Bezpečnostní pásy a těhotenství

15.10.2017

Až 70 % těžkých úrazů těhotných žen je způsobeno nehodou v autě. Budoucí maminky se totiž velmi často nepoutají, jelikož se bojí, že by pás mohl ublížit jejich nenarozenému dítěti. Crash testy však mluví zcela jinak. Správně připoutaná těhotná žena, která použije vhodné pomůcky, ochrání při nehodě nejen sebe, ale také své dítě.

Bezpečnostní pásy a těhotenství

V dnešním zběsilém životním stylu je auto téměř nutností, plechového miláčka používá většina z nás téměř denně, a to k rutinním záležitostem, jako je jízda do práce, odvoz dětí do školy nebo pravidelné cestování směr obchod. Ani ženy, které jsou na takový standard zvyklé, nemusí v době těhotenství ze svých nároků polevovat. Stačí se jen naučit správně používat bezpečnostní pásy a popřípadě využívat speciálních pomůcek, aby vždy svého budoucího potomka dovezly v pořádku domů.

Jak se správně usadit, pokud jste žena v očekávání?

Možná jste si některá z vás už všimla, že součástí průkazu pro těhotné je také obrázek znázorňující těhotnou ženu za volantem a popisem, jak správně sedět a jak se správně připoutat. Pokud ne, návod máte zde:

  • ramenní část pásu by měla vést přes hrudník mezi prsy, dále pak k bokům, nikoli však přes břicho
  • spodní část pásu je umístěna co nejníže pod břichem přes kyčle
  • bříško by mělo být od palubní desky či volantu vzdálené cca 25 cm

Pozor na předsudky a špatné zvyky

  • Některé ženy v jiném stavu (a nejen ony) mají ve zvyku si pás přidržovat, aby je neškrtil. Pokud patříte mezi ně, okamžitě s touto praktikou skoncujte! Pás, který se těsně nedotýká těla, neplní svou funkci a v případě nehody vám i vašemu miminku může spíše uškodit.
  • Vypínání airbagu spolujezdce není nutné, a to z důvodu, že při správném posazení a použití bezpečnostních pásů vystřelený vzduchový vak neohrožuje těhotenské břicho. Jeho funkce je především zabránit, aby hrudník a hlava narazily do palubní desky nebo do volantu.

Ve třetím trimestru přenechte řízení někomu jinému

Ze zdravotního hlediska není příliš vhodné ve třetím trimestru sednout za volant, i když se cítíte dobře a veškeré těhotenské testy vychází na jedničku. Ženské tělo je v období těhotenství vystaveno velkým změnám a celkově je více zatěžované, především v posledním období těhotenství. Dochází ke snížení krevního tlaku, ženy mívají problém s rovnováhou a jejich reakce se dosti zpomaluje. Což může být při jízdě velkým problémem.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

BeSafe Pregnant

Pro ještě účelnější užití bezpečnostního pásu v době těhotenství se doporučuje používat podložku BeSafe Pregnant. Součástí podložky je speciální úchyt pro udržení spodní části bezpečnostního pásu pod těhotenským břichem i v případě kolize. Nehrozí tedy posunutí spodní části pásu směrem nahoru k plodu.

Hledat na webu Srovnátor.cz