Ceny pohonných hmot u nás a ve světě

18.04.2018

Při pohledu na obrovské cedule u benzínových stanic, které hlásají ceny pohonných hmot, se v některých řidičích vaří krev. Někdy jsou ceny přívětivé, jindy zase absurdně vysoké. Kdo má auto, natankovat prostě musí. Proč se cena benzínu a nafty mění a liší na různých benzínkách? Kde ve světě je nejlevnější a nejdražší benzín?

Ceny pohonných hmot u nás a ve světě

Co ovlivňuje ceny pohonných hmot v ČR

Za kolik nakupujeme benzín, naftu nebo LPG je dáno hned několika faktory:

  1. Cena ropy – světová cena benzínu je limitována dohodou EU o jednotnosti cen rafinérií, které se řídí komoditní burzou v Rotterdamu.
  2. Kurz koruny vůči dolaru.
  3. Sezónní výkyvy ceny (způsobené z části kolísáním poptávky a také cenovou politikou jednotlivých prodejců), obecně je u nás zvykem, že v zimě utratíme za litr méně než v létě.
  4. Výše zdanění, v ČR se platí spotřební daň, která je pro motorová paliva pevně daná. Z každého nakoupeného litru benzínu putuje 12,84 Kč do státní pokladny, z nafty se odvádí částka 10,95 Kč/l.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v polovině dubna 2018

Natural 95 Diesel
Praha 31,49 30,41
Brno 30,97 29,98
Ostrava 30,41 29,41
Plzeň 31,06 30,19
Česká republika 30,63 29,62

Zdroj: https://www.penize.cz/ceny-benzinu-a-ceny-nafty

Nejlevnější/nejdražší

  • nejlevnější Natural 95 teď koupíte v Karviné za 28,10 Kč/l,
  • nejdražší v obci Herálec-Mikulášov, kde ho prodávají za 34,90 Kč za litr.

Naftu mají nejlevnější

  • v Křinci jen za 22,30 Kč,
  • na opačné straně stojí dražší nafta za 34,90 Kč opět z čerpací stanice Herálec-Mikulášov.

Už na začátku článku jsme si vytyčily body, které ovlivňují cenu, za kterou mi spotřebitelé pohonné hmoty nakupujeme. Většina položek, tvořící cenu jsou pevně dané, rozdílné ceny se proto tvoří na základě marží jednotlivých distributorů a prodejců na benzinových pumpách. Nejlevnější benzín je tedy ten, na kterém má prodejce nejnižší marži, řidiči by si měli dát pozor na kvalitu prodávaného benzínu.

Ropa a ekonomika

Surová ropa je nenahraditelná, takže se z ní logicky stává jedna z nejdůležitějších komodit na světě. Z ropy se vyrábí benzín, letecká paliva, plasty a různé jiné.
Z krátkodobého hlediska ovlivňuje cenu ropy její nabídka, které je nepružná a nedokáže dostatečně rychle reagovat na poptávku. V dodávce ropy nastávají výpadky, ty způsobuje například hurikán, válka, nepokoje nebo jiné politické či přírodní katastrofy, tyto výpadky se dokáží projevit na ceně ropy, a to tak, že ji zvyšují.

Zajímáme-li se o černé zlato, musíme vědět, kdo jsou:

  1. největší spotřebitelé – mezi ně se řadí USA a pochopitelně Čína.
  2. kdo má největší zásoby – 306,3 miliardy pasivních barelů ropy se ukrývá ve Venezuele, další zásobárnou je Saudská Arábie s 276 miliardami barelů, následuje Kanada, Írán a Irák,
  3. největší producenti – zásoby, ale nejsou všechno, musíte je umět vytěžit a to umí velmi dobře Saudská Arábie, Rusko a Spojené státy americké.

Pro zajímavost nejvíce ropy se dováží do USA, Číny a Japonska. A největší vývozci jsou Saudská Arábie, Rusko a Norsko.
Čím lépe se státu daří, tím více ropy potřebuje, velkou část poptávky po ropě momentálně zastávají ekonomicky nejvíc rostoucí země Čína, Brazílie, Indie a Rusko.
Nesmíme ještě zapomenout na velkého hráče, který částečně určuje nabídku ropy, OPEC což je organizace zemí vyvážejících ropu. Členské státy OPEC dodržují kvóty, které ovlivňují objem produkce. Oznámí-li organizace, že se bude snižovat nebo zvyšovat těžba ropy, zahýbe to poměrně rychle s její cenou.

