TOP koupaliště v ČR

04.06.2018

Venkovní teploty stoupají a pomalu se přibližuje čas letních veder, kdy bude nutné se trochu shladit a také si konečně užít vodních radovánek, na které se mnozí těšíme celou zimu. Úžasné pláže nejsou jen doménou přímořských států, najdeme je i u nás, poradíme vám kde. Vybrali jsme pár českých aquaparků, kde stráví příjemný letní čas celá rodina. Koho nelákají zběsilé vodní atrakce a davy lidí, možná raději zajdou na přírodní koupaliště.

TOP koupaliště v ČR

Aquaparky

Aqualand Moravia

Tento aquapark je jeden z nejmodernějších u nás, v roce 2017 byly ještě dobudovány další dva termální bazény. Centrum vodních radovánek se nachází ve městě Pasohlávky, kam z moravské metropole Brna dojedete za nějakých 20 minut. V Aqualandu Moravia si na své přijdou milovníci skluzavek, adrenalinu nebo i ti, kteří chtějí relaxovat, čeká tu 20 atrakcí – tobogány a skluzavky, 14 bazénu s různou teplotou vody, ohřívaný bazének pro nejmenší i velký bazén zvaný Moře a několik relaxačních bazénů. V areálu nejdeme restaurace, bary nebo si můžete pochutnat na palačince či ledové tříšti.

Aquapalace Praha

Vodní park se nachází v Česticích, jeho rozloha je neskutečných 9 150 m2, na kterých najdete tobogány, skluzavky, umělé vlnobití, vířivky a nejrůznější relaxační zóny. V letních dnech si můžete dopřát sluníčka i tady ve velké venkovní zóně, kromě občerstvení a opalovaní, se můžete nechat unášet pomalou řekou, nebo rovnou skočit do divoké řeky, která navazuje na celoročně využívaný tobogán Canyon. Pro malé děti je tu dětské vodní hřiště a na travnaté ploše najdete pohodlná lehátka.

Centrum Babylon Liberec

V tomto centru najdete kromě aquaparku, který má také co nabídnout i IQpark nebo lunapark. Aquapark je stylizován do příběhů Julese Verna, třikrát denně si návštěvníci mohou užít laser show. I tady najdeme tradiční tobogány, skluzavky, divokou řeku, ale také akvária s mořskou faunou nebo romantickou jeskyni. Zmiňovaný IQpark nabízí naučnou zábavu pro celou rodinu, k nejzajímavějším exponátům patří vodní hrátky, vodní rotující tunel a zrcadlové bludiště.

Přírodní koupaliště

zatopený lom v Adršpachu

Stříbrné jezero

Jezero najdeme nedaleko Opavy, vzniklo zatopením bývalého lomu, kde se těžil sádrovec, po ukončení těžby byly vytvořeny písečné pláže s pozvolným vstupem do vody. Pro návštěvníky je připraveno občerstvení, parkoviště i toalety najde se tu sportovní vyžití. Nejsou zde sice šílené tobogány, za to je tady pohoda a příjemné koupání a možná se vám podaří ulovit i nějakou rybu.

Jezero Lhota

Vodní plocha se nachází jen 20 km od Prahy v lesích, původně se zde těžil písek pro stavbu dálnice D1 a metra, v roce 1983 bylo místo zatopeno a vzniklo jezero s kvalitní vodou a dlouhými plážemi. Na nejslunnější straně byla dokonce ještě za totality vybudována první veřejná nuda pláž u nás. Celé jezero je obklopeno borovým lesem, který krásně voní a zároveň stíní.

Hamerské Jezero

Má přezdívku Riviéra severu, k rekreaci je využíváno už od 19. století, toto jezero mimo jiné proslavil film Dovolená s Andělem. Jestli stále nevíte, kde jezero hledat je u města Stráž pod Ralskem. U břehu vodní plochy se nachází dva kempy, kolem jsou borové lesy a pískovcové vrchy, nedaleko je hrad Děvín. Nechybí tu zázemí pro návštěvníky i kiosky se vším možným.

Kamencové jezero Chomutov

Je velkou světovou raritou, vzniklo totiž zatopením dolu, kde se dřív těžil kamenec a síra, voda v jezeře je pro lidský organismus velmi prospěšná. Další prvenství má nejdelší okruh pro vodní lyžování, který měří 780 m. A další nej už brzy bude mít největší plovoucí molo, které se momentálně buduje a má mít délku až 100m, boční ramena mola vytvoří na jezeře několik bazénů

Pláže

hladina vodní nádrže Lipno

Lipenská přehrada

Jde o největší vodní nádrž u nás. Najdeme ji na Jihu Čech v podhůří Šumavy. Pláž, která se táhne skoro celou obcí Lipno nad Vltavou, vám bude silně připomínat pobyt u moře. Pláže je písčitá nebo travnatá s postupným vstupem do vody, takže ideální pro děti, pro ně je tu také několik dětských hřišť nebo půjčovna šlapadel. Další pláž se nachází ve Frymburku, ta je z větší části pokryta trávou, ale čím víc se blížíte k vodě, písku bude přibývat. Také na této pláži najdete skvělé zázemí pro letní den, je tu občerstvení, hřiště na plážový volejbal a nechybí hřiště pro děti s lezeckou věží.

Vodní nádrž Barbora

Tuto nádrž najdete na severu Čech u Teplic, je tu dlouhá udržovaná pláž, kam se vejde až 2000 lidí, i přes velkou návštěvnost se vodě daří být krásně průzračná, v některých místech prý vidíte až do hloubky 6 m. Návštěvníci mají možnost si zapůjčit loďky nebo vodní skútry, či se prohánět po 55 hektarové vodní hladině na jachtě nebo surfu.

Kristýna

Kristýna je 14 hektarový rybník u města Hrádek nad Nisou, i tady najdeme dlouhou písčitou pláž, stín poskytnou břízky a osvěžit se můžeme ve stále čisté vodě, která do rybníka přitéká z podzemí. K pohodovému prožití letních dní jsou k dispozici sprchy, převlékárny, WC, občerstvení, pizzerie, stolní tenis, kurt, plážový volejbal, půjčovny lodí a šlapadel.

Hledat na webu Srovnátor.cz