Dovolená Kapverdy – rady a tipy

22.07.2019

Exotika dostupná po celý rok, navíc dosažitelná za pouhých šest hodin letu? To jsou Kapverdy, ostrovy roztroušené v Atlantském oceánu při západním pobřeží Afriky. Uchvátí vás několikakilometrovými bílými plážemi, tyrkysovým mořem a nedotčenou přírodou. Místní obyvatelé si vás získají otevřeností, pohostinností a ochotou.

Dovolená Kapverdy – rady a tipy

Poloha a podnebí

Kapverdy se nachází v Atlantském oceánu, nedaleko západního pobřeží Afriky. Od nejzápadnějšího bodu kontinentální Afriky, poloostrova Zelený mys (francouzsky Cap-Vert), který dal Kapverdám jméno, jsou vzdálené přibližně 570 km. Tento africký stát zahrnuje 10 větších ostrovů a 5 menších ostrůvků o celkové rozloze 4 033 km2.

Kapverdské ostrovy se rozdělují do dvou skupin podle pozice převládajících větrů. Severní skupina ostrovů je označována jako ostrovy návětrné (Barlavento). Patří mezi ně ostrovy Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal a Boa Vista. Jižní ostrovy se označují jako závětrné (Sotavento) a jedná se o ostrovy Maio, Santiago, Fogo a Brava.

Všechny ostrovy jsou vulkanického původu. Stále aktivní je ale pouze jediný vulkán, a to Pico do Fogo na ostrově Fogo, který je se svou nadmořskou výškou 2 829 m zároveň nejvyšším bodem Kapverd.

Pro Kapverdy je typické celoročně stabilní tropické klima. Suché a horké dny teplotami po celý rok připomínají evropské léto. Déšť je zde opravdu výjimečný a slunečných dnů v roce je více než 300. Průměrné denní teploty se pohybují mezi 20°C a 28°C. Vyšší teploty očekávejte v období od května do listopadu, přičemž nejteplejším měsícem bývá září s teplotami přes 30°C. Hlavní sezóna tu však nastává mezi listopadem a dubnem, kdy na Kapverdy před zimou utíkají Evropané.

Typické jsou také různé atlantské větry, které činí teploty snesitelnějšími. Z Afriky často vane silný vítr zvaný harmattan, který s sebou přináší písek ze Sahary. Díky mikroklimatu jednotlivých ostrovů může být počasí na jednotlivých ostrovech rozdílné. Obecně platí, že severovýchodní ostrovy (Sal, Boa Vista a São Nicolau) jsou oproti ostatním vyprahlým ostrovům vlhčí a chladnější.

Suché, vyprahlé klima způsobuje nedostatek vody a utváří charakter zdejší krajiny – povrch ostrovů tvoří z velké části kamenité pouště, erodovaná lávová pole a tmavý prach.

Vstupní formality

K 1. 1. 2019 zrušily Kapverdy vízovou povinnost pro občany zemí Evropské unie, kteří na ostrovech neplánují strávit více než 30 dnů. K běžné turistické cestě na Kapverdy si tedy vystačíte s platným cestovním pasem, který by měl být platný ještě alespoň 6 měsíců od ukončení pobytu. Ani krátkodobý pobyt na Kapverdách však není bezplatný – je nutné uhradit letištní bezpečnostní taxu ve výši 3 400 CVE (kapverdské escudo), což je necelých 800 Kč. Tento poplatek je možné uhradit několika způsoby:

  • prostřednictvím on-line registrace do 5 dnů před odletem na www.ease.gov.cv,
  • prostřednictvím cestovní kanceláře,
  • při příletu na kapverdské letiště.

Plánujete-li na Kapverdách pobývat déle než 30 dnů, budete muset požádat o udělení víza, a to na Velvyslanectví Kapverdské republiky v Berlíně, případně na Honorárním konzulátu Kapverdské republiky v Praze.

Užitečné rady na cestu

Kapverdy jsou bezpečnou zemí, kde by vás nemělo nic nepříjemně překvapit. Přesto připomeňme několik zásad a praktických informací.

  • Voda
    Přestože se voda z kohoutku uvádí jako pitná, doporučuje se (stejně jako v jiných tropických zemích) pít vodu balenou, která je běžně dostupná.
  • Očkování a zdravotní péče
    Při cestě na Kapverdy nepotřebujete žádné speciální očkování. Na každém ostrově najdete státní zdravotnické zařízení nebo nemocnici, v hlavních centrech mají své ordinace i soukromí lékaři.
  • Elektřina
    Elektrické zásuvky jsou na Kapverdách stejné jako v Česku. Pokud v hotelu narazíte na zásuvku britského typu, požádejte na recepci o adaptér. Na ostrovech může docházet k výpadkům elektrického proudu, hotely jsou proto vybavené soukromými generátory. Při dlouhých pobytech mimo hotel buďte na tuto variantu připraveni.
  • Koupání v moři
    Koupání v moři je opravdu bezpečné jen u pláží. Jinde můžete narazit na zrádný, silný mořský proud nebo ostrý kámen či skálu, které nemusí být na první pohled vidět.
  • Opalování
    Při opalování (a nejen při něm) dodržujte zásady bezpečného pobytu na slunci. Africké slunce dokáže pokožku velmi rychle spálit, a to i přesto, že se díky větru teploty nezdají tolik vysoké. Kapverdy jsou silně katolickou zemí, proto pokud můžete, zdržte se na plážích opalování bez vrchního dílu plavek.
  • Oblečení
    Přestože vyrážíte do tropické země, přibalte si s sebou raději dlouhé kalhoty a lehkou bundu, mikinu nebo svetr. Dlouhé oblečení oceníte večer, když zavane chladný vítr od moře.

