Časté chyby řidičů, které způsobují dopravní zácpy

13.11.2017

Uvíznout v dopravní zácpě není nic příjemného. Někde se dopravní zácpy dají očekávat – ve špičce ve velkoměstech, o víkendu a o prázdninách na hlavních tazích, při velmi nepříznivém počasí téměř kdekoliv. Proč se ale provoz zpomaluje v místech, kde není důvod k tomu, aby byla plynulost provozu narušena? Dopravní zácpy často způsobují ti, kterým nejvíce vadí – tedy samotní řidiči. Jakých chyb se nejčastěji dopouštějí? Podívejte se, zda takové chování není povědomé i vám.

Časté chyby řidičů, které způsobují dopravní zácpy

Brzda – plyn

Co se děje?

Pokud řidič není schopen plynulé jízdy, neustále střídavě zpomaluje a následně zrychluje, komplikuje jízdu také ostatním řidičům. Jeho chování je těžko předvídatelné, proto se řidiči, kteří ho následují, mohou jen těžko přizpůsobit jeho jízdě. Jakmile takový řidič zpomalí, řidiči za ním zpomalí ještě více a celkové zpomalení provozu je na světě.

Jak tomu předcházet?

V plynoucím provozu věnujte pozornost svému stylu jízdy. Udržujte rychlost tak, abyste jeli co nejplynuleji, a brzděte jen tehdy, když je to opravdu nutné.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Nepochopení smyslu zipování

Co se děje?

S nedodržováním pravidla zipování se jako řidiči setkáváme dnes a denně. V místech, kde je nutné se zipovat, panuje agresivita. Ti, kdo pravidlo dodržují, jsou dokonce neprávem považováni za „vyčůrané“ řidiče.

Smyslem zipování je střídavé řazení aut do jednoho jízdního pruhu. Je-li toto pravidlo správně dodržováno a auta se plynule střídavě zařazují, nemusí vůbec dojít k zastavení dopravy. Agresivita či neznalost některých řidičů se ale projevuje tak, že před sebe odmítají pustit auto z končícího pruhu. Vozidlo, které se potřebuje zařadit, tak zůstává stát. Když se konečně najde řidič, který jej pustí, musí zastavit i druhý jízdní pruh.

Jak tomu předcházet?

Stačí dodržovat pravidlo zipování, nesnažit se být všude první a necítit se provinile, pokud končícím pruhem dojedete až do místa, kde se pruhy sjíždí. Když se totiž kolona rozprostře do obou pruhů a auta se zipují až těsně před překážkou, kolona se zkrátí.

Blokování jízdního pruhu

Co se děje?

Stává se, že přestože dodržujete maximální povolenou rychlost, dojedete řidiče, který svou pomalou jízdou blokuje levý jízdní pruh. Pokud takový řidič není ochoten zrychlit nebo vyklidit rychlejší jízdní pruh, auta za ním se hromadí a doprava se značně zpomaluje. Provoz v pravém pruhu přitom může zůstat plynulý. Řidiči, kteří jsou takto blokováni, se často uchylují k předjíždění zprava nebo se pomalému řidiči mstí vybržďováním.

Jak tomu předcházet?

Využíváte-li levý jízdní pruh k předjíždění, přizpůsobte tomu svou jízdu. Zvlášť když vidíte, že se za vámi tvoří kolona. Pokud nechcete zrychlit, uvolněte jízdní pruh rychlejším řidičům.

Nesledování provozu před sebou

Co se děje?

Každý řidič se při jízdě dívá před sebe, zorné pole některých řidičů se však omezuje pouze na vozidlo před nimi. Pokud řidič nesleduje dopravní situaci daleko vpředu, nemůže včas zareagovat. Potom je nucen k prudkému brzdění, stejně jako vozidla za ním, čímž dochází ke zpomalování provozu.

Jak tomu předcházet?

Sledujte, zda se daleko před vámi nestalo něco nečekaného a nedošlo ke zpomalení dopravy. Je-li doprava vpředu zpomalena, přijíždějte k danému místu pomaleji a plynule. Vaše chování přiměje k podobnému chování i ostatní řidiče. Vyhnete se prudkému brzdění a ucpání dopravy.

Příliš prostoru na odbočení

Co se děje?

Řidiči odbočující doleva zůstávají při pravém okraji vozovky. Zatímco čekají, až bude možné odbočit, tvoří se za nimi fronta aut, která nemají takové řidiče kudy objet.

Jak tomu předcházet?

Jako řidič osobního automobilu si při odbočování nepotřebujete tolik najíždět. Proto při čekání na vhodnou chvíli k odbočení můžete v klidu stát více vlevo – tak, aby vás ostatní auta mohla objet a nemusela stát za vámi.

Jak na jízdu bez kolon

Určitě sníte o plynulé jízdě bez kolon a dopravních nehod. Sami můžete přispět tím, že budete jezdit plynule, budete sledovat dopravní situaci před sebou i za sebou a budete ohleduplní k ostatním řidičům.

Hledat na webu Srovnátor.cz