Cestovní pojištění do Chorvatska

15.05.2017

Chorvatsko jako jedna z nejoblíbenějších zemí, kde trávit letní dovolenou, láká ročně kolem 700 tisíc českých turistů. A to především díky své vzdálenostní a cenové dostupnosti. Navíc se zde dorozumíte bez znalosti cizích jazyků a dostanete se sem jednoduše takzvaně “na vlastní pěst”. Avšak každá cesta skýtá mnohá nebezpečí. Těm lze částečně předejít, a to pouhým kliknutím – online cestovním pojištěním.

Cestovní pojištění do Chorvatska

Bez cestovního pojištění ani ránu

Každý, kdo cestuje za hranice České republiky, a to nejen směr Chorvatsko, by měl mít sjednané cestovní pojištění. V dnešní době už nejde o nic netradičního, naopak, stalo se jakousi samozřejmostí a nechybí už téměř v žádném zavazadle. V případě, že se na dovolené chystáte provozovat adrenalinové vodní sporty, jako je např. wakeboarding, kitesurfing nebo plánujete místo mořských vln zdolávat chorvatské hory s lanem v ruce, nezapomeňte se připojistit na tzv. rizikové sporty.

Stát se může cokoliv

Cestovní pojištění je v porovnání s jinými nutnostmi minimální finanční zátěží. Přesto existují jedinci, kteří si pro pár set korun za pojištění přivodili doživotní dluhy jen proto, že žili s myšlenkou “Mě se nemůže nic stát”. Pokud jste podobného názoru, máme pro vás důkaz toho, že nebezpečí číhá na každého a téměř na každém kroku. Jaké nepříjemnosti vás v Chorvatsku mohou potkat a jak jim předcházet se dozvíte v následujícím přehledu:

Autonehoda nebo jiné problémy na silnici

Jelikož většina turistů do Chorvatska cestuje autem, riziko nehody a jiných kolizí je vysoké. Příkladem může být autonehoda způsobená deficitem spánku řidiče, horkým klimatem, někdy i psychickým tlakem ze strany spolucestujících. Dovolenou vám může zkomplikovat nejen kolaps řidiče, ale také zdravotní problémy kohokoli jiného ve voze.

Jak tomu předcházet?

  • základem cestování autem je fyzická a psychická pohoda řidiče
  • v autě je nutné vždy mít dostatek tekutin, energeticky hodnotných jídel a popř. léků, v kufru nikdy nezapomínejte mít kompletní a platnou lékárničku
  • v případě, že z nějakého důvodu stavíte u krajnice nebo na místě mimo parkovací stání, dbejte na svou opatrnost při vystupování do silnice, přecházení apod.
  • při pohybu na silnici z důvodu poruchy vozidla mají v Chorvatsku všichni cestující povinnost používat reflexní vestu
  • dejte pozor na sílu klimatizace, ať si na dovolenou nepřivezete plný nos a bolest v krku

Následek teplého počasí

Časté jsou dehydratace, spáleniny od slunce, úžehy, úpaly, které mohou být pouhou nepříjemností, ale také vážným problémem, a to především pro malé děti a starší osoby.

Jak tomu předcházet?

  • vyhýbejte se přímému slunečnímu záření kolem poledne
  • lehněte si do stínu borovic, kterých je na chorvatských plážích víc než dost a vždy u sebe mějte láhev s vodou
  • pravidelně osvěžte své tělo v moři nebo bazénu a na slunci používejte pokrývku hlavy
  • pozor také na dlouhý pobyt ve vodě, kde se vám může zdát, že se nemůžete spálit – opak je často pravdou
  • opojení alkoholem nechte až na večerní hodiny

Úrazy spojené s vodními aktivitami

Ve vodě může člověk zažít plno zábavy, ale také mnoho nebezpečných situací, pokud se chová nezodpovědně. Následkem neukázněného a rizikového jednání bývají zlomeniny, v horších případech úrazy hlavy nebo páteře.

Jak tomu předcházet?

  • vodní sporty provozujte pouze na určených místech a s veškerým vybavením, které konkrétní činnost vyžaduje (včetně toho bezpečnostního)
  • adrenalinové sporty nikdy neprovozujte bez certifikovaného průvodce
  • chorvatské moře je plné blýskavých oblázků, ale i nebezpečných kamenů a číhajících mořských ježků, proto je doporučeno do vody nosit vhodnou obuv
  • vodní hrátky si užívejte s opatrností a mimo místa, která neznáte
  • nikdy nechoďte do vody s alkoholem v krvi

Krádež zavazadel

Majetek vám zloději mohou ukrást téměř kdekoliv, a to jak na cestě do Chorvatska, tak i na samotné dovolené.

  • nevozte s sebou na dovolenou elektroniku, kterou nehodláte 100 % využívat, takový tablet nebo laptop vám akorát zabere místo, čas a může být také lákadlem pro zloděje
  • hlídejte si své cennosti, klíče od pokoje, auta apod. a využívejte hotelové trezory a pokojové sejfy
  • v případě, že přebýváte v kempu ve stanu, karavanu nebo bungalovu, kde je vyšší riziko vloupání a krádeže, je nejlepším řešením si cenné věci brát vždy s sebou

Rada na závěr

V každém případě se vždy chovejte zodpovědně a své zdraví a majetek si bedlivě střežte. Jen tak se vyhnete pojistné události a vlně nepříjemností. A jen tak bude vaše dovolená přílivem nových a jedinečných zážitků.

Hledat na webu Srovnátor.cz