Srovnátor.cz

Kde v Evropě potřebujete ekologickou známku

Ekologické plakety

Cílem zavádění dalších a dalších ekologických zón v centrech některých evropských měst je zlepšit ovzduší a kvalitu života jejich obyvatel. Chcete-li se se svým vozem dostat až do středu města, musíte ho vybavit ekologickou plaketou. Jedná se o známku podobnou té dálniční, která se rovněž lepí na čelní sklo a uděluje se pouze těm vozům, které splňují určitou emisní normu a které tedy znečišťují životní prostředí v minimální míře. Ve kterých zemích se s nimi setkáte?

Kde v Evropě potřebujete ekologickou známku

S rozvojem automobilismu je spojena řada negativ. Jedním z nich je i narůstající znečištění ovzduší oxidy dusíků a prachovými částicemi. Některé evropské státy řeší tyto problémy zákonnými zákazy vjezdu převážně do center měst. Chystáte-li se v létě na dovolenou autem do Evropy, přesvědčte se před odjezdem, že právě ve vaší destinaci nejsou ekologické známky vyžadovány. V případě, že si plaketu neobstaráte, vám totiž hrozí vysoké pokuty. S největšími problémy se při udělování povolení k vjezdu do ekologických zón setkávají starší vozy s naftovými motory, naopak novější benzinová vozidla problémy s emisemi nemají.

Se znečištěným ovzduším bojují v Evropě i další státy. Vesměs se ale restrikce týkají nákladní a autobusové dopravy, je tomu tak třeba v Dánsku a Bulharsku. Předpisy si pečlivě nastudujte i při cestě do Norska a Řecka, poplatky jsou zde vyžadovány ve městech Bergen a Oslo, resp. Athény.

Zda dojde k podobným opatřením i v Česku zatím není jasné. Známky by s největší pravděpodobností zavedla v budoucnu Praha, dále pak České Budějovice, Liberec, Brno a Ostrava.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345