Jak přečkat dlouhé čekání v koloně?

29.08.2018

Ocitnete-li se na svých cestách v několikakilometrové koloně, není to sice nic příjemného, ale nadáváním a obviňováním druhých si ani trochu nepomůžete. Lepší je zachovat klid a využít získaný čas k odpočinku. Jakých dalších rad byste se měli držet, abyste dlouhé čekání na jednom místě přečkali bez fyzické i duševní újmy?

Jak přečkat dlouhé čekání v koloně?

Předvídejte

Pokud se chystáte na dlouhou cestu, na jejíž trase hrozí takový dopravní kolaps, jakým je nepohybující se kolona aut, dobře své vozidlo na tuto situaci připravte. Největší pozornost věnujte chladícímu systému, kterému neustálé popojíždění příliš neprospívá, a pneumatikám. Během cesty hlídejte hladinu paliva a nevyjíždějte palivovou nádrž nadoraz. V koloně byste na to mohli doplatit.

Dodržujte také pravidelné přestávky. Díky nim se vyhnete situaci, kdy vás v koloně, odkud není úniku, přepadne hlad, žízeň nebo potřeba odskočit si na toaletu. Pro všechny případy si na cestu přibalte dostatek vhodného jídla (např. obložené bagety, ovoce, oříšky) a pití (nejlépe vodu nebo neslazený čaj). Hodit by se mohl také toaletní papír, vlhčené ubrousky a dezinfekční gel na ruce.

Myslete pozitivně

Nikdo není z čekání v koloně nadšený. Většina lidí se cítí podrážděně, otráveně a bezmocně. S takovými pocity však čekání ubíhá ještě pomaleji. Proto zachovejte klid a snažte se myslet pozitivně. Využijte čas k odpočinku nebo, pokud jste na cestě na dovolenou, plánujte, co všechno vás čeká a na co se nejvíce těšíte.

Zůstat v klidu je ještě důležitější v případě, že cestujete s dětmi. Vaši nervozitu by snadno vycítily a negativní atmosféra by zaplavila celé auto. Raději si s nimi v dobré náladě zahrajte nějakou „cestovní“ hru. Baví-li se vaše děti elektronickými „hračkami“, je dobré mít po ruce nabíječku do auta nebo ještě lépe nabitou powerbanku.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Šetřete motor

Pokud to vypadá, že se kolona nějakou chvíli nepohne, vypněte motor. Ušetříte nejen palivo, ale také ovzduší, které nezatížíte škodlivými emisemi. Ve stojícím vozidle není také příliš vhodné mít zapnutou klimatizaci, které chybí nápor čerstvého vzduchu, čímž se zbytečně zatěžuje.

Protáhněte se

Dlouhé sezení nejenže není pohodlné, ale může být také příčinou zdravotních problémů, z nichž nejznámější je žilní trombóza. Rizikovými skupinami jsou hlavně kuřáci, těhotné ženy a lidé s nadváhou. Prevence je přitom jednoduchá – stačí lehké rozcvičení a protažení nohou nebo celého těla. Při vystupování z auta buďte ale obezřetní – kolem kolony stojících aut může nečekaně projet motorka nebo záchranka.

Sledujte situaci

Nepřestávejte sledovat situaci na silnici. Aktuální dopravní informace získáte z rádia, aplikací pro mobilní telefony, sociálních sítí a internetových portálů zaměřených na dopravu. Tam také můžete ostatní řidiče upozornit na aktuální problémy na silnicích.

Telefon nepoužívejte za jízdy, a to ani při popojíždění v koloně. Právě nepozornost a nedodržení bezpečné vzdálenosti může být příčinou dopravní nehody, která by už tak složitou dopravní situaci mohla ještě více zkomplikovat.

Hledat na webu Srovnátor.cz