8 věcí, které při řízení děláme, aniž bychom si je kolikrát uvědomovali

20.04.2018

Při nástupu do autoškoly se student domnívá, že je nemožné si všechny ty úkony spojit v jeden a kombinovat řazení, točení volantu, blinkry, světla, stěrače a do toho všeho ještě sledovat značky, zpracovávat to, co znamenají a ještě se dívat do zpětných zrcátek. Také jste patřili k bezradným studentům autoškoly, kteří nevědí, co mají dřív sledovat a hlavně dělat? Jistě mi dáte za pravdu, že praxí se člověk v autě začíná trošku nudit a tak se po letech vlastnictví řidičského průkazu musíte spíš hlídat, abyste nesklouzli např. k nelegálnímu psaní smsek. Jaké činnosti děláme v autě automaticky nebo částečně nevědomky?

8 věcí, které při řízení děláme, aniž bychom si je kolikrát uvědomovali
  1. Tankujeme obvykle na poslední chvíli
    V České republice je dokonale propletená síť čerpacích stanic, řidiči se proto nemusí obávat, že by při varovném signálu docházejícího paliva neměli možnost ho včas doplnit.
  2. Zmocní se nás strach nebo panika, když vidíme policejní vůz
    Ruku na srdce, kdo z nás nesundá nohu z plynu, jakmile zahlédne policejní vůz? I přesto, že dodržujeme rychlost a předpisy, neužíváme alkohol ani jiné návykové látky za volantem, stáhne se nám nervozitou žaludek, když ve zpětném zrcátku vidíme blikající modré světlo.
  3. Když parkujeme, tlumíme nebo vypínáme rádio
    Spousta jedinců potřebuje při parkování naprostý klid a ticho, možná že je to způsobeno tím, že čekáme, kdy na nás kdo zakřičí, že už jsme na obrubníku nebo to děláme proto, abychom lépe slyšeli parkovací senzory, je-li jimi vůz vybaven.
  4. Když za námi po silnici jede další vůz delší dobu, snažíme se zrychlovat
    Pokud se vám někdo po cestě “lepí na zadek”, máte chuť šlápnout na brzdu a připravujete si přednášku o bezpečném minimálním odstupu, jenže to byste šli sami proti sobě. O cizího návštěvníka v kufru nestojíte a tak buď zrychlíte, nebo uhnete na stranu. Jsou ale řidiči, kteří se rádi drží za někým, kdo je tzv. vede plynulou jízdou. Takoví řidiči ale bezpečný odstup dodržují a ničím nás neohrožují a tak nezbývá, než desítky kilometrů pozorovat stále ten samý výjev ve zpětném zrcátku.
  5. Když odcházíme od zaparkovaného vozu, naposledy se za ním ohlédneme
    Poslední rozloučení pohledem, nebo kontrola funkčnosti brzd při parkování z kopce, je mnoho důvodů, proč se ohlížíme za vozem, když se od něj vzdalujeme, dalším může být i jen pocit uspokojení, jak naše vozidlo mezi ostatními vypadá. Někteří z nás zachází i dál a pro všechny jistoty ještě podruhé stlačí tlačítko zavírání dveří na dálkovém ovládání.
  6. Mluvíme sami se sebou
    Nadáváte si, když se po letošní zimě nevyhnete jedné z mnoha děr na silnici? Komentujete situaci na křižovatce, nebo dokonce usměrňujete ostatní řidiče a snažíte se jim dávat cenné rady, které beztak nemají šanci slyšet? Určitě nejste sami a pokud u toho nemluvíte vulgárně, můžete si jen pogratulovat.
  7. Zpíváme si
    Zpěv je obecně velice zdravá a přirozená věc. Při zpěvu zapojujeme bránici, svaly hrudníku a neposledně i plíce, takže se nám zlepšuje kontrola nad naším dechem a krásně se prokrví mozek. Mozek při zpěvu vylučuje do těla serotonin, což je hormon štěstí. Na děti má náš zpěv ale převážně negativní účinek.
    Zpěv za volantem dokáže povzbudit
  8. Když nás někdo předjíždí, máme tendenci přidat plyn
    S tímto nešvarem se setkáváme na silnicích velice často a je otázka, zda se to děje automaticky, tedy podvědomě, nebo záměrně za účelem ochrany ega. Pokud je to ten druhý motiv, je velice nebezpečný, protože prodlužuje předjíždějící manévr a ohrožuje tak posádku celého vozu.
Hledat na webu Srovnátor.cz