Jaké doklady připravit před cestou na dovolenou?

30.07.2018

Ať už blížící se odjezd na dovolenou do zahraničí zvládáte naprosto v klidu, nebo pokaždé podlehnete cestovní horečce, vždy je dobré si připomenout, jaké cestovní a jiné doklady si nesmíte zapomenout. V některých zemích si vystačíte s občanským průkazem, jinde bude seznam nezbytných dokladů poněkud obsáhlejší.

Jaké doklady připravit před cestou na dovolenou?

Občanský průkaz a cestovní pas

Nejdůležitějším dokladem každého cestovatele je občanský průkaz nebo cestovní pas. S občanským průkazem jako cestovním dokladem si vystačíte při cestách do zemí Evropské unie, Schengenského prostoru a také do některých dalších států, kterými jsou:

  • Albánie
  • Bosna a Hercegovina
  • Černá Hora
  • Gruzie
  • Makedonie
  • Moldavsko (pouze OP se strojově čitelnými údaji)
  • Srbsko.

Do ostatních zemí se můžete vydat jedině s cestovním pasem.
U cestovního dokladu, hlavně u cestovního pasu, který po většinu roku máte založený doma, včas zkontrolujte jeho platnost. Mějte přitom na paměti, že některé země vyžadují, aby platnost cestovního pasu trvala ještě minimálně 6 měsíců po odjezdu z navštívené země.

Úřady dnes naštěstí myslí i na zapomnětlivé cestovatele, kteří potřebují urychleně vystavit cestovní doklad – pas nebo občanský průkaz. Oba tyto doklady lze za poplatek vydat ve zkrácené lhůtě do 24 hodin (v pracovních dnech) nebo do 5 pracovních dnů. Občanský průkaz nebo cestovní pas vystavený do 24 hodin lze převzít pouze v Praze na Ministerstvu vnitra ČR. Poplatky za vydání cestovního dokladu v obvyklé či zkrácené lhůtě jsou následující:

OBČANSKÝ PRŮKAZ lhůta pro vydání OP výše správního poplatku
dítě do 15 let do 30 dnů 50 Kč
do 5 pracovních dnů 300 Kč
do 24 hodin (v pracovních dnech) 500 Kč
občan starší 15 let do 30 dnů 0 Kč
do 5 pracovních dnů 500 Kč
do 24 hodin (v pracovních dnech) 1 000 Kč
CESTOVNÍ PAS lhůta pro vydání CP výše správního poplatku
dítě do 15 let do 30 dnů 100 Kč
do 5 pracovních dnů 1 000 Kč
do 24 hodin (v pracovních dnech) 2 000 Kč
občan starší 15 let do 30 dnů 600 Kč
do 5 pracovních dnů 3 000 Kč
do 24 hodin (v pracovních dnech) 6 000 Kč

Svůj platný cestovní doklad potřebují i děti včetně těch úplně nejmenších. A to i přesto, že cestují v doprovodu svých rodičů. Pořizujete-li první cestovní doklad pro své dítě, dobře zvažte, zda s ním plánujete cestovat pouze po Evropě, nebo zda nebude výhodné pořídit mu rovnou raději cestovní pas.

Vízum

Existuje poměrně velký počet zemí, v nichž se jako občané ČR při krátkodobém pobytu (do 90 dnů) bez víza obejdete. Přesto jsou státy, kam se bez víza zkrátka nedostanete. Při plánování cesty si proto ověřte případnou vízovou povinnost v dané zemi. Aktuální informace a seznam států s bezvízovým stykem najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Mezinárodní očkovací průkaz

Některé země vyžadují při vstupu nebo při dlouhodobém pobytu také informace o očkování ve formě mezinárodního očkovacího průkazu. Povinný je především v zemích, kde se vyskytuje žlutá zimnice a kde je tím pádem vyžadováno očkování proti této infekční nemoci. Mezinárodní očkovací průkaz se vydává v centrech cestovní medicíny a očkovacích centrech.

Mezinárodní řidičský průkaz

Pokud se chystáte na cestu autem za hranice Evropské unie, připravte si další doklad – mezinárodní řidičský průkaz. Ten budete potřebovat i tehdy, plánujete-li na dovolené mimo EU řídit zapůjčené auto nebo motorku. Národní řidičský průkaz s logem EU vám totiž postačí pouze v zemích EU a dále v Norsku, Švýcarsku a Lichtenštejnsku.
Mezinárodní řidičský průkaz se vydává na počkání po uhrazení správního poplatku ve výši 50 Kč. Existují dva druhy mezinárodního řidičského průkazu, přičemž každý platí pro jiné země. Při žádosti o jeho vydání proto na úřadě sdělte, ve které zemi budete mezinárodní řidičský průkaz potřebovat.

Cestovní pojištění

Do zahraničí byste se neměli vydávat bez sjednaného cestovního pojištění. V zemích EU máte sice nárok na stejnou péči jako místní obyvatelé, to však nemusí být dostačující a mohou vás překvapit nemalé finanční částky za zdravotní péči. Mimo EU je potom cestovní pojištění doslova nutností. Díky možnosti online sjednání si cestovní pojištění můžete sjednat i v den odjezdu.

Rady na závěr

Jelikož se situace může časem změnit, doporučujeme si před cestou vždy ověřit, jaké jsou podmínky vstupu do země, která je cílem vaší cesty. Tuto informaci vám poskytne příslušné velvyslanectví, případně Ministerstvo zahraničních věcí ČR.
Vyplatí se také myslet na nepříjemné situace a pro jistotu si pořídit kopie vašich dokladů. Místo kopírování důležitých osobních dokladů není od věci si tyto doklady naskenovat a uložit je na internetové úložiště nebo nahrát do e-mailu.

Hledat na webu Srovnátor.cz