Levné povinné ručení Vás může přijít hodně draho

15.08.2014

Lákají Vás nízké ceny povinného ručení? A už se nestaráte o limit pojistného plnění? Jestliže berete povinné ručení na lehkou váhu, může Vás jedna dopravní nehoda přijít pěkně draho.

Levné povinné ručení Vás může přijít hodně draho
Snažíte se ušetřit na povinném ručení? | Foto: Sunshinestatenews.com

Povinné ručení letos podražilo o více jak 3 %. Mnozí z Vás tak podceňují výběr povinného ručení a sjednávají si nevýhodné smlouvy, s nízkými limity pojistného plnění. A my se ptáme proč, když varianta s vyššími limity je v průměru o 150 korun dražší. Navíc škoda, která přesáhne sjednané limity pojistného plnění, jde za Vámi a doplatek musíte zaplatit z vlastní kapsy. Původně levné povinné ručení se v tu ránu prodraží.

Nepodceňujte limity pojistného plnění

Nejnižší zákonem stanovený limit pojistného plnění je 35 milionů korun. Často od klientů slýcháme, jakou pojistnou událost by museli způsobit, aby se škoda vyšplhala nad 35 milionů korun. Odpověď je jednoduchá. Stačí, abyste způsobili při dopravní nehodě újmu na zdraví podnikateli. A bez mrknutí oka je ve hře odškodnění nejen kvůli ublížení na zdraví a ztrátě na majetku, ale i odškodnění na ušlém zisku. Rázem jdou takové sumy do desítek milionů korun.

V modelovém příkladu jsme porovnali dva produkty České pojišťovny. Cena je vypočtena pro pět let starý osobní automobil Škoda Octavia 1.6 TDI s výkonem 77 kW. Pojistit ho chce pětatřicetiletý muž z Prahy, který má pojištěné auto již čtrnáct let, nikdy nezavinil nehodu a náleží mu 172 měsíců bonusů.

Produkt Start Produkt Exclusive
Limit pojistného plnění 35/35 mil. Kč Limit pojistné plnění 100/100 mil. Kč
1. Povinné ručení Bez povinností 1. Povinné ručení Bez povinností
  Asistence při nehodě
  Asistence při poruše
  Úrazové pojištění řidiče
  Úrazové pojištění ostatních cestujících
Výsledná cena: 2.654 Kč/rok 2.858 Kč/rok

Výsledek je takový, že za produkt s vyššími limity pojistného plnění a větším množstvím připojištění zaplatíte o 193 korun za rok více, než za produkt se základními limity pojistného plnění.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Pozor na lákadla pojišťoven

Téměř každá pojišťovna nabízí zdarma asistenční službu ke každému, i k tomu levnému povinnému ručení. Jenže v některých případech jde jen o marketingový tah. Některé z pojišťoven Vám pomohou pouze zorganizovat příjezd asistenční služby, ale veškeré výdaje si budete muset hradit sami.

Povinné ručení Vás ochrání i před živly

K povinnému ručení dnes nabízejí pojišťovny mnohá připojištění, jako jsou živelné pohromy, střet se zvěří nebo poškození čelního skla. A v případě, že nechcete platit havarijní pojištění, se tento okruh krytí k povinnému ručení vyplatí.

Kalkulované ceny jsou platné ke dni 9. 1. 2015.

Hledat na webu Srovnátor.cz