Jak zabezpečit domácnost, než vyrazíme na dovolenou

02.04.2017

Zasloužená dovolená – pro nás ideální příležitost, jak si odpočinout od každodenních povinností a pracovního koloběhu, možnost poznat nová místa a načerpat čerstvou energii. Pro zloděje ideální příležitost, jak se “pozvat na návštěvu”. Jak co nejlépe zabezpečit domácnost, než vyrazíme na dovolenou?

Jak zabezpečit domácnost, než vyrazíme na dovolenou

Zavřená okna a dveře na dva západy

Samozřejmostí je překontrolovat všechna okna v bytě či domě. Nespoléhejte na to, že když se váš byt nachází ve vyšším podlaží, můžete s klidem nechat “větračku” u balkónových dveří. Zloději jsou často velmi vynalézaví a ani několik výškových metrů tak pro ně není překážkou. Před odjezdem vždy zavřete všechna okna a svůj domov zamkněte na několik západů. Pokud máte navíc k dispozici bezpečnostní zámek, rozhodně použijte i ten.

Zvaní hosté a zalité květiny

Máte dobrý vztah se svými sousedy nebo někdo z vašich přátel či rodinných příslušníků bydlí v blízkém okolí? Nechte u nich náhradní klíče a informujte je o svém odjezdu. Můžete je například požádat, aby vám zalili květiny nebo přišli jednoduše domácnost příležitostně překontrolovat. Nejen že vaše rostliny během nepřítomnosti neuschnou, ale v bytě bude “vidět život” a případné zloděje tak pohyb v bytě odradí.

Sociální sítě a přebytečná sdílnost

Po roce papírovaní, vstávání a běžných dní nás samozřejmě láká pochlubit se dovolenou i na sociálních sítích. Buďte však obezřetní, co a hlavně komu sdílíte. Informovat veřejnost o přesném termínu, kdy bude váš byt prázdný je riskantní. Dalo by se říci, že to může být až pozvánka pro nezvané hosty. Zkontrolujte si také nastavení vašich příspěvků – pokud pravidelně sdílíte veřejně příspěvky, kde je snadno rozpoznatelná poloha vaší domácnosti a následně informaci o tom, že si právě užíváte mimo republiku, jdete bohužel zlodějům na ruku. Hlídejte si své soukromí a sdílejte své štěstí jen s blízkými přáteli.

Pro klid duše nezapomeňte na pojištění domácnosti. V případě, že by ani výše zmíněné rady nezabránili zlodějům vystěhování vašich cenností a vybavení, můžete se spolehnout právě na plnění od pojišťovny.

Hledat na webu Srovnátor.cz