Jak přežít cestu v autě bez klimatizace?

27.08.2018

K létu patří nejen cestování, ale také vysoké teploty, někdy pro naši zeměpisnou polohu až extrémní. Přestože je dnes většina vozů vybavena klimatizací, vaše auto touto vymožeností možná nedisponuje. Nebo z jakéhokoli důvodu klimatizaci nechcete nebo nemůžete použít. V takovém případě je dobré vědět, jak se v rozpáleném autě osvěžit, zchladit a jak v horkých letních dnech vytvořit uvnitř vozu co nejpříjemnější klima. Využít můžete některé z následujících tipů.

Jak přežít cestu v autě bez klimatizace?

Zatemněte okénka

Vše začíná již před samotnou cestou. Chcete-li omezit vysoké teploty uvnitř vašeho vozu, opatřete zadní a boční okna speciální zatemňovací fólií, která dovnitř nepropustí tolik slunečních paprsků. Podobně poslouží také levnější, ovšem účinná stínítka.

Nedejte slunci šanci

Před cestou i během cesty parkujte auto ve stínu, kde se tak rychle nerozpálí. Ano, lehce se to říká, ale z vlastní zkušenosti víte, že taková místa bývají beznadějně obsazená. Přesto se pokuste vyhledat místo pod stromem nebo na severní straně vyšší budovy. I za cenu toho, že vás to bude stát několik kroků navíc.

V zaparkovaném autě zakryjte přístrojovou desku, a to buď speciální antisolární krycí fólií, nebo klidně jen světlým ručníkem. V opačném případě se z přístrojové desky stane rozžhavený radiátor.

Plánujte

Před delší cestou v parných dnech si dobře naplánujte, kdy na cestu vyrazíte a kudy se vydáte. Preferujte ranní a večerní hodiny a vyhýbejte se místům s hustou a problémovou dopravou, kde hrozí, že uvíznete v zácpě na přímém slunci.

Namočte se

Než nasednete do auta, namočte si hlavu a vlasy. Postupné odpařování vlhkosti přinese příjemné ochlazení celému vašemu tělu. Namočit si můžete i určité části oblečení – ty, u kterých vám to nebude nepříjemné. Když už jsme u oblečení, na cestu volte vzdušné oblečení ve světlých barvách.

Namočte kapesníky

Pokud nemáte v autě klimatizaci, budete pravděpodobně větrat pomocí okének nebo ventilátorů. Využijete-li ventilátory, můžete zkusit následující trik. Na ventilátory položte mokrou látku (například látkový kapesník) – docílíte tak chladivějšího a svěžejšího vzduchu. Aby tento efekt vydržel co nejdéle, připravte si na cestu několik navlhčených látkových kapesníků do zásoby.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Doplňujte tekutiny

Během cesty nezapomínejte na pravidelný příjem vychlazených, neslazených tekutin. Ideální je obyčejná voda, pro kterou najdete využití, i když trochu zteplá. Před delší cestou vodu zchlaďte ještě ledem nebo ji uchovávejte v termoobalu. Myslete na to, že můžete uvíznout v koloně, odkud si nebudete moct odskočit pro pití, a vezměte si ho dostatek.

Ledujte krk, záda i podlahu

Lahev s vodou můžete využít i jinak. Když ji před cestou zmrazíte a zabalíte do ručníku, poslouží vám jako příjemné osvěžení za krkem nebo za zády. Po rozpuštění ledu máte lahev vody na pití k dobru.

Ledové kostky (v odpovídajícím obalu) můžete umístit i na podlahu, poblíž výdechů ventilace. Napomůže to zvlhčení vzduchu a osvěží interiér vozu.

Hledat na webu Srovnátor.cz