Dovolená na kole

25.04.2018

Pomalu se blíží čas dovolených a navíc nám začala cyklistická sezóna, co takhle oboje spojit a užít si dovolenou na kole? Nevíte kam vyrazit? Máme pro vás pár tipů na krásné trasy u nás i v zahraničí.

Dovolená na kole

Příprava kola

Ne jen před plánovanou dovolenou na kolech, je potřeba provést malou přípravu na sezónu. Už jste si možná všimli, že teď na jaře jsou cykloservisy přeplněné. Co na kole sami kontrolovat?

  • Brzdy, u brzd nás zajímá, jestli fungují a jsou správně seřízené. Brzda by měla zabírat už v první třetině po zmáčknutí. U ráfkových brzd je potřeba prohlédnout špalky, jestli nejsou moc opotřebené, musíme na nich vidět drážky mezi jednotlivými výstupky, jestli tam nejsou, raději je nechejte vyměnit.
  • Pneumatiky, tak jako u aut je důležité mít v pneumatikách správný tlak, kola nemějte podhuštěná nebo naopak přehuštěná, jednak je to nebezpečné a celkem se při jízdě nadřete. Dále koukněte na stav pláště, zda není příliš sjetý nebo v něm nejsou trhlinky.
  • Řetěz, ten je dobré promazat a hlavně očistit od nečistot. Stává se, že se řetěz v uplynulé sezoně vytáhl, pro takové případy se dá koupit v cyklistických potřebách měrka, která vám jednoduše odhalí, jestli potřebujete nový řetěz.
  • Tlumiče a vidlice řádně očistěte a namažte třeba silikonovým olejem

Tak fajn, kolo je připravené, kam vyrazit?

Tuzemsko

Česká republika je prošpikována cyklostezkami, podle posledních dat je u nás 1593 km cyklostezek, 310 km komunikací vhodných pro cyklisty a kolem 37.000 km cyklotras.
Vybrali jsme jen pár míst, které máme ověřené, ale jak vidíte na výběr je toho spousta a většina tras je vedena atraktivní krajinou, kde je co k vidění.

Jedním z míst, kde strávit svou aktivní dovolenou nebo třeba jen víkend můžeme doporučit je Český ráj.

Okruh Hruboskalskem

Zvolíte-li tento okruh, začnete v Turnově, podíváte se do původních vodoléčebných a klimatických lázní Sedmihorky, uvidíte zříceninu hradu Trosky, celý okruh má 31 km a končí opět v Turnově.

Okruh Hruboskalskem

Hrubá skála je další možností kam se dá v této lokalitě projet na kole. Na zámku Hrubá skála neberte síly v místní restauraci, odměnou za stoupání bude nádherný výhled. Cestou to vezměte přes Hruboskalsko, což je přírodní rezervace se skalním městem, potkáte vysoké věže až 55m a hromady vyhlídek.
A pro koho hradů a zámků není dost, zvolí ještě trasu na Valdštejn, což je hrad a pokud vám cestou bude horko, můžete se vykoupat ve Věžickém rybníku, na jehož rozlehlé vodní hladině (6 ha) se zrcadlí úžasné scenérie skal.

Rychlebské stezky

plánek Rychlebských stezek - panorama

Pro ty, kteří vyhledávají spíše adrenalin a holdují horským kolům jsou právě tyto stezky. Rychleby se nacházejí nedaleko města Jeseník. Najdete tam síť stezek neboli trailů, která je vedena malebnou přírodou, kromě moderních flow trailů se projedete i po starých kamenných stezkách. Stezky vždy začínají a končí u obce Černá Voda, kde mají Základnu s informačním centrem, v něm získáte informace o trasách, můžete si půjčit celoodpružené kolo, nebo se pustit do studia jízdy na MTB s instruktorem, kromě toho se tu dá příjemně občerstvit, ubytovat a umýt si kolo.

Velké dobrodružství

čeká na turisty na kolech na tzv. EuroVelo trasách. Jde celkem o 14 dálkových cyklotras, které vedou evropskými státy, pojedete po cestách, které vedou kolem přírodních a historických památek všeho druhu.
Českou republikou prochází 4 z těchto tras, dvě z nich popíšeme.
EuroVelo 4 je trasa spojující západ a východ Evropy. Začíná se v malebném francouzském přístavním městečku Roscoff, dále můžete projet Belgií, Německem do ČR.V budoucnu bude trasa pokračovat Polskem na Ukrajinu. Česká část trasy vede z Chebu do Brna, má délku zhruba 900 km.
EuroVelo 7 se také říká Sluneční trasa a prochází Švédskem, Dánskem, Německem, Českou republikou, Rakouskem, Itálii a končí na Maltě. Do Česka trasa přichází přes Děčín nedaleko Národního parku České Švýcarsko, naši zemi trasa opustí v Českém Krumlově, kde se jede dále na Linz.

Zahraničí

Cyklo dovolenou jde klidně spojit s trochou relaxu u moře. Takové podmínky má například Slovinsko, země, která má kopce, nížiny, hory, moře a krásné průzračné řeky. Milovníci vína vítají možnost projet francouzský kraj Provence.
Kololoď je spojení plavby a jízdy na kole, zjednodušeně řečeno se poplavíte po Jadranu, z lodě vyrazíte na výlety za krásami Chorvatska. Kombinaci horských sjezdů i rovin podél pobřeží najdete v Itálii.

žena jedoucí po pláži na kole

Zavazadla

Většina cyklozájezdů je koncipována, tak, že vás doprovází autobus nebo jiné vozidlo, ve kterém máte věci. Ráno si vyberete jakou trasou pojedete a večer v cíli vás budou čekat vaše zavazadla. Je-li to zařízené takto, stačí vám vzít sebou na kolo jen věci na den, čili držák na flašku, trojúhelníková brašna do rámu na drobnosti a brašna pod sedadlo, do té se pohodlně vejde sada na lepení, svačinka a lékárnička. Pro expediční bikery nebo ty co vyráží po vlastní ose, je v nabídce nespočet brašen, košíků a nosičů zavazadel. Hlavní pravidlo je rozložit váhu co nejrovnoměrněji na strany kola a i jeho přední a zadní část, tak aby bylo stále dobře ovladatelné a netáhlo například do strany.

Na co si dát pozor

Rozhodli jste se strávit svůj volný čas právě na kole? Věnujte pozornost pojištění, bez kterého se na cestách neobejdete. Běžnou cykloturistiku obvykle pokryje běžné pojištění, ale sjezdy na horských kolech jsou obvykle klasifikovány jako rizikové sporty.
Jízda na kole je sportovní aktivita a hrozí při ní běžná nebezpečí, během pár sekund se může stát nehoda, pád nebo prostě zabloudíte, buďte na tyto nenadále situace připravení, ať si nepokazíte dovolenou.

Hledat na webu Srovnátor.cz