Ceny pohonných hmot v Evropě

země Natural 95 (Kč/l) Nafta (Kč/l)
Polsko 26,73 26,12
Německo 34,56 30,47
Rakousko 28,46 27,04
Slovensko 29,73 26,27
Holandsko 42,10 34,10
Chorvatsko 31,91 30,57
Řecko 40,55 34,86
Slovinsko 29,73 26,27
Finsko 36,46 33,34

zdroj: https://www.penize.cz/ceny-benzinu-a-ceny-nafty

Do tabulky jsme vybrali několik evropských států, které s námi sousedí a ty kam se v létě možná podíváte na dovolenou. Nejdražší benzín mají v Holandsku, kde hrubě překračuje hranici 40 Kč za litr Naturalu 95. Nejlevněji se dá natankovat u našich Polských sousedů.

Nejlevnější benzín ve světě

Žebříček zemí s nejlevnějším benzínem sestavila agentura AIRINC v roce 2015.
Venezuela – kdysi nejbohatší stát jižní Ameriky si zachovává díky velkým zásobám ropy prvenství a litr benzínu tam stál v roce 2015 0,7 Kč/l, tato směšná cena platila od roku 1996, kdy ji Hugo Chávez udržoval na této hranici z obavy před protesty. Jeho nástupce Nicolas Maduro otevřel debatu o zdražení této komodity a to až 40krát, nutno podotknout, že i po zdražení si Venezuela udrží svou pozici země s nejlevnějším benzínem.
Saudská Arábie – má zaslouženě nízkou cenu ropy, má jí velké zásoby, exportuje a momentálně tam litr koupíte za 5 Kč, což je méně než za litr vody. Arábie se, ale také chystá na postupné zdražování, zisky z prodeje ropy už nevyrovnávají vysoký státní rozpočet. Ten se zvyšuje nastolenou vysokou životní úrovní, zvyšujícím se počtem obyvatel a neúměrným plýtváním všech zdrojů.
Kuvajt – I tady neutratíte za litr více než 10 Kč i tady došlo za poslední tři roky k velkému zdražování. V roce 2015 stál benzín jen 5,03 Kč, nové ceny reagují na propad cen surové ropy a tedy i obchodu s ní.
Kromě těchto tří zemí je nejlevnější benzín v Alžírsku a Íránu.

Nejdražší benzín

pořadí země Kč za litr
1. Malawi 47,04
2. Norsko 46,66
3. Turecko 44,69

Pořadí zveřejnil zdroj AIRINC a data v ní jsou k lednu 2015. Za uplynulé tři roky se toho mohlo hodně změnit, podle cestovatelských průvodců Malawi neudrželo své první místo a došlo ke zlevnění. Naopak Norsko se šplhá na pomyslného vítěze této soutěže a ceny jsou stále nad 45 Kč za litr. V Turecku už ceny také povolily a momentálně jsou na 36 Kč za litr.

Vývoj cen pohonných hmot

V České republice očekávají analytici jen mírný nárůst cen. Zdraží se, protože se blíží léto, a také cenami ropy na burzách momentálně dost hýbe konflikt v Sýrii, kterého jsou teď plné noviny. Podle spekulací by se cena jednoho barelu mohla vyšplhat až ke stům dolarům. Naopak možné snížení ceny nastane, rozpoutá-li se obchodní válka mezi USA a Čínou, zavádění cel na obou stranách povede k poklesu obchodu a tím i poptávky po ropě. To značí, že by jí mohl být nadbytek a prodávala by se levněji. V tuto chvíli je odhadování ceny ropy i pohonných hmot, tak trochu jako věštění z křišťálové koule, necháme se tedy nejspíš překvapit a nebo si zajedeme natankovat do Venezuely.

Hledat na webu Srovnátor.cz