5 rad, jak na úsporu paliva

12.11.2018

Spotřeba vozu je pro někoho, kdo netouží po závodním voze nebo výkonném off – roadu, jedním z nejdůležitějších parametrů automobilu. Cena ropy – hlavní suroviny k výrobě pohonných hmot – je od června na nejnižší úrovni. Primárním důvodem je nabídka, mnohonásobně převyšující poptávku. I přesto jsou ceny pohonných hmot dlouhodobě konstantní. Jedním ze způsobů, jak snížit výdaje na provoz vozidla, tak zůstává snížení vysoké průměrné spotřeby. Jak na to? Existuje hned několik zaručených rad.

5 rad, jak na úsporu paliva

Pneumatiky

  • valivý odpor – na všech pneumatikách je uvedena míra valivého odporu, která ovlivňuje efektivitu spotřeby paliva. Na základě úspory paliva, brzdné dráhy na mokru a hlučnosti je pneumatika označena štítkem s písmenem A (nejvyšší hodnocení) až G (nejnižší hodnocení). Mezi štítkem A a G může být rozdíl spotřeby až 7,5 %.
  • správný tlak v pneumatikách – podhuštěné pneumatiky zvyšují valivý odpor a zrychlují i opotřebení pneumatik.

Klimatizace

Zapínejte klimatizaci pouze v případě, je-li to nezbytně nutné. Pokud ji necháte běžet jen ze zvyku, zbytečně si zvyšujete spotřebu. Německý autoklub ADAC testoval o kolik se konkrétně zvýší spotřeba vozu při zapnuté klimatizaci. Prvotní fáze rapidního snižování teploty z 31oC na 22oC zvýšila spotřebu o 2,47 – 4,15 litrů na 100 km. Tato fáze je krátkodobá a zhruba po třech minutách, kdy je teplota na požadované úrovni, je spotřeba paliva potřebná pro udržení nastavené teploty vyšší o 0,76 – 2,11 litrů na 100 km ve městě a o 0,09 – 0,66 litrů na 100 km mimo město.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Pozor na aerodynamiku vozu

Aerodynamika vozu je komplikovaná disciplína. Základním cílem je navrhnout karoserii vozu tak, aby kladla co nejnižší odpor vzduchu. Kromě designu do této disciplíny zasahuje ještě přítlak vozu a jeho bezpečnost. Pokud jste tedy příliš pohodlní na sundání držáků na kolo, nebo bojujete s myšlenkou o koupi efektního spoileru, zvažte i to, zda jste ochotni platit i více za pohonné hmoty.

Rychlost

Dálnice přímo vybízí k rychlé jízdě, pokud vám tedy nezáleží na spotřebě. Je-li tomu naopak, snažte se o plynulou jízdu. Pokud na moment akcelerujete na 130 km/h, abyste vzápětí zpomalovali na 90 km/h kvůli předjíždějícím se kamionům, spotřeba zaručeně vzroste. Jestliže má váš vůz tempomat, neváhejte ho používat, s udržením plynulé jízdy vám zaručeně pomůže.

Předvídání

Na spotřebě paliva se nejvíc podílí právě styl jízdy, proto se za každou cenu nesnažte stihnout zelenou na semaforu na poslední chvíli extrémním zrychlováním, při čekání před přejezdem vypněte motor, pokud víte, že budete muset brzdit, sundejte nohu z plynu a “doklouzejte” na dané místo setrvačností (šetříte tak i brzdy).

Další tipy: na cestu vyražte s dostatečnou časovou rezervou, při jízdě poslouchejte relaxační hudbu, odstraňte z vozu všechny nepotřebné věci (nadbytečná váha ovlivňuje spotřebu).

Hledat na webu Srovnátor.cz