Srovnátor.cz

Jak se chovat v letadle v extrémních situacích

Cestování letadlem

Cestování letadlem patří mezi nejbezpečnější způsoby dopravy. Statistiky říkají, že připadá jeden pád letadla na více než milión letů. Přesto existuje pravděpodobnost, že se ocitnete na palubě padajícího stroje nebo takového, které se potýká s technickými problémy. Proto není na škodu, když se na tuto možnost alespoň teoreticky připravíte.

Letecké společnosti ročně na světě přepraví na 3 miliardy cestujících. Čas od času se stane, že dojde v letecké přepravě k nestandardní situaci. Ve většině případů se nejedná o nic vážného, posádky letadel jsou trénované na to, aby je perfektně zvládly a cestující ani nepoznají, že má letadlo technické problémy. Někdy se ale může stát, že personál k tomu, aby nedošlo ke zranění či úmrtí na palubě, potřebuje, aby pasažéři spolupracovali.

Jak se chovat v letadle v extrémních situacích

Příprava před letem

Podle dopravních expertů lze velkou řadu leteckých neštěstí přežít, bez ohledu na to, z jaké výšky se letadlo řítí. Abyste zvýšili svoji šanci na přežití, je dobré připravit se na případný stav nouze už před letem:

Co dělat během letu v případě nouze

Sesbíraná data z leteckých neštěstí ukazují, že k nejvíce nehodám dochází během prvních tří minut od vzlétnutí, nebo osm minut před přistáním. Během těchto úkonů odborníci proto doporučují nečíst si noviny a raději se připravit na nečekanou krizovou situaci. Pokud už k ní dojde, jak byste se měli zachovat?

Mnoho lidí nepovažuje za nutné sledovat nebo si pročíst bezpečnostní instrukce před letem. Je důležité si uvědomit, že svůj význam mají. Každé pravidlo a každý předpis vznikl na základě toho, že někdo zemřel nebo se zranil. Už jen proto bychom měli věnovat pozornost všemu, co může zvýšit naši bezpečnost.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345