Dovolená Tenerife – rady a tipy

25.07.2019

Jeden ze sedmi Kanárských ostrovů v Atlantském oceánu je s rozlohou přes 2 000 km2 tím největším z nich. Ostrovy náleží Španělsku, ale geograficky mají nejblíže k Africe – k pobřeží Maroka je to 320 km. Ostrov věčného jara, jak je Tenerife díky svým stálým teplotám v průběhu celého roku nazýván, je převážně hornatý – nejvyšší vrchol se nachází na středu ostrova: Pico del Teide (3 718 m.n.m.) – nejvyšší hora Španělska a jedna z největších aktivních sopek na světě. Rozmanité území nejhustěji osídleného Kanárského ostrova lemuje azurové moře a 70 km nádherných pláží. Teplota se zde pohybuje od zimních 18OC do letních 30OC, proto ostrov patří mezi celoročně vyhledávané turistické cíle. Název Tenerife vznikl z jazyka původních berberských obyvatel Kanárských ostrovů – Guančů – a znamená “Bílá hora”.

Zajímavá místa

Pico del Teide

Dovolená Tenerife – rady a tipy

Nejvyšší hora Španělska a jeden z největších činných vulkánů na světě Pico del Teide. Hora se nachází v centrální části ostrova ve stejnojmenném národním parku, který byl v roce 2007 přidán na seznam světového dědictví UNESCO. Význam názvu sopky podle kmene Guančů je “Pekelná hora”, v jejíž útrobách prý sídlil bůh Guayota. Po výšlapu na vrchol vám bude odměnou výhled na oceán a měsíční krajinu plnou lávových soch a siřičitých pramenů.

  • pro přístup k vrcholu je nutné si předem vyřídit povolení na oficiálních stránkách parku. Povolení je zdarma.
  • k blízkosti vrcholu jezdí kabinová lanovka. Cena za zpáteční jízdenku je 27 eur.
  • Roques García – skalní útvary vulkanického původu. Jedním z nejznámějších je Roque Cinchado – 27 metrů vysoký “Boží prst”.

Santa Cruz de Tenerife

Auditorio de Tenerife

V největším městě, které je sídlem parlamentu a vlády (každé 4 roky se střídá s městem Las Palmas), žije téměř polovina obyvatelstva (400 000 z 900 000).

  • Auditorio de Tenerife – expresionistická budova koncertní síně z dílny španělského architekta Santiaga Calatravy.
  • Karneval – druhý světově nejvyhlášenější karneval hned po Rio de Janeiro se koná na oslavu konce masopustu o Velikonocích.
  • Playa de Las Teresitas – 7 km od hlavního města nedaleko vesnice San Andres se nachází uměle vytvořená pláž se zlatavým pískem, dlouhá 1,6 km. V 80. letech minulého století sem byl dovezen světlý písek ze Sahary.
  • Castillo de San Andres – bývalá vojenská pevnost nedaleko od města Santa Cruz de Tenerife

Zoo Loro Parque

Delfíni v Loro Parque

Na okraji města Puerto de La Cruz v severní části ostrova leží zoologická zahrada pojmenovaná v překladu jako “papouščí park”. Původně byla totiž zoo postavena pouze jako zoo pro papoušky. V současnosti však můžete v zoo vidět rozmanité druhy zvířat: tygry, želvy obrovské, gorily, šimpanze, tučňáky, žraloky, aligátory, kosatky, lachtany a delfíny. Přesto, že je zoo čtyřikrát menší než ta pražská (má pouhých 13,5 ha), je hodnocena jako jedna z nejkrásnějších v Evropě.

  • expozice akvária s podmořským tunelem
  • delfíní show plná triků
  • show s cvičenými kosatkami
  • základní vstupné: dospělí 38 eur, děti 26 eur

Siam Park

Siam Park

Největší evropský Aquapark se nachází na jižní části ostrova v městě Adeje. Kromě rozlohy je park, který je navržen v asijském stylu, považován i za jeden z nejmodernějších. Atrakce, které jsou konstruovány pro různé věkové kategorie a adrenalinové úrovně, zabaví rodinu na celý den: 3 metry vysoké vlny na surfování, 28 metrů vysoká věž skluzavky Tower of Power, která prochází skrz nádrž se žraloky a rejnoky, pevnost Lost City pro nejmenší se spoustou skluzavek a překážek.

