Jak nahlásit pojistnou událost při dopravní nehodě

01.03.2016

Nehody číhají na každém kroku. Stačí z rozpačitosti nedat přednost na křižovatce nebo do někoho nacouvat na parkovišti a nehoda neboli pojistná událost je na světě. Když už si zařídíte odtah, vyplníte s poškozeným záznam o nehodě (v případě, že není třeba volat policii), můžete se připravit na vyjednávání s pojišťovnou.

Jak nahlásit pojistnou událost při dopravní nehodě
Vyřízení pojistné události se může protáhnout, jestliže nebudete postupovat podle pokynů pojišťovny.

Tahat peníze z pojišťovny může být někdy pěkný oříšek. Poradíme Vám, jak posupovat při hlášení pojistné události.

Hlášení pojistné události – obecná doporučení

Při hlášení pojistné události u povinného ručení musíte dodržovat určitá pravidla. Jakmile pojišťovně poskytnete špatné či neúplné informace, nemusí Vám zaplatit celou škodu.

  • Pokud to situace dovolí, pojistnou událost oznamte ihned telefonicky své pojišťovně (telefonní číslo naleznete na zelené kartě).
  • Místo havárie si nafoťte a sepište s poškozeným záznam o nehodě (doporučujeme použít evropský formulář Záznam o dopravní nehodě – poradíme Vám, jak postupovat při vyplňování).
  • Nemáte-li Vy ani poškozený evropský formulář, vystačíte si i s obyčejným papírem, pokud na něm budou všechny potřebné informace pro pojišťovnu (kdy a kde se nehoda stala, informace o Vás a o poškozeném, popis události a podpis zúčastněných osob).
  • Záznam o dopravní nehodě a fotodokumentaci zašlete na pojišťovnu (můžete formou e-mailu nebo pomocí online formuláře, který naleznete na webu pojišťovny).

Kdy volat k dopravní nehodě policii

  • Pokud je někdo zraněn a potřebuje urgentní pomoc.
  • Škoda na některém vozidle přesáhne 100 tisíc korun.
  • Některý z účastníků odmítne podepsat záznam o nehodě.
  • Dojde ke škodě na majetku třetí osoby (např. poškodíte veřejné osvětlení).

V případě, že musíte k nehodě přivolat policii, záznam o nehodě vyplňovat nemusíte. Policii Vám vystaví protokol o nehodě, který následně předáte pojišťovně.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak dlouho trvá vyřízení pojistné události

Vyřízení pojistné události trvá obvykle 1 měsíc, ale může se to i protáhnout, pokud chybně vyplníte záznam o nehodě, nedodáte všechny dokumenty nebo budete s nahlášením dlouho otálet. Pokud nemá pojišťovna uvedeno jinak, šetření musí skončit do 3 měsíců.

Jaké jsou Vaše zkušenosti s vyřizováním pojistných událostí? Obdrželi jste od pojišťovny vždy to, na co jste měli nárok?

Hledat na webu Srovnátor.cz