Srovnátor.cz

Dovolená Menorca – rady a tipy

Mezi cestovateli je Menorca proslulá hlavně svými krásnými plážemi. Oproti sousední Mallorce či Ibize má Menorca tu výhodu, že na ni míří podstatně méně turistů a tak vám ani v hlavní sezoně nehrozí, že si nebudete na pláži mít kam položit ručník. Kromě pláží vyniká ostrov i rozmanitou krajinou a starobylými památkami. Byť je Menorca opravdu malá, její rozloha činí necelých 700 km2, na své si tady přijdou jak rodiny s dětmi tak i senioři či bezdětné páry.

Dovolená Menorca – rady a tipy

Pokud přemýšlíte o dovolené na Menorce, pak se na ni vydejte spíše v letních měsících. Nejvyšších hodnot okolo 30 stupňů zde teploty dosahují v červenci a srpnu a slunce zde svítí v průměru 10 až 12 hodin denně. Příjemné teploty okolo 23 stupňů na vás čekají v červnu a září, celkem příjemné jsou i zimní měsíce. Díky mírnému klimatu lze toto období využít k návštěvě ostrova třeba za účelem sportu nebo poznávání přírody.

Nejhezčí pláže a koupání

Pro Menorcu je typické průzračné modré moře s písčitými plážemi. Na severu se nacházejí pláže s hrubším pískem lemované skálami, na jihu ostrova pak najdete pláže s jemným bílým pískem. Vzhledem k velikosti, či spíše malosti Menorcy, je ideální zapůjčit si zde vůz a postupně navštívit některá místa vhodná ke koupání.

Mezi ty nejhezčí pláže patří Cala Macarella v jižní části ostrova asi 15 kilometrů od města Ciutadella de Menorca. Pláž je ukryta v zátoce a můžete se z ní dostat úzkou uličkou na ještě o něco menší pláž Cala Macarelleta.

O něco dál východním směrem se nachází asi nejznámější pláž na Menorce – Cala Galdana. I tato pláž s pozvolným vstupem je skryta v hluboké zátoce s modrý čistým mořem. Za návštěvu pak určitě stojí i dvě malé plážičky vzdálené jen kousek od Cala Galdana – Cala Mitjana a Cala Mitjaneta schované v zátoce, která je široká necelých 200 metrů. I tady najdete krásný jemný bílý písek a modré moře.

Pro rodiny s dětmi je vhodná nejdelší pláž ostrova Son Bou dlouhá necelých 2,5 km s pozvolným vstupem do moře a různými typy plážové zábavy.

Na severním pobřeží ostrova, které je o něco hůře přístupné kvůli vysokým útesům, navštivte pláž Cala Pregonda, jednu z nejklidnějších na severu ostrova.

Památky a přírodní krásy

Nejvyšším bodem Menorcy je vrch Monte Toro, ze kterého máte výhled na celý ostrov. Za jasného počasí lze spatřit dokonce i sousední Mallorku.

Nejdelší přírodní přístav v Evropě pak najdete v hlavním městě Menorcy, Mahónu. Přístav je dlouhý zhruba 6 km a vede kolem něj promenáda lemována restauracemi. Podívat se můžete i do gotické katedrály ze 13. století a hradní pevnosti z 19. století.

Milovníci pěší turistiky pak ocení tzv. Cestu koní (Camí de Cavalls), stezku vedoucí kolem celého ostrova. V dřívějších dobách po ní jezdili jezdci na koních a střežili ostrov.

Budete-li se chtít schovat před sluncem do chladného stínu, zajeďte se podívat do opuštěných vápencových lomů Lithica. Mezi turisty jsou oblíbené jako labyrinty opatřené cedulemi a informačními popisky.

S cestovkou i bez

Pokud preferujete organizované zájezdy, pak využijte nabídek cestovních kanceláří. Osmidenní zájezd na Menorcu seženete už od 16 tis. korun v pěkném hotelu s polopenzí. Ubytovat se ale můžete i v luxusním hotelu s veškerým relaxačním vybavením, tady ale počítejte s cenou okolo 30 tis. korun na osobu.

Na Menorcu se můžete vydat i sami. Zpáteční letenku seženete od necelých 6 tis. za přímý let, máte-li to blízko, pak pátrejte i po letenkách z německých letišť. Další variantou je letět na Mallorku a odtud potom trajektem na Menorcu. Cesta lodí trvá dvě hodiny a za zpáteční plavbu zaplatíte kolem 80 EUR.

Vhodné ubytování seženete na www.booking.com, je ale potřeba hledat několik měsíců dopředu. Během probíhající sezony už bývají ubytovací kapacity plné, a pokud ne, pak vyjdou poměrně draho.

Praktické rady

Obecně je celé Španělsko bezpečnou zemí, setkat se zde ale můžete s kapsáři a s drobnými krádežemi. Pachatelé se většinou snaží odlákat pozornost své oběti formou nabídky hádání z ruky, “neúmyslného” zašpinění oděvu či prodeje květin. Rovněž se nedoporučuje nakupovat od plážových prodavačů, kteří nabízejí zboží podřadné kvality. Co je dobré před cestou dále vědět?

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345