Evropský průkaz zdravotního pojištění. Vystačíte si s ním v zahraničí?

03.08.2015

Evropský průkaz zdravotního pojištění Vám v rámci zemí Evropské unie (EU), ale i dalších smluvních zemí zaručuje nezbytnou zdravotní péči. Což ale neznamená, že se vyhnete zcela poplatkům za ošetření.

Evropský průkaz zdravotního pojištění. Vystačíte si s ním v zahraničí?
Jezdíte do zahraničí pouze s Evropským zdravotním průkazem? | Foto: Fotolia.com

Považujete-li komerční cestovní pojištění za zbytečné, nemusí se Vám to vždy vyplatit ani při cestách po EU. Přestože máte nárok na péči za stejných podmínek jako místní pojištěnec, neznamená to automaticky léčbu bezplatnou. V zahraničí si s největší pravděpodobností zaplatíte část nákladů na ošetření či hospitalizaci.

Spoluúčast pacienta v Chorvatsku

Jednou z nejvíce navštěvovaných destinací českými turisty je Chorvatsko. A ani zde se nevyhnete poplatkům za zdravotní péči.

  • BEZ SPOLUÚČASTÍ – děti do 18 let, první pomoc a přeprava sanitkou, rychlá stomatologická pomoc, nezbytná nemocniční péče
  • SPOLUÚČAST 15 % – speciální zdravotní péče, speciální stomatologická péče, ortopedické pomůcky
  • SPOLUÚČAST 25 % – náklady za lůžko a stravu v nemocnici při léčbě chronických onemocnění, některé léky
  • SPOLUÚČAST 30 % – náklady za lůžko a stravu v nemocnici při léčení akutních onemocnění
  • SPOLUÚČAST 50 % – některé léky, určitá stomatologická péče

Co má komerční cestovní pojištění navíc

  • Máte k dispozici 24 hodin denně asistenční službu v českém jazyce, která Vám pomůže najít zdravotní pomoc, poradí Vám, kde sehnat léky a jak pojistnou událost řešit.
  • Úhrada léčebných výloh se vztahuje na veřejnou i soukromou zdravotní péči. Oceníte zvláště v turisticky atraktivních destinací, kde je většina zdravotnických zařízení soukromých.
  • Zajistí převoz zraněného zpět do České republiky, nebo také transport tělesných ostatků v případě úmrtí.

Nejlevnější cestovní pojištění najdete na internetu

Komerční cestovní pojištění stojí několik málo korun za den, takže nejde o závratné částky. A pro chvilku klidu, za to určitě stojí. V dnešní době si můžete sjednat pojištění online třeba i v den odletu. Cestovní pojištění srovnání Vám umožní dokonce vybírat z několika pojišťoven najednou.

Hledat na webu Srovnátor.cz