Cesta kolem světa

25.05.2018

Cesta kolem světa, která je snem každého nadšeného cestovatele, může mít mnoho podob. Můžete na ni vyrazit různými dopravními prostředky, organizovaně nebo na vlastní pěst. Obkroužit zeměkouli stihnete za méně než měsíc, může se ale také jednat o vaši životní pouť, která potrvá měsíce či roky. Záleží na tom, co od takové cesty očekáváte.

Cesta kolem světa

Exkluzivní cesta za milion

Nejluxusnější variantou, s níž se v Česku můžete setkat, je exkluzivní cesta kolem světa soukromým letadlem, kterou každoročně organizuje cestovní kancelář ESO travel. Nejbližší termín této cesty je na přelomu března a dubna příštího roku. V roce 2019 se luxusní cesta kolem světa uskuteční již poosmé.

Tato cesta kolem světa je ideálním řešením pro náročné cestovatele, kteří vyhledávají nejvyšší kvalitu, luxus a pohodlí. Na cestu trvající pouhých 26 dnů se vydáte z Prahy Boeingem 737-800, upraveným na privátní letadlo o 64 komfortních sedadlech. Během jediného zájezdu navštívíte 10 jedinečných destinací. V roce 2019 se bude jednat o Turks a Caicos, Peru, Argentinu, Velikonoční ostrov, Francouzskou Polynésii, Vanuatu, Austrálii, Brunej, Kambodžu a Indii. Destinace se každým rokem obměňují, tudíž se na cestu kolem světa můžete vydávat opakovaně a vždy vám přinese nové zážitky.

Připravte si ale dostatek financí. Základní cena této cesty pro jednu osobu ve dvoulůžkovém pokoji činí 989 000 Kč. Zdá se vám tato částka příliš vysoká? Pak vězte, že v zahraničí se dá pořídit ještě dražší zájezd kolem světa.

Na palubě lodi

Cestovní kanceláře nabízejí také další varianty cest kolem světa, které jsou cenově dostupnější. Populární jsou zejména plavby kolem světa na luxusních zaoceánských lodích. Aktuálně se na trhu nabízejí plavby trvající kolem 100 dnů, za které zaplatíte přibližně dvě stě až pět set tisíc korun.

Pozor si dejte na to, že cena za plavbu kolem světa zřejmě nebude konečná. Bude nutné si k ní přičíst náklady na dopravu k místu, odkud loď odplouvá, poplatky za výlety a vstupy v navštívených destinacích a poplatky za služby na lodi, které nejsou v ceně zájezdu (vybrané jídlo a pití, zábava, sportovní aktivity, wellness apod.).

Jde to i s minimem financí

Na cestu kolem světa se ovšem můžete vydat i v případě, že nemáte na svém kontě statisíce. Jsou lidé, kteří na cestu kolem světa vyrazili pěšky či na kole. Pokud cestujete na vlastní pěst, jste pánem svého času, nemusíte se na nikoho vázat a můžete se na zajímavých místech zdržet tak dlouho, jak se vám zlíbí (případně se tam usadit natrvalo). Stačí, abyste byli vybaveni odvahou, odhodláním, nadšením a pár tipy, jak při cestování ušetřit:

  • Na dopravě můžete ušetřit, pokud budete využívat nízkonákladových dopravců, akčních nabídek letenek nebo letenek v tzv. chybném tarifu (error fare), které se čas od času objeví.
  • Jste-li odvážní, můžete v některých destinacích vyzkoušet také autostop.
  • Cestujte nalehko, ideálně s jedním příručním zavazadlem, za které nebudete muset platit. Časem zjistíte, že toho skutečně mnoho nepotřebujete a že se téměř vše dá dokoupit. Nezapomeňte si ovšem sbalit peníze, platební kartu, cestovní adaptéry do zásuvek, telefon, nabíječku, powerbanku a cestovní pojištění.
  • Za ubytování ušetříte, pokud využijete alternativních služeb typu Couchsurfing nebo Airbnb. Navíc se tak setkáte s místními obyvateli, kteří vám dají užitečné rady.
  • Přespat můžete také v přírodě nebo u někoho na zahradě (v některých zemích je to běžné).
  • Zjistěte si, zda v daném místě neexistuje možnost pracovat pár hodin denně jako dobrovolník za ubytování a stravu.
Hledat na webu Srovnátor.cz