Dovolená Korfu – rady a tipy

19.08.2019

Korfu, nejzelenější řecký ostrov, je po Kefalonii druhým největším ostrovem v Jónském moři. Od pevninského Řecka ho dělí v nejužším bodě pouhých pět kilometrů. Letadlem se na něj z Prahy dostanete za necelé dvě hodiny. Lze sem dojet i autem, připravte se ale na cestu dlouhou zhruba dvacet hodin. Díky příjemnému podnebí lze ostrov navštívit od jara do podzimu.

Dovolená Korfu – rady a tipy

Pro ostrov je typické středozemní podnebí. Léto je zde horké a slunečné jen s minimálními srážkami, zima mírná a deštivá, někdy s mrazíky ve vyšších oblastech. Pro klasickou letní dovolenou jsou nejlepšími měsíci červen, červenec, srpen a také září, chcete-li ostrov poznat a procestovat, vydejte se sem v dubnu či květnu, kdy se teploty pohybují kolem 20 stupňů.

Kam se podívat

Na východním pobřeží se rozkládá hlavní město Korfu (řecky Kerkyra, stejně jako název ostrova) s dlážděnými uličkami, rybími tavernami a starobylými památkami. Dominantou nábřeží je přístav, odkud vyplouvají lodě na řeckou pevninu.

Zajímavá místa Korfu-Korfu

Nejkrásnější pláží na ostrově je pláž Glyfada na západním pobřeží, asi 2 kilometry od vesnice Pelekas. Je pokryta jemným pískem a obklopena olivovým hájem a borovými lesy. Nevýhodou je fakt, že v hlavní sezoně na ní bývá dost rušno.

Do výšky 906 metrů nad mořem ční hora Pantokrator, nejvyšší bod ostrova. Až na vrchol vede silnice, takže se výhledem po okolí mohou kochat i fyzicky ne tolik zdatní návštěvníci. Sportovní nadšence pak čeká zhruba dvouhodinový výstup začínající v obci Perithia.

Zajímavá místa Korfu-Pantokrator

Oblíbeným turistickým místem je zátoka Paleokastritsa s nádhernými plážemi a bílým pískem. Navštívit můžete i zdejší klášter ze 13.století, jehož součástí jsou zahrady, kostel a malé muzeum.

Asi 10 kilometrů směrem na jih od města Korfu se nachází krásná neoklasicistní vila Achilleion, kterou pro sebe nechala v roce 1891 postavit rakouská císařovna Alžběta Bavorská, zvaná Sissi. Obývala ji až do své smrti v roce 1898, kdy byla zavražděna při atentátu.

Zajímavá místa Korfu-Achilleion

Na severovýchodě ostrova potom najdeme rybářskou vesničku Kassiopi s přístavem plným dřevěných rybářských lodí a taveren, kde si vyberete z množství pokrmů tvořených hlavně mořskými plody.

Dovolená na Korfu

Dlouhou pláž a pozvolný vstup do moře nabízí letovisko Acharavi, které patří mezi jedno z nejkrásnějších. Najdete v něm i aquapark, pro rodiny s dětmi je ideální. Oblíbené díky možnosti provozovat windsurfing je letovisko Roda s mnoha tavernami a skvělými restauracemi. Dalšími hezkými středisky jsou Arillas, Barbati a Paleokastritsa.

Zajímavá místa Korfu-Paleokastritsa

Nejrychleji se na ostrov dostanete letadlem, přímá cesta trvá necelé dvě hodiny. Nevyužijete-li nabídku charterového letu od cestovní kanceláře, je většinou nutný jeden přestup, a sice v Athénách. Vydat se sem můžete i autem, cesta trajektem ale trvá několik hodin. Nalodit se můžete buď v italském Brindisi nebo Benátkách.

Doprava po Korfu je zajišťována autobusy, neomezená denní jízdenka vás vyjde na 5 EUR. Velice žádané jsou půjčovny aut a skútrů, díky kterým projedete celý ostrov a podíváte se i na vzdálenější pláže. Počítejte ale s mnohdy velice úzkými uličkami a prudkými zatáčkami. Vozidla si od větších společností můžete půjčit už po příletu na letišti a jejich ceny jsou obvykle nižší než ceny autopůjčoven v turistických oblastech. Ceny za jeden den se pohybují kolem 35 EUR za osobní vůz, skútr vás vyjde zhruba na 15 EUR.

Nejen mezi Čechy je Korfu velice oblíbené, patří mezi nejvíce navštěvované řecké ostrovy. Zájezd do této destinace zakoupíte u cestovek velice levně, ceny začínají i na šesti tisících za dvanáctidenní pobyt, dovolenou si ale užijete.

Rady a tipy

Ceny potravin jsou zde stejné jako v Česku, platí se eurem. Všudypřítomné jsou stánky se suvenýry, kde ale berou většinou jen hotovost. S platebními kartami v supermarketech není problém.

Nevíte-li, co přivézt svým blízkým na památku, kupte olivový olej nebo med. Tím je Korfu proslulé.

Dovolená Řecko

Řekové si potrpí na odpolední siestu, obchody jsou otevřené většinou do 14.00. Otevírají znovu v 18.00 a nakoupit zde můžete až do večerních hodin.

Oficiální jazykem je řečtina, v odlehlých oblastech se jinak moc nedomluvíte. Řekové pracující ve službách a v cestovním ruchu ale angličtinu ovládají celkem obstojně.

Pro cestu na ostrov vám postačí platný občanský průkaz nebo cestovní pas.

Hledat na webu Srovnátor.cz