  • základní vstupné: dospělí 38 eur, děti 26 eur

La Laguna

La Laguna

Historické centrum starobylého města La Laguna “Casco Antiquo”, ležícího na severu ostrova ve vnitrozemí, je od roku 1999 zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Město bylo založeno koncem 15. století.

  • Universidad de La Laguna (ULL) – nejstarší univerzita Kanárských ostrovů je domovem 30 000 studentů.
  • Katedrála La Laguna, nebo Katedrála anny Marie Pomocné – římsko katolický kostel

Los Gigantes

Los Gigantes

Obrovské skalní převisy, které byly formovány před několika miliony lety sopečnou činností a erozí, se tyčí nad zátokou nedaleko centra města Puerto de Santiago na západě ostrova. Jejich název “Obři” je odvozen od jejich monumentálnosti – dosahují výšky až 800 m.n.m. a padají kolmo do oceánu. Oficiální název “Obrů” nebo “Bran pekel” je pohoří Teno, protože patří pod Národní park Teno.

  • pláž Playa de la Arena – patří mezi jednu z nejkrásnějších pláží Tenerife. Na 175 metrů dlouhé pláži, oceněné modrou vlajkou, je černý písek vulkanického původu.

Masca

Soutěska Masca

Vesnička Masca je turisticky jednou z nejatraktivnějších na ostrově. Úzké uličky, pomerančovníky a citronovníky, kvetoucí keře, malé muzeum architektury a života obyvatel a vstupní brána do soutěsky Marasca z ní dělají frekventovanou základnu. Pěší výlet soutěskou (Barranco del Masca) zabere 3-4 hodiny a po sestupu 600 výškových metrů končí na stejnojmenné pláži Playa de Masca, ze které se můžete nechat odvést lodí do Los Gigantes.

Pyramidy v Güímaru

Pyramidy Güímar

Na východní části ostrova ve městě Güímar se nachází jedinečná podívaná na šest stupňovitých pyramid, které zde podle archeologů byly postaveny až v 19. století. Pyramidy jsou stavěné více do šířky než do výšky a podobají se pyramidám Mayů a Aztéků.

Bezpečnost

Přesto, že je Tenerife v blízkosti Afriky, je to evropský ostrov a úroveň bezpečnosti je zde vzhledem k menší koncentraci lidí dokonce nižší než ve Španělsku. Zbraně mohou vlastnit jen bezpečnostní složky, které se pohybují na rizikových místech se zvýšenou koncentrací lidí.

Ceny

Brambory (1 kg) 25 Kč Hovězí maso (1 kg) 216 Kč
Cibule (1 kg) 26 Kč Voda 1,5 l 15 Kč
Rajčata (1 Kg) 28 Kč Cappuccino 40 Kč
Vejce (12 ks) 47 Kč Cigarety 90 Kč
Rýže (1 kg) 27 Kč Místní točené pivo 0,5 l 40 Kč
Chléb 25 Kč Víno 0,7 l 100 Kč
Mléko (1 l) 20 Kč Jídlo v restauraci 210 – 450 Kč
Jablka (1 kg) 40 Kč Jízdenka na autobus 32 Kč
Pomeranče (1 kg) 28 Kč Taxi 1 km 26 Kč

Zdroj: etravel.cz

Jídlo

Mezi hlavní ingredience tenerifské kuchyně patří olivový olej, česnek a koření s bylinkami. Vzhledem k tomu že je Tenerife obklopené oceánem, do tamější kuchyně neodmyslitelně patří grilované nebo smažené ryby: ryba vieja, sancocho (sušená ryba vařená spolu s brambory, cibulí a česnekem), sledi, kalamáry, krevety, chobotnice, tuňák apod.
Kromě ryb se zde jí hodně zeleniny a drůbež, králičí maso i vepřové:

  • carne de fiesta – naložená vepřová pečeně
  • conejo an almorejo – pečený králík v marinádě
  • cabrot en adobo – pečené marinované kůzle
  • puchero – mix hovězího a vepřového, hrášku, batát, cibule, kukuřice, mrkve a fazolí
  • papas arrugadas – nové brambory vařené ve slupce v osolené vodě, které se podávají se zelenou nebo červenou omáčkou

Mezi oblíbené dezerty patří kromě zmrzliny (helados) i mandlový krém s medem (bienmesabe), karamelový krém (flan) , flambované banány a kukuřičná kaše z mléka (franbollo).
Nejznámějším španělským nápojem je Sangria, do které na Tenerife přidávají banánový likér a banány.

Hledat na webu Srovnátor.cz