Co si sbalit na zimní dovolenou? Hlavně dobrou pojistku

07.12.2015

Chystáte se na zasloužený odpočinek na hory do zahraničí? Tak to ve Vašem zavazadle nesmí chybět teplé podkolenky a kvalitní termo prádlo. A co takhle cestovní pojištění na hory nebo snad postačí Evropský průkaz zdravotního pojištění?

Co si sbalit na zimní dovolenou? Hlavně dobrou pojistku
Pomoc záchranářů není zadarmo, vyšplhat se může až na 130 tisíc korun. | Foto: Fotolia.com

V případě zimních sportů nespoléhejte jen na modrou kartičku. Horské oblasti jsou plné soukromých lékařů, které většinou nemají smluvní vztah s místní zdravotní pojišťovnou a jejich péči si tak musíte zaplatit sami.

Modrá kartička plně nenahradí cestovní pojištění

Komerční cestovní pojištění na lyže oproti modré kartičce nehledí na to, zda jste se nechali ošetřit u státního či soukromého lékaře. Pokud nepřesáhnete Vámi stanovený limit léčebných výloh (tj. náklady na ošetření), vše půjde z kasičky pojišťovny.

Asistenční služby, které jsou součástí každého cestovního pojištění, Vám zajistí rychlejší a cílenější péči. Budou s Vámi komunikovat v českém jazyce a to 24 hodin denně. Za to s modrou kartičkou se musíte spoléhat jen sami na sebe.

Pojistka na blbost nesmí chybět

Pojištění odpovědnosti, lidově řečeno pojistka na blbost, kryje škody vzniklé Vaší vinou. Sjednat si jej můžete spolu s cestovním pojištěním formou připojištění.

Škody, které můžou na svahu vzniknout, nejsou zas tak malé, aby nezasáhly do rodinného rozpočtu. A jelikož se na sjezdovkách pohybuje hodně lidí, nějaká ta nehoda může přijít v mžiku.

Jak to chodí v praxi

Náš klient v loňském roce srazil v Alpách lyžaře, kterému hradil nejen bolestné, ale i ušlý zisk v celkové výši 150 tisíc korun. Jelikož měl sjednanou pojistku na blbost s pojistnými limity za škodu 500 tisíc korun a za újmu na zdraví 1 milion korun, vše uhradila pojišťovna.

Pozor si dejte na výluky, které najdete v každé smlouvě. Pokud někoho na sjezdovce srazíte a budete pod vlivem alkoholu, žádná pojistka Vás nezachrání.

Hledat na webu Srovnátor.cz