Možnosti dobíjení elektromobilů

10.07.2018

Elektromobily se těší stále větší oblibě a je dost pravděpodobné, že v budoucnu nahradí automobily se spalovacím motorem. Zatímco čerpacích stanic je na našem území nesčetně a jsou nepřehlédnutelné, dobíjení automobilů na elektrický pohon může vzbuzovat ještě řadu otázek. Uvažujete-li o koupi elektromobilu, měli byste mít předem jasno v tom, kde všude jej budete moci dobít a kolik času vám to zabere.

Možnosti dobíjení elektromobilů

Omezený dojezd a nutnost pravidelného dobíjení baterie jsou největší odlišnosti, na které si jako majitelé elektromobilu budete muset zvyknout. Podle toho, na jak dlouhé vzdálenosti se budete s elektromobilem vydávat a kolik času budete ochotni dobíjení věnovat, můžete se rozhodnout pro domácí nebo veřejné dobíjení.

Typ proudu a rychlost dobíjení

Dobu dobíjení nejvíce ovlivňuje typ proudu, který pro dobíjení využijete. Baterie v elektromobilu funguje na stejnosměrný proud. Proto pokud využijete k nabíjení stejnosměrný proud, elektromobil se nabije rychleji než v případě nabíjení pomocí střídavého proudu. Při nabíjení pomocí střídavého proudu, který je dostupný v klasických zásuvkách, musí nejprve palubní nabíječka v automobilu transformovat proud na stejnosměrný. Výsledkem je tedy déle trvající dobíjení.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Domácí nabíjení

Přestože domácí nabíjení může trvat hodiny, jedná se o časově nejméně náročné řešení. Nemusíte totiž řešit, jak strávíte čas, po který se automobil bude dobíjet, a v ideálním případě ho budete dobíjet přes noc. Nemusíte se ani obávat závratných účtů za elektřinu – poskytovatelé elektrické energie mají pro majitele elektromobilů připraveny speciální tarify.

Existují tři možnosti, jak můžete elektromobil doma nabít:

  • Standardní 230 V zásuvka. Jde o nejjednodušší a nejzákladnější řešení, nabíjení je ale skutečně velmi pomalé. Dobití může trvat 8 až 10 hodin, u některých modelů elektromobilů dokonce i déle.
  • Vícefázová 16 A zásuvka (pětikolíková). Tato zásuvka se nachází u většiny rodinných domů a v porovnání s klasickou zásuvkou nabízí rychlejší dobíjení. Na dojezd 100 km dobijete elektromobil přibližně za 2 hodiny.
  • Wallbox. Nejpohodlnějším řešením domácího nabíjení je pořízení tzv. wallboxu, tedy nástěnné nabíjecí stanice. Wallbox dokáže v porovnání se standardní zásuvkou výrazně zkrátit dobu nabíjení, jeho pořizovací cena se ovšem pohybuje v řádech desetitisíců (10 000 až 60 000 Kč). Čím lepší a výkonnější wallbox si pořídíte, tím rychlejší dobití můžete očekávat. Dojezdu 100 km lze dosáhnout za 1 až 2 hodiny.

Veřejné nabíjení

Ne vždy máte možnost dobít elektromobil doma. Při delších cestách proto využijete veřejných dobíjecích stanic, které lze rozdělit na běžné (střídavý proud, 32 A, výkon do 22 kW) a rychlonabíjecí (stejnosměrný proud, výkon 44 až 55 kW). V Česku jich můžete v současné době využít více než 300 a jejich počet stále roste. Nachází se u obchodních center, čerpacích stanic, na dálničních odpočívadlech a podél frekventovaných silnic. Zpravidla jsou umístěné tak, aby se řidiči mohli zabavit, než se jejich automobil nabije. Mapu nabíjecích stanic si můžete prohlédnout na stránce www.evmapa.cz.

Zejména rychlonabíjecí stanice jsou velmi efektivní – průměrný elektromobil dobijí na 80 % za půl hodiny. Vzhledem k vysoké pořizovací ceně jsou u nás však zatím spíše výjimečné.

Hledat na webu Srovnátor.cz