Dálniční známky 2019

19.11.2018

I v roce 2019 a nejspíš ještě v roce následujícím budou řidiči motorových vozidel muset lepit dálniční kupón na čelní sklo svého automobilu jako důkaz o zaplacení poplatku za používání dálnic. Dobrou zprávou je, že ceny známek zatím zůstávají stejné od jejich posledního zvýšení v roce 2012. Jak nové známky vypadají a co nás čeká do budoucna?

Jako každý rok obmění dálniční známky pro lepší rozpoznání svůj design. Tvary zůstanu stejné, tedy kruh pro roční kupón, čtverec pro měsíční a trojúhelník pro desetidenní variantu, barvy se změní. Pro roční známku bude dominantní barva modrá, pro zbylé dvě pak barva zelenožlutá, resp. červená.

Dálniční známky 2019

Ceny se nemění

Ceny dálničních známek zůstávají stejné, stejně tak i jejich platnost.

Roční kupón 1 500 Kč 1.12.2018 – 31.1.2020
Měsíční kupón 440 Kč platí ode dne vyznačeného na kupónu po následující měsíc. Platnost končí dnem, který se číselně shoduje se dnem vyznačeným na kupónu. Nemá-li daný kalendářní měsíc tento den, připadne konec platnosti na jeho poslední den. (např. 22.4. – 22.5., 31.1. – 28.2.)
Desetidenní kupón 310 Kč platí ode dne vyznačeného na kupónu a končí uplynutím desátého kalendářního dne

Dálniční známku musí mít každé vozidlo s hmotností do 3,5 tuny. I když máte přívěs, pořád se jako určující bere hmotnost vozidla. Vozidla nad 3,5 tuny potom spadají do systému elektronického mýtného.
Na známku i na kontrolní kupón nejprve fixem nebo propisovacím perem napište SPZ vozu. Bez vyplněné SPZ je známka neplatná. Samotnou známku potom nalepte na místa k tomu určená, typicky na vnitřní stranu čelního skla do spodního rohu u spolujezdce. Kontrolní kupón si ponechte pro případnou policejní kontrolu. Již prošlou známku včas odstraňte, za její ponechání na skle vám totiž hrozí i pokuta. Až 100 tisíc pak můžete zaplatit v případě, že zpoplatněné úseky dálnic a rychlostních komunikací používáte bez platné dálniční známky.

Dálniční známka je zhotovena tak, aby nebylo snadné ji z vozu odlepit. Proto je použito velmi silné lepidlo a materiál je perforovaný, což znamená, že při pokusu o jeho odstranění ze skla se trhá. Jak správně postupovat, aby vám na skle nezůstal flek?

  • použijte škrabku na sklokeramickou desku, lepidlo pak odstraňte technickým benzínem
  • máte-li přístup k elektrice, známku nahřejte fénem a poté škrabkou sloupněte
  • rovněž se radí známku před jejím použitím několikrát nalepit na džíny, aby šla poté snáz odloupnout. Myslete ale na to, že známka musí být na skle nalepena celou svoji plochou a nesmí vzbuzovat podezření, že byla předtím nalepena na jiném voze.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Od roku 2021 již elektronicky

S klasickými dálničními známkami se za dva roky pravděpodobně rozloučíme. Od roku 2021 totiž zaplatíme dálniční poplatek elektronicky tak jako naši sousedé na Slovensku nebo v Rakousku. Vyřídit poplatek za užívání českých dálnic tedy půjde přes internet, kontrola by pak měla probíhat prostřednictvím mýtných bran.
Změna by podle ministerstva dopravy měla ušetřit několik desítek miliónů korun na tisk a distribuci známek a zabránit jejich padělání. Elektronické kamery pak zajistí, aby řidiči nejezdili bez zaplacení poplatku. Řidičům rovněž odpadne povinnost mít u sebe kontrolní kupón.

Za loňský rok vybral stát na dálničních známkách necelých 5 miliard korun. V Česku motoristé platí za použití dálnic od roku 1995. Dálniční kupóny lze zakoupit na pobočkách České pošty, čerpacích stanicích nebo hraničních přechodech.

Obrázek převzat z twitterového účtu ministra dopravy (@tok5934).

Hledat na webu Srovnátor.cz