přejeme vám zábavnou a především bezpečnou zimní sezónu 2017 / 2018.

Hledat na webu Srovnátor.cz