Dálniční poplatky 2018

03.01.2018

České silnice jsou pro mnohé řidiče nechvalně známé svým “záplatováním”, odpadními vpustěmi, instalovanými tak, aby nebylo možné se jim vyhnout, nepřetržitými opravy silnic, které spíše než k jejich dokonalé úpravě vedou k nikdy nekončícím dopravním omezením a především nedokonale rozšířené dálniční síti, na které se intenzivně pracuje již desítky let. Aktuální délka českých dálnic je 1250 km. Dálnice jsou označeny dopravní značkou “Dálnice” (viz. obrázek č.1) a na takto označeném úseku je vjezd možný pouze po zakoupení platného dálničního kupónu. Dálnice, které navazují na obchvaty kolem měst bývají označeny dodatkovou tabulkou “Bez poplatku” (viz. obrázek č.2) a označují tak úseky, které jsou vyňaty z povinnosti platit mýtné.

Dálniční poplatky 2018

Dodatková tabulka “Bez poplatku”

V minulých letech bylo od poplatku osvobozeno 145 km dálnic v blízkosti měst, např. v okolí Brna, Tábora, Chebu a Mladé Boleslavi. Od roku 2018 bude nově bez poplatku dalších 5 dálničních úseků v délce 40 km v okolí Chebu, Karlových Varů, Otrokovic atd.

Kde a kdy koupit dálniční kupón?

Prodejní místa dálničních známek jsou označena nálepkou s vyobrazenou dopravní značkou “Dálnice” a s nápisem “Prodejní místo” ve třech jazykových mutacích. Jedná se o pošty, čerpací stanice, hraniční přechody a služby motoristům. Dálniční známky na rok 2018 jsou již v prodeji, i přesto že ty z roku 2017 platí až do konce ledna 2018.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Podmínky platnosti dálničního kupónu

Dálniční známka se skládá ze dvou částí, z nichž jedna se lepí na vnitřní část předního skla, do pravého dolního rohu z pohledu řidiče (vyobrazeno na instrukcích kupónu) a druhou musí mít řidič vozu u sebe. Na obou částech dálniční známky musí být vyplněna registrační značka vozu, jinak je kupón neplatný.

Vlastnosti kupónu 2018

Roční kruhová známka za 1500 Kč má žlutozlatou barvu a platí od prosince 2017 až do konce ledna 2019. Měsíční známka ve tvaru čtverce stojí 440 Kč a je fialové barvy. Známka ve tvaru trojúhelníku a v modré barvě je platná 10 dní a lze pořídit za 310 Kč.

Pokuta

Kontrolu dálničních kupónů má na starosti Policie České republiky a Celní správa. Pokuta za nesprávné umístění kupónu nebo za jeho nevylepení se pohybuje od 5 000 Kč v blokovém řízení až po 100 000 Kč ve správním řízení. Na pokutách bylo v loňském roce vybráno přes 20 miliónů Kč a řidiči za dálniční známky minulý rok utratili 3,6 miliardy Kč.

Podle prodejců je vhodné zakoupit roční kupón co nejdříve, aby se řidiči vyhnuli riziku spojeném s dočasným vyprodáním zásob na konci období platnosti dálničních známek pro rok 2017.

Hledat na webu Srovnátor.cz