Havarijní pojištění – jaké škody pokrývá a které už nikoliv!

21.06.2017

Havarijní pojištění na rozdíl od pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení) není ze zákona povinné a záleží tedy na vás, zda si havarijní pojištění sjednáte, či nikoliv. Na pozemní komunikace bez havarijního vyjet můžete, přemýšleli jste však, jaké nástrahy vás na cestách mohou potkat a jak by se případná škoda na vozidle odrazila na vaší finanční situaci? Pokud vlastníte nové vozidlo, stává se havarijní pojištění dnes už samozřejmostí, ale vyplatí se pojistit i starší model, který si stále drží svou hodnotu a případná oprava či koupě obdobného vozu by přesáhla uhrazené pojistné.

Havarijní pojištění – jaké škody pokrývá a které už nikoliv!

Součásti havarijního pojištění

Z havarijního pojištění jsou uhrazeny škody vzniklé následkem:

  • zapříčiněné havárie pojištěného vozidla
  • odcizení vozu, nebo jeho části
  • poškození pojištěného vozu živelní událostí
  • vandalismu na pojištěném voze

Jednotlivé pojišťovny většinou nabízí balíčky, které obsahují pojištění proti různým pojistným událostem, případně kombinacím několika z nich. Existují také tzv. balíčky ALL RISK, kdy vás pojišťovna pojistí na všechny výše uvedené škodní situace.

Pří výběru nejvhodnější nabídky zvažte vaši konkrétní situaci – máte-li nový vůz, pak vás pravděpodobně bude možnost vandalského činu bolet více než u staršího auta. Parkujete-li váš automobil, či motocykl v garáži, nebudete se tolik obávat odcizení, které více hrozí při parkování na ulici, nebo veřejném parkovišti.

Připojištění k havarijnímu pojištění

K havarijnímu pojištění existuje i možnost připlatit si za doplňková pojištění. Jsou jimi například:

  • Rozšířené asistenční služby
  • Pojištění skel vozidla
  • Pojištění nadstandardní výbavy vozidla
  • Úrazové pojištění osob ve vozidle
  • Pojištění zavazadel ve vozidle
  • Pojištění nákladů na nájem náhradního vozidla

Vždy pečlivě prostudujte pojistné podmínky. Některá doplňková pojištění jsou již automaticky zahrnutá v ceně havarijního pojištění, jiná získáte za příplatek.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Výluky z havarijního pojištění

Pojistné podmínky se vyplatí číst! I havarijní pojištění obsahuje řadu výluk, při jejichž naplnění vám pojišťovna škodu neuhradí. Jelikož havarijní pojištění není upraveno zákonem, možné výluky se u jednotlivých pojišťoven mohou lišit. V následující tabulce srovnáváme obdobné situace, kdy v jednom případě se jedná o pojistnou událost, ve druhém o výluku z pojištění (za předpokladu, že máte sjednáno pojištění ALL RISK).

Pojistná událost Výluka z pojištění
Při parkování odřete nárazník vozu. Nárazník vozu podlehne korozi.
V důsledku havárie přestane fungovat elektrické otevírání okna. Elektrické otevírání okna nepracuje správně následkem nesprávné manipulace.
Váš syn s čerstvým řidičským oprávněním nabourá pojištěný automobil. Automobil nabourá osoba bez řidičského oprávnění.
K havárii dojde ve chvíli, kdy vezete babičku na nákup. K havárii dojde ve chvíli, kdy provozujete taxi službu a tento účel použití vozidla nemáte uvedený ve smlouvě.
Vozidlo poškrábe neznámý vandal. Vozidlo úmyslně poškodíte sám.
Narazíte do svodidel v důsledku únavy. Narazíte do svodidel po požití alkoholu, nebo jiných omamných látek.
Karosérie vozu je poškozena krupobitím. Škoda na vozidle je způsobena vjetím do povodňové oblasti.
V důsledku nehody je promáčklá karosérie vozu. V důsledku nehody jsou poškozeny pneumatiky.

V tabulce jsou uvedeny nejčastěji uváděné výluky z havarijního pojištění, smluvní podmínky jednotlivých pojišťoven však mohou být i mírnější (zejména u posledních dvou bodů) a výčet výluk je standardně rozsáhlejší, zde se jedná pouze o typové situace.

Pokud jste se rozhodli pro využití služeb Srovnátoru a havarijní pojištění chcete sjednat rychle a přehledně právě zde, využijte k tomu kalkulačku havarijního pojištění. Není-li vám vše jasné, nebo potřebujete poradit, který konkrétní balíček pojištění by byl pro vás vhodný, zanechte nám své telefonní číslo a preferovanou dobu, kdy chcete být z naší strany kontaktováni. Naši odborní poradci s vámi pak už vyřeší vše potřebné.

Hledat na webu Srovnátor.cz