Bezpečnostní prvky v domácnosti pro děti

02.04.2018

Jakmile se děti naučí lézt a později chodit, je třeba přizpůsobit domácnost tak, aby jejich zvídavé prozkoumávání světa bylo vždy bezpečné. Každá domácnost je plná nástrah, které by mohly dětem způsobit zranění či úraz. Může se jednat o elektrické zásuvky, ostré hrany nábytku nebo schody s hladkým povrchem. Úkolem rodičů je tyto nástrahy identifikovat a minimalizovat riziko, že dojde k neštěstí. Pro tento účel existuje celá řada bezpečnostních prvků a doplňků, které vám pomohou vytvořit bezpečný domov.

Bezpečnostní prvky v domácnosti pro děti

Bezpečnostní opatření pro celý byt

Když se dítě začne volně a často až překvapivě rychle pohybovat po bytě, přistupte k následujícím opatřením, která dítěti zajistí maximální bezpečnost:

  • Vymezte dítěti prostor, ve kterém se může volně pohybovat. Není nutné, aby mělo přístup do všech místností. Pomocí zábran, které vypadají jako malý plot a mají obvykle nastavitelnou šířku, zamezte dítěti přístup do místností, kde nemůže být pod vaším dohledem.
  • Máte-li doma schody, umístěte tyto zábrany i pod, resp. nad schody. Vyhnete se tak případnému ošklivému pádu dítěte ze schodů.
  • Máte-li navíc schody s hladkým povrchem, zvažte nalepení protiskluzových pásek nebo kobercových nášlapů, které sníží riziko uklouznutí.
  • Nebezpečí uklouznutí hrozí také v případě, že máte doma volně položené kusové koberce nebo běhouny. Podložte je proto protiskluzovými podložkami.
  • Máte-li v bytě krb, umístěte speciální zábranu (ohrádku) také kolem něj.
  • Ostré hrany nábytku opatřete gumovými, pěnovými nebo plastovými bezpečnostními ochranami rohů.
  • Vyšší kusy nábytku zajistěte jejich přišroubováním ke zdi.
  • Další nebezpečí představuje průhledné sklo. Na prosklené dveře je vhodné do výše dětských očí nalepit samolepky. Aby se v případě nárazu sklo nevysypalo a dítě se o střepy nepořezalo, můžete sklo opatřit transparentní ochrannou fólií nebo dražší variantou – tvrzeným bezpečnostním sklem.
  • Okna a balkonové dveře zabezpečte bezpečnostními klikami. Ty jsou opatřené buď zámkem, nebo blokovacím knoflíkem, který uzamkne madlo v požadované poloze a zabrání tak nechtěnému otevření. Na okna či balkonové dveře můžete namontovat také větrací pojistku, díky které budete moci bezpečně větrat.
  • Pro bezpečný noční pohyb dětí po bytě umístěte na vhodná místa světla s pohybovým čidlem.

Bezpečnost v kuchyni a v jídelně

Kuchyň je místem, kde na děti číhají specifická nebezpečí. Je zde plno elektrospotřebičů, horkých hrnců a dalších nebezpečných předmětů. Zkuste se proto řídit následujícími radami:

  • Velké nebezpečí představuje především sporák. Zapnutí nebo regulaci plynu dítětem zabráníte pomocí ochranných krytů na knoflíky sporáku. Před popálením dítě ochrání speciální zábrana na sporák, kterou umístíte před varnou desku.
  • Nože, nůžky, zápalky, svíčky, igelitové sáčky a tablety do myčky ukryjte na místa, kam se dítě nedostane. Skříňky a šuplíky, kde se tyto předměty nachází, zabezpečte pojistkou proti otevření.
  • Pojistkou proti otevření můžete opatřit také dvířka lednice, mrazáku nebo trouby.
  • Ze stolu odstraňte ubrus. Pokud se ho nechcete vzdát, použijte alespoň spony, které ubrus zabezpečí proti chtěnému či nechtěnému strhnutí.

Bezpečnost v koupelně

Také koupelna ukrývá řadu nástrah, kterým je třeba předcházet. Podle svého uvážení můžete zavést následující opatření:

  • Do vany nebo na dno sprchového koutu umístěte protiskluzovou podložku. K dostání jsou i menší protiskluzové podložky veselých barev a tvarů, které se dětem jistě budou líbit.
  • V koupelně se obvykle nachází spousta barevných a voňavých, pro děti však nebezpečných lahviček a jiných lákadel (saponáty, čisticí a prací prostředky, chemikálie, léky apod.). Nejlepším řešením je umístit tyto předměty do vyšších míst, ideálně do uzamčené skříňky. Pokud tuto možnost nemáte, opatřete dvířka skříňky, kde se takové předměty nachází, bezpečnostní pojistkou proti otevření.
  • Láká-li vaše dítě toaleta, opatřete její poklop ochranným záchodovým zámkem, který udrží poklop uzavřený.

Nebezpečná elektřina

Úrazy způsobené elektrickým proudem mívají nejtragičtější následky. Dodržujte proto tyto zásady, abyste případnému neštěstí předešli:

  • Aktuálně nepoužívané elektrické zásuvky opatřete ochrannými záslepkami. Ty zabrání tomu, aby dítě strčilo do zásuvky prsty nebo nějaký předmět. Záslepku z elektrické zásuvky vytáhnete pouze s pomocí klíče, který dostanete společně se záslepkami.
  • Kabely nenechávejte ležet na zemi, ale veďte je lištami pro vedení kabelů.
  • Pozor dejte také na kabely a šňůry od elektrospotřebičů, jako jsou žehličky nebo rychlovarné konvice. Nenechávejte je dítěti volně přístupné. Mohlo by kabel nejen vytáhnout ze zásuvky, ale mohlo by o něj také zakopnout nebo za něj zatáhnout a strhnout tak na sebe rozpálenou žehličku nebo konvici plnou vroucí vody.

Nezapomeňte na květiny

Při uzpůsobování domácnosti nejmenším členům rodiny nezapomeňte na to, že děti poznávají svět všemi smysly. Neváhají použít pusu a neznámé předměty ochutnat. Proto se zaměřte i na rostliny:

  • Ověřte si, zda některé z rostlin, které máte v bytě (i na zahradě), nejsou jedovaté. Jedovaté květiny odstraňte z dosahu dětí.
  • Chcete-li zabránit tomu, aby vaše dítě vyhrabávalo či snad dokonce ochutnávalo hlínu z květináčů, opatřete je speciální ochranou na květináče.

Učte děti, co je bezpečné

I když v domácnosti zavedete a použijete všechna výše zmíněná opatření, je jasné, že se děti budou ocitat také v prostředí, kde takové bezpečnostní prvky budou chybět. Proto je neméně důležité děti učit, jaké nástrahy jsou pro ně z jakého důvodu nebezpečné.

Hledat na webu Srovnátor.cz