Jak se chovat, když vás v autě zastihne silná bouřka?

29.07.2019

Pro letní počasí jsou typické nejen dlouhé, prosluněné dny a tropické teploty, ale také silné bouřky. Letošní vlna bouřek, která potrápila část Evropy, ukázala, jak mohou být bouřky nebezpečné. A protože bouřky často přichází takřka znenadání, mohou vás zastihnout i v autě. Není však důvod panikařit, auto je za určitých podmínek místem relativně bezpečným.

Jak se chovat, když vás v autě zastihne silná bouřka?

Bezpečná klec

Klasické osobní auto, tedy takové, které má uzavřenou kovovou karoserii, funguje při bouřce jako tzv. Faradayova klec. To znamená, že elektrický výboj blesku působí pouze na povrchu karoserie, nikoli uvnitř auta. Auto tedy poskytuje posádce uvnitř vozu bezpečné útočiště – za předpokladu, že se nikdo nedotýká kovových částí auta.

Tento princip neplatí pro auta s karoserií z jiného materiálu (např. trabanty) ani pro kabriolety.

Zastavte, ale nevystupujte

Za bouřky není nutné zastavovat. Pokud je ale bouřka příliš silná, příliš blízko nebo se jednoduše na jízdu v bouřce necítíte, je zastavení na bezpečném místě nejlepším řešením. Takovým místem se rozumí volné prostranství, kde nerostou vysoké, osamělé stromy, které by vám mohly ublížit.

Ze zaparkovaného auta nevystupujte a už vůbec se ho nedotýkejte. Kdyby do auta uhodil blesk, výboj projde vaším tělem, což může mít smrtelné následky.

Pokračujte v jízdě, ale…

Jestliže se rozhodnete pokračovat v jízdě i za bouřky, uvědomte si možná rizika, respektujte zhoršené podmínky a přizpůsobte tomu svou jízdu:

  • Rozsviťte světla. Manuálně zapněte potkávací světla, aby auto bylo vidět i zezadu. Je-li déšť příliš silný, zapněte i mlhovky, abyste byli vidět ještě lépe. Nejjednodušší je řídit se tím, jak sami (ne)vidíte ostatní auta.
  • Zpomalte. A to hlavně kvůli kluzkému povrchu a delší brzdné dráze. Vůbec nejhorší je situace na začátku deště, kdy je silnice ještě suchá a déšť se míchá s prachem, ležícím na silnici.
  • Dejte pozor na překážky. Vítr vám může do cesty nastražit překážky v podobě ulámaných a popadaných větví. Déšť zase umí velmi rychle vytvořit hluboké louže, které vám mohou způsobit aquaplaning, nebo vyplavit z pole kameny, které mohou poškodit vaše či cizí auto.
  • Dodržujte větší rozestupy. Větší odstup od před vámi jedoucího auta si nechte ze dvou důvodů. Prvním je vaše delší brzdná dráha na mokrém povrchu, druhým je možná nečekaná reakce řidiče před vámi na překážku na silnici (větev, kámen, louži apod.).
  • Neprojíždějte kolem vzrostlých stromů. Máte-li projet alejí nebo kolem osamělých, vzrostlých stromů, raději na chvíli zastavte na bezpečném místě. Blesk může strom vyvrátit nebo zlomit a ten může v nejhorším případě spadnout přímo na vaše auto.
Hledat na webu Srovnátor.cz