Výhody a nevýhody cestování na vlastní pěst

02.10.2018

Už máte plné zuby věčně nespokojených spolucestujících a míst přeplněných turisty? Nebo už dlouho sníte o tom, že se vydáte na cestu sami, na vlastní pěst, ale stále se k tomu nemůžete odhodlat? Pojďme se na individuální cestování podívat podrobněji. Zaměřili jsme se na specifika cestování na vlastní pěst, na základě kterých se můžete rozhodnout, zda je takový typ cestování vhodný právě pro vás.

Výhody a nevýhody cestování na vlastní pěst

Zařizování cesty

Pokud budete cestovat na vlastní pěst, strávíte spoustu času hledáním informací, plánováním, organizováním a domlouváním. Bude vás to stát mnoho času a úsilí, ale výsledek bude stát za to – dovolenou strávíte přesně podle svých představ. Zařizování cesty (a čehokoli jiného) mnoho lidí dokonce baví a představuje pro ně možnost, jak se realizovat. To s předem sestaveným zájezdem od cestovní kanceláře, od kterého se není možné jakkoli odchýlit, nezažijete.

Finanční stránka

Cestování na vlastní pěst vás může vyjít výrazně levněji než zájezd zakoupený u cestovní kanceláře. Především v případě, že cestu plánujete s dostatečným předstihem, kdy se můžete dostat na opravdu zajímavé ceny letenek. Můžete si také zvolit, zda si raději připlatíte za ubytování a uskromníte se v jídle nebo naopak. Pokud se ovšem pro cestu rozhodnete na poslední chvíli, více se vám zřejmě vyplatí last minute zájezd od cestovní kanceláře.

Dobrodružství a volnost

Cestování na vlastní pěst přináší neuvěřitelnou volnost. Nemusíte se nikomu přizpůsobovat, na nikoho čekat, na nikoho se vázat. Tam, kde se vám líbí, se můžete zdržet déle. A když se vám někde nelíbí, můžete prostě změnit plán a odcestovat jinam.

Díky této volnosti zažijete také mnohem více dobrodružství a nečekaných situací, které vám přinesou zážitky na celý život. Lépe poznáte místní kulturu a místní obyvatele. To ale vyžaduje, abyste se s místními nějakým způsobem dorozuměli. Pokud tedy máte obavy z jazykové bariéry, raději cestování na vlastní pěst ještě zvažte.

Neočekávané situace

Nečekané situace, do kterých se během své cesty dostanete, nemusí být vždy příjemné. Může se stát, že uděláte chybu v rezervaci ubytování, že vám uletí letadlo nebo ujede autobus, zraníte se nebo onemocníte, ztratíte doklady nebo zavazadlo. Cestujete-li s cestovní kanceláří, postará se o vás v těchto situacích delegát. Cestujete-li individuálně, budete si muset poradit sami. V tu chvíli to pro vás bude velmi pravděpodobně dost stresující zážitek, z něhož se ale později stane cenná zkušenost do budoucna. Pro tyto případy je navíc nutné mít s sebou určitou finanční rezervu.

Není to pro každého

Cestování na vlastní pěst už dávno není záležitostí jen mladých, svobodných lidí. Přestože ale takový styl cestování slibuje více volnosti a více možností, není vhodný pro každého. Nečekejte stoprocentní pohodlí a jistotu, které si kupujete současně se zájezdem od cestovní kanceláře.

Hledat na webu Srovnátor.cz