Co je povinné ručení?

07.08.2016

Povinné ručení bychom si měli sjednávat za účelem finanční ochrany při námi zaviněné nehodě a ne proto, že to nařizuje zákon. Pamatujte si, že nehody se stávají i těm nejlepší řidičům.

Co je povinné ručení?

Kdo musí mít povinné ručení

Povinné ručení musí mít každý majitel vozidla zapsaného v registru vozidel. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta ve výši 5 až 40 tisíc korun. Povinné ručení upravuje zákon č. 168/1999 Sb., který si můžete projít zde.

Co kryje povinné ručení

povinného ručení se hradí škody, které pojištěné vozidlo způsobí na majetku, zdraví, životě či ušlém zisku druhým či třetím osobám. Způsobíte-li nehodu pojištěným vozidlem jiným osobám, zaplatí se škody z vašeho povinného ručení. A naopak způsobí-li někdo nehodu vám, zaplatí se škody z jeho povinného ručení.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Sleva (bonus) za jízdu bez nehod

Pokud jezdíte pojištěným vozidlem bez nehod, promítne se to i na ceně povinného ručení. Za každý rok bez nehody získáte slevu (tzv. bonus). Každá pojišťovna má slevy nastaveny trochu jinak, ale zhruba po 10 letech můžete dosáhnout na slevu až 50 %.

Bonusy jsou převoditelné z auta na auto, ale i v případě, že měníte pojišťovnu. Vždy se váží na rodné číslo pojistníka.

Hledat na webu Srovnátor.cz