Kulturní odlišnosti v muslimských zemích

25.06.2018

Cestování s sebou přináší celou řadu situací, na které z domova nejsme zvyklí. Země, ve kterých vládne islámské náboženství, jsou natolik odlišné od evropských zemí, že je téměř nutností se s jejich zvyky před cestou velmi dobře seznámit. Co je povoleno a čeho se naopak vyvarovat, abyste místní obyvatele neurazili, nepohoršili a abyste se svým chováním nedostali do situace, ve které se sami budete cítit trapně a nepříjemně?

Kulturní odlišnosti v muslimských zemích

Záleží, kam cestujete

Států, ve kterých dominuje islám, je poměrně mnoho. Jmenujme proto alespoň některé – ty, které se často stávají cílem turistů. Islám je státním nebo většinovým náboženstvím v Alžírsku, Egyptě, Iráku, Íránu, Jemenu, Malajsii, Maroku, Pákistánu, Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech i v Tunisku.

Každá země je ovšem svým způsobem specifická, dokonce i každý muslim přistupuje ke svému náboženství jiným způsobem. Někteří muslimové jsou naprosto striktní a pevně se drží všech zvyklostí, jiní k islámu přistupují volněji. Záleží také, jak turisticky významná místa se chystáte navštívit. Populární letoviska a metropole již podlehla vlivu turistů a na evropské zvyky jsou v nich místní obyvatelé zvyklí. Jinde se vyplatí mít na paměti následující kulturní odlišnosti.

Setkání a pozdrav: vyhněte se intimnostem

Muslimové jsou přátelští a jejich přivítání je vřelé. Na veřejnosti se ale zdržte polibku mezi mužem a ženou (polibek dvou mužů je na veřejnosti naopak běžný), objímání i poplácání po zádech. Nevhodný je dokonce i oční kontakt s neznámou ženou. Žena by při setkání s místními neměla podávat ruku jako první.

Oblečení: zahalte ramena i kolena

Trávíte-li většinu dovolené na pláži, plavky samozřejmě obléknout můžete. Jakmile se však vydáte mimo hotelový komplex, neměli byste místní obyvatele provokovat vyzývavým oblečením. Zejména tam, kde je turistů méně, byste měli dodržovat zásadu zakrytých ramen a kolenou. To znamená žádné minišaty, minisukně, tílka. Také průsvitná trička a oblečení s velkým výstřihem nechte raději na jiné příležitosti.

Konverzace: některá témata jsou tabu

Pustíte-li se do konverzace s muslimem, buďte opatrní, o čem budete diskutovat. Raději se vyhněte tématům, jako jsou politika, náboženství, ženy či terorismus.

Nákupy: smlouvání je běžné

Až se budete procházet po místní tržnici a poohlížet se po nějakém suvenýru, buďte trpěliví a připravte se na smlouvání o ceně. Pro místní obchodníky je to zcela běžné, proto přistupte na jejich hru a chovejte se přátelsky. Odměnou vám bude výrazně nižší výsledná cena.

Předávání dárků: nikdy levou rukou

Chcete-li muslima obdarovat, zvolte raději jiný dárek než alkohol. Co je ovšem ještě důležitější – nikdy nepředávejte dárek levou rukou (ani pokud jste levák). Levá ruka je totiž v muslimském světě brána jako nečistá, protože se používá k intimní hygieně. K jídlu, podávání a předávání čehokoliv používejte tedy výhradně pravou ruku.

Ramadán

Ještě větší obezřetnost je namístě, pokud se vydáváte do muslimských zemí v období ramadánu. Jelikož se jedná o období půstu, který probíhá od úsvitu do západu slunce, neměli byste v této době na veřejnosti jíst ani pít. Počítejte také s omezenou otevírací dobou některých podniků (restaurace, kluby atd.), s omezenou reprodukcí hudby a omezeným podáváním alkoholu přes den.

Hledat na webu Srovnátor.cz