Nejzajímavější lokality a aktivity

Každý ostrov je jiný a každý má turistům co nabídnout. K nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším ostrovům patří ostrovy Sal a Boa Vista.

Zátoka Buracona

Na ostrově Sal je lákadlem pro turisty malá zátoka jménem Buracona, která nabízí koupání v přírodním lávovém bazénu s tyrkysově modrou vodou. Vlny, tříštící se o skály, tu při přílivu dosahují závratné výšky a nabízí úžasnou podívanou. Součástí zátoky je i podvodní jeskyně známá jako Blue eye (v češtině modré, případně magické oko). Lom slunečního světla tu mezi 11. a 13. hodinou na vodní hladinu kreslí pomyslné modré oko. Podvodní jeskynní systém je oblíbený také mezi potápěči.

Solný důl Pedra de Lume

Ostrov Sal je známý také svými solnými doly. Nejstarší z nich nese název Pedra de Lume a vznikl v roce 1799. Dnes už slouží jen turistům, kteří si zde užívají především koupání ve slaných jezerech. Voda v nich je tak slaná, že při koupání příjemně nadnáší a k tomu příznivě účinkuje na pokožku.

Santa Maria

Nejpopulárnějším turistickým cílem na ostrově Sal je letovisko Santa Maria se starým dřevěným mlýnem a hlavně osmikilometrovou pláží. Ta je proslulá jako skvělé místo pro potápění a šnorchlování.

Santa Monica

Další proslulá pláž se nachází na jihozápadě ostrova Boa Vista a nese název Santa Monica, stejně jako slavná pláž v Los Angeles. Přestože patří k nejkrásnějším plážím celých Kapverd, nebývá plná a můžete si na ní užít i soukromí. Ve stínu kokosových palem vás čeká 18 km jemného bílého písku.

Pláž, Kapverdy

Historické město Cidade Velha

Na Kapverdách si přijdou na své i milovníci historie a památek. Příkladem je rybářské městečko Cidade Velha – nejstarší město Kapverd, které kdysi bývalo jejich hlavním městem. Nachází se na ostrově Santiago, asi 15 km od současného hlavního města Praia. Městečko a jeho historické centrum je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. K vidění je zde torzo nejstaršího koloniálního kostela na světě nebo pranýř Pelourinho, který připomíná otrokářskou éru ostrovů.

Karneval

Kulturním životem zase žije ostrov São Vicente, především městečko Mindelo, které se dá považovat za kulturní centrum Kapverd. Odehrává se zde hudební i divadelní festival, proslulý je ale hlavně zdejší karneval, který je po karnevalu v Riu de Janeiru považován za druhý největší na světě.

Stolová hora Monte Verde

Mezi další oblíbené cíle na Kapverdách patří přírodní park Monte Verde a stejnojmenná velkolepá stolová hora vysoká 750 metrů. Na jejích svazích se daří biologicky cennému ekosystému, zatímco zbytek ostrova São Vicente je vyprahlý. Hora nabízí daleké výhledy – je vidět nejen celý ostrov São Vicente, ale při dobrých podmínkách také ostrovy Santo Antão a Santa Luzia.

Pozorování žraloků a želv

Kapverdy jsou celosvětově jedním z nejdůležitějších hnízdišť želvy karety obecné. Tisíce želv každoročně hnízdí především na ostrově Boa Vista, kde je při noční procházce můžete pozorovat. Na ostrově Sal můžete zase zblízka pozorovat neškodného žraloka citrónového. V zátoce Baia da Parda připlouvají velmi blízko, pouhé tři metry od břehu.

Kareta obecná

Orientační ceny na Kapverdách

Protože se na Kapverdy musí téměř vše dovážet, ceny jsou tu poměrně vysoké. Levnější restaurace jsou cenově srovnatelné s českými restauracemi, lepší restaurace jsou podstatně dražší. V případě ubytování a letenek záleží na tom, v jakém období cestujete a s jakým předstihem služby objednáváte.

  • Za dvoulůžkový pokoj v tříhvězdičkovém ubytovacím zařízení zaplatíte na ostrově Boa Vista průměrně kolem 2 000 Kč za noc.
  • Večeře v obyčejné restauraci vás vyjde cca na 160 Kč.
  • Ceny zpátečních letenek začínají zhruba na 11 000 Kč.
Hledat na webu Srovnátor.cz