Jak dlouho vydrží alkohol v krvi

28.12.2017

Blíží se období, kdy se spotřeba alkoholu na jednoho člověka značně zvyšuje. Určitě je dobré vědět, za jak dlouho vám alkohol vyprchá z těla a vy tak budete moci řídit bez strachu z udělení pokuty.

Jak dlouho vydrží alkohol v krvi

Obsah článku

Faktorů, které ovlivňují vylučování alkoholu z těla ven je opravdu mnoho. Patří mezi ně například váha, věk, objem krve, pohlaví a v neposlední řadě množství vypitého alkoholu. Muži průměrně odbourávají 0,1 – 0,2 promile alkoholu za hodinu, ženy potom o přibližně 15% méně. Pokud si dá muž jedno pivo, pak mu z krve vyprchá za 1 hodinu a 20 minut, pokud si dá ale žena stejné množství piva, vyprchá jí za 1 hodinu a 50 minut.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Lze odbourávání alkoholu urychlit?

Podle odborníků to bohužel nelze. Existuje ale spoustu babských rad. Můžete zkusit vypít šťávu z celého citronu, nebo si dát třeba ledovou sprchu a sami uvidíte, jestli vám to pomůže. Podle profesora Milana Šamánka by člověk musel k vystřízlivění vypít 100 litrů kávy. Na alkohol můžete vyzrát různými dostupnými léky. Mezi ně patří Easymorning, který dokáže přeměnit toxický methanol na kyselinu citronovou, nebo Alcovit, který na sebe váže částice alkoholu, a pak jej přirozenou cestou vyloučí z těla.

Pozor na otravu alkoholem

Každý má jinou toleranci alkoholu, proto je potřeba dát si velký pozor na otravu. Někdo může mít hranici kolem 2 promile, jiní vydrží až 7. Pokud k otravě alkoholem dojde, je nutné vyhledat lékařskou pomoct. V nemocnici vás podají speciální tekutiny, které ředí alkohol.

Příznaky při otravě alkoholem

  • 2 promile – člověk má problémy s řečí, často bývá neklidný
  • 3 promile – člověk bývá agresivní, ztrácí paměť, špatně se mu pohybuje
  • 4 promile – člověk je otupělý, občas bývá v šoku a má rozšířené zornice
  • 4 a více promile – člověk nemůže dýchat, může upadnout do kómatu, nebo zemřít

Jak na kocovinu?

Kocovinu způsobují toxické látky, získané z vypitého alkoholu. Tyto látky naše tělo dehydratují. Dehydratace a nedostatek minerálů v těle nám způsobují žaludeční potíže, bolesti hlavy, nebo třeba sucho v ústech. Na kocovinu pomáhá vypít hodně vody a občas do ní přihodit rozpustný hořčík, nebo jiné vitaminy. Znovu ale opakujeme, že tato doporučení jsou vhodná na zkrácení kocoviny, nikoliv na odbourání alkoholu.

Hledat na webu Srovnátor.cz