Jak řešit propadlou STK

16.08.2017

Propadlá technická kontrola je pro majitele vozu nemilé zjištění. Ať už je technická kontrola vašeho auto propadlá dva týdny nebo šest měsíců, podle zákona nesmíte s takovým autem na silnici. Pokud tak přesto učiníte a zastaví vás policejní hlídka, hrozí vám minimálně pokuta. Pokud vozem s neplatnou technickou kontrolou způsobíte dopravní nehodu, hrozí vám mnohem vyšší finanční náklady.

Jak řešit propadlou STK

Obsah článku

Platnost technické kontroly

Na první povinnou technickou kontrolu musíte s osobním vozem po 4 letech od jeho první registrace. Stanici technické kontroly pak budete muset pravidelně se svým autem navštěvovat každé dva roky. Přesné datum platnosti poslední technické kontroly zjistíte ve velkém technickém průkazu. Pomoci vám může také kontrolní nálepka nalepená na registrační značce, kde je uveden měsíc a rok (nikoli přesný den), ve kterém platnost technické kontroly končí.

Setkat se můžete také s omezenou platností technické kontroly v délce 30 kalendářních dnů. Taková platnost je udělena v případě, že jsou při technické prohlídce zjištěny vážné, nikoli však nebezpečné závady. Nejdéle po 30 dnech je nutné technickou kontrolu absolvovat znovu.

Jak řešit propadlou STK

Co vám hrozí s propadlou „technickou“

Auto bez platné technické kontroly podle zákona nesmí na silnici. Pokud máte „pouze“ propadlou „technickou“ a vaše vozidlo je technicky v pořádku a svým technickým stavem neohrožuje bezpečnost silničního provozu, hrozí vám pokuta v řádech tisíců korun. Pokud jsou však na vašem vozidle závady, které závažným způsobem ohrožují bezpečnost silničního provozu, dopouštíte se přestupku a kromě vyšší pokuty (až 10 000 Kč) vám hrozí také zákaz řízení a odečtení bodů.

Největší finanční postih vás může potkat v případě, že s vozidlem s propadlou „technickou“ způsobíte dopravní nehodu. Přestože máte sjednané povinné ručení, může po vás pojišťovna vymáhat způsobenou škodu. Musí se ovšem prokázat, že špatný technický stav vozidla byl příčinou dopravní nehody.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak dopravit vozidlo na STK

Mnoho řidičů jezdí s propadlou „technickou“, aniž by o tom věděli. Často si to uvědomí až po čase, nebo to v horším případě zjistí při policejní kontrole.

Poté, co zjistíte, že máte technickou kontrolu propadlou, byste s autem neměli vyjíždět na silnici a ihned byste se měli objednat na technickou prohlídku. Správně byste měli vaše auto nechat na stanici technické kontroly dopravit odtahovým vozem. Většina řidičů si s tím však hlavu neláme a cestu na stanici technické kontroly odřídí i s propadlou „technickou“.

Nejčastější závady zjištěné na STK

Technické kontroly jsou stále přísnější. Proto se vyplatí se na prohlídku připravit a před prohlídkou vozidlo důkladně prohlédnout – nejlépe v autoservisu.

Soustředit byste se měli mimo jiné na tyto možné závady, kterou jsou v rámci technických prohlídek zjišťovány nejčastěji:

  • nesprávné rozměry pneumatik
  • příliš ojeté pneumatiky
  • různé typy pneumatik na každém kole
  • únik provozních kapalin (olej, brzdová kapalina, chladicí kapalina)
  • nefunkční světla
  • odstraněný filtr pevných částic (u dieselových vozů)
  • dodatečně zatmavené čelní sklo nebo přední boční skla
  • výfuk upravený nehomologovanými díly

Nejčastěji kladené otázky – FAQ

Na místě můžete dostat od policisty pokutu ve výši 2 000 Kč, ve správním řízení to pak může být 2 500 Kč. O body nepřijdete. Pokud jsou však na Vašem vozidle závady, které závažným způsobem ohrožují bezpečnost silničního provozu, dopouštíte se přestupku a kromě vyšší pokuty (až 10 000 Kč) Vám hrozí také zákaz řízení a odečtení bodů.

Jízda bez platné technické kontroly je zákonem zakázána a může Vám za ni hrozit i pokuta nebo odečet bodů. Vaše auto by mělo být tedy neprodleně odtaženo na STK a měla by být provedena kontrola technického stavu.

Pokud má Vaše vozidlo propadlou STK, pak s ním na silnici vyjet nesmíte. Takový vůz by měl být na stanici STK ideálně odtažen.

Technický průkaz, malý technický průkaz (osvědčení o technickém průkazu), osvědčení o emisní kontrole a pokud je to vyžadováno, tak s sebou vezměte také osvědčení o měření emisí a protokol o měření emisí.

U nových vozů platí technická kontrola 4 roky, poté je platnost vždy 2 roky.
Hledat na webu Srovnátor.cz