Cestovní pojištění na Mallorcu

03.08.2017

Mallorca je největší z Baleárských ostrovů ležících ve Středozemním moři, které náleží Španělsku. V katalánštině, kterou se na Mallorce nejčastěji mluví, se její název vyslovuje “Majorka”. Najdete zde průzračně modré a čisté moře, malebné zátoky, ale relaxace u moře není zdaleka to jediné, co tento slunečný ostrov nabízí. Na své si přijdou golfisté, cyklisté i milovníci horské turistiky. Na jaře a na podzim je Mallorca k těmto aktivitám jako stvořená.

Cestovní pojištění na Mallorcu

Nejkrásnější pláže Mallorcy

Cala Mondragó – tato pohádková pláž se nachází ve stejnojmenném přírodním parku na jihovýchodě země nedaleko historického městečka Santanyí. Parkem vás provedou čtyři naučné stezky, poznáte nejen krásné pláže, kromě zmiňované Cala Mondragó i S´Amarador a Caló des Burgit, ale také skalnaté pobřeží s několika jeskyněmi, borovicové háje, malebná přírodní jezírka i mokřady.

Cala d´Or – toto letovisko je také jen pár kilometrů od přírodního parku Mondragó a vzájemně je spojuje místní turistický vláček. “Zlatý záliv” Cala d´Or je propojen několika zálivy a malými zátokami, kde si každý najde své místo “na slunci” od pláží se slunečníky, obchody a občerstvením, po utajené malé pláže, kde najdete klid a soukromí. Za zmínku stojí zátoka s pláží Cala Esmeralda jako stvořená pro potápění či šnorchlování.

Playa es Trenc – dva kilometry dlouhá písečná pláž na jižním pobřeží Mallorcy je často považována za nejkrásnější pláž tohoto ostrova. Nedávno byla také vyhlášena za chráněnou přírodní rezervaci, proto se zde nemůžete oddávat žádným vodním sportům, ale křišťálové moře připomínající pláže v Karibiku vám bude dostatečnou kompenzací.

Calla Estellencs – oblázková pláž obklopená hornatou krajinou se nachází na severozápadě ostrova. Oblíbená je zejména mezi místními obyvateli a proto není tolik ovlivněna turistickým ruchem. Nad pláží se tyčí strmý útes, přes který stéká malý vodopád sladké vody z bystřiny Torrent de son Fortuny. Pokud chcete poznat tradiční Mallorku z pohledu místních obyvatel, vyražte právě sem.

Mallorcou na kole

Na jaře, zhruba od března do května patří Mallorca cyklistům. Naleznete zde rozsáhlou síť cyklostezek, ale i silnice jsou ve velmi dobrém stavu a dostatečně široké, aby se zde cyklista cítil komfortně a bezpečně. Mnoho hotelů se zde specializuje právě na klientelu kolařů a nabízí půjčení kola, jejich servis i tipy na prověřené cyklotrasy, nebo přímo cykloprůvodce, který s vámi ostrov projede.

Rozhodnete-li se pro cyklodovolenou na Mallorce, skvělým výchozím bodem je třeba Can Picaford, nebo sousední starobylé město Alcúdia. Můžete si zde vybrat, zda se chcete jen projet po pobřeží, vydat se rovinatými úseky do vnitrozemí, nebo zvolíte náročnější cyklovýlety do blízkých hor. Pojedete přírodní krajinou, obklopeni pastvinami plnými cinkajících ovcí a navštívit můžete spoustu starých hradů či klášterů.

Turistické zajímavosti

Na Mallorce si každý přijde na své, ať už upřednostňujete místa historická, přírodní krásy, gurmánské zážitky, nebo adrenalinové atrakce.

  • Castillo de Bellver i Catedral de Mallorca jsou významnými historickými místy hlavního města ostrova Palma de Mallorca. Středověký kruhový hrad, jeden z největších v Evropě, sloužil během své existence několikrát jako vězení, nyní zde můžete navštívit muzeum historie města. Gotická katedrála vznikala od roku 1229 až do 17. století. V kapli Nejsvětější Trojice jsou uloženy ostatky mallorských králů a v katedrále můžete obdivovat mnohá umělecká díla, mimo jiné i ta od Gaudího.
  • Cuevas del Drach – neopakovatelný zážitek nabízí komplex čtyř vzájemně propojených jeskyní, které skrývají jeskynní jezero, největší svého druhu na světě, nazvané Velké Martelovo jezero dlouhé 170 m a hluboké 25 metrů. U jezera je vytvořeno hlediště pro několik desítek lidí, kam vás průvodce usadí a vy se můžete nechat unášet krátkým koncertem klasické hudby, který vám zahrají hudebníci plující na lodičkách po zmiňovaném jezeře.
  • Vinařské stezky – Mallorca začíná být stále oblíbenější mezi milovníky vína a vinné turistiky. Místní vína, zejména červená, dosahují značných kvalit a přátelští vinaři se rádi o své skvosty podělí a s turisty pohovoří. Vinařská tradice se zde dědí z generace na generaci, ale protože je produkce omezená a mallorští vinaři dbají hlavně na kvalitu, jen málo ze zde vyprodukovaných vín jde na export, proto si nenechte ujít příležitost ochutnat tato harmonická vína přímo od jejich tvůrců. Například v proslulé vinařské oblasti Binissalem můžete projet vinařské stezky vláčkem v historickém stylu a k ochutnávce vín dostanete k zakousnutí i místní speciality.
  • Interaktivní muzeum nabité technologiemi zaměřené na sportovní aktivity, které založil nejslavnější mallorský rodák současné doby, tenista Rafael Nadal. Muzeum se nachází ve městě Manacor, na východě země.

Cestovní pojištění na Mallorcu

Mallorca jako španělský ostrov je součástí Evropské unie, nenechte se však mýlit, že vám v případě zdravotních obtíží postačí Evropský průkaz zdravotního pojištění. Tím je pokryto jen základní ošetření ve veřejných zdravotnických zařízeních. Méně vážné zdravotní komplikace, které nás na dovolené ve Středozemí mohou potkat, však většinou vyřešíme bez zásahu lékaře pouze návštěvou místní lékárny nebo využitím vlastní či hotelové lékárničky.

Může se jednat o nevolnost z jídla, úžeh či úpal, případně drobná poranění z moře. Těmto nepříjemnostem je třeba předcházet uváženým stravováním, dostatečným pitným režimem nealkoholických nápojů, pravidelným použitím opalovacího krému s dostatečným ochranným faktorem a obezřetností, kam na pláži i ve vodě šlapeme.

Pokud se vážněji zraníte při výletu na kole, nebo horském výšlapu, kdy bude nutný převoz do nemocnice a místní ošetření či hospitalizace, pak se vám může dovolená bez cestovního pojištění výrazně prodražit.

Plánujete-li výletovat po horách, ať už na kole či pěšky, potápět se, nebo milujete adrenalinové sporty typu paddlebording, kitesurfing a další, nezapomeňte se připojistit na rizikové sporty. Z nabídky připojištění můžete využít i pojištění ztráty zavazadel, zrušení dovolené či letu, nebo dokonce vykradení vašeho domu či bytu během dovolené.

Hledat na webu Srovnátor.cz