Havarijní pojištění motocyklu. Na nový stroj se vyplatí

27.09.2015

Havarijní pojištění se ve většině případů sjednává se spoluúčastí. Proto se na starší vozidla ani nemusí vyplatit. Sami odborníci doporučují sjednávat pojištění na vozidla mladší deset let. Řada pojišťoven ani starší vozidla nepojistí. A jak je to s havarijním pojištěním na motorku? Vyplatí se vůbec?

Havarijní pojištění motocyklu. Na nový stroj se vyplatí
Mokrá vozovka je zrádná pro každého řidiče. | Foto: Fotolia.com

Řada motorkářů si s havarijním pojištěním hlavu neláme. Jedním z hlavních důvodů je cena. Havarijní pojištění na motorku nestojí pár stovek korun, jako je tomu u povinného ručení. Vysoká cena pojištění je dána vysokou mírou rizikovosti, kterou motorkáři představují.

Kdy má havarijní pojištění na motorku smysl

Pořídili jste si novou motorku v hodnotě 300 tisíc korun? Tak si představte, že na kluzké vozovce nezvládnete řízení a nabouráte do stromu. Máte to největší štěstí, že z místa nehody zvládnete odejít, ale Vaše motorka chytne. Jedná se o totální škodu Vašeho majetku a bez havarijního pojištění jste chudší o 300 tisíc korun. A věřte, stát se to může i sebelepšímu řidiči.

Sami odborníci tvrdí, že havarijní pojištění není pro všechny, ale na motorky do stáří tří let má určitě smysl. Majitel nového motocyklu, by se asi jen těžko smiřoval s představou, že mu ho někdo poničí nebo poškodí.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Podle čeho vybírat havarijní pojištění na motorku

Na prvním místě je bezesporu cena pojistného, s kterou Vám hravě pomůže kalkulačka havarijního pojištění.

Dále hleďte na výši spoluúčasti, ta se pohybuje od 0 % až po 20 %. Obecně platí, čím vyšší spoluúčast, tím nižší je cena pojištění.

Havarijní pojištění si nastavte s ohledem na rizika, která Vám hrozí. Kompletní rozsah rizik se určitě vyplatí u zcela nových motorek.

Asistenční služby jsou nedílnou součást téměř každého havarijního pojištění, ale jejich rozsah se značně liší. Proto je dobré vědět, jaké služby Vám pojišťovna po nehodě nabídne.

Sezónní vs. celoroční havarijní pojištění na motorku

Pojišťovny nabízejí sezónní havarijní pojištění, které platí pouze na období, kdy vozidlo provozujete. Podle statistik však stále převažují pojistky celoroční. Možnost vyjet třeba i v prosinci, je pro řadu z nich na prvním místě. Navíc cenový rozdíl mezi roční a sezónní pojistkou není až tak závratný.

Hledat na webu Srovnátor.cz