Autokamery – na co si dát pozor?

21.09.2018

Černé skříňky automobilu monitorují a zaznamenávají dění před a někdy i za vozem v průběhu jízdy. Palubní kamery si do vozu instaluje čím dál tím větší počet řidičů. Jsou finančně dostupné a v případě vzniku nejasností po dopravní nehodě pomohou asistovat při hledání viníka nebo důvodu nehody. Hitem posledních měsíců je i nahrávání nepochopitelného nebo nebezpečného chování některých řidičů při jízdě v autě.

Co zjistit před koupí kamery?

  1. Rozlišení videa (HD, Full HD) – čím vyšší rozlišení, tím větší kvalita záznamu.
  2. Frekvence zápisu (30, 60 snímků za sekundu) – čím vyšší, tím plynulejší je výsledné video – k dosažení plynulosti videa je potřeba minimálně 24 snímků za sekundu.
  3. Úhel – čím širší úhel záběru, tím větší perspektiva dění na silnici před vozem. Širší úhel záběru jde na úkor celkového rozlišení videa.
  4. Paměť – většina kamer má kromě interní paměti i slot pro externí paměťovou kartu.
  5. Výdrž baterie – dlouhou výdrž baterie ocení ti, kteří chtějí mít autokameru zapnutou v zaparkovaném voze (např. na monitoring vandalismu).
Autokamery – na co si dát pozor?

Nedostatky autokamer (podle testů ADAC – německého automobilového klubu):

  • levnější kamery mají neuspokojivé rozlišení
  • některé kamery mají problém s rozpoznáním nárazu
  • kabely vedoucí od napájení ke kameře jsou neestetické a překáží
  • problémy s uchycením – při nárazu se kamera otočí a nemonitoruje dění před vozem
  • rozdílná legislativa – autokamery jsou v některých zemích zakázané

Záznam z autokamery jako důkazní materiál

V České republice není používání autokamery nelegální, pokud přístroj neohrožuje nebo neomezuje řidiče a přepravované osoby a nebrání řidiči ve výhledu (pod pokutou 2 000 Kč). Záznam z kamery ale nesmí být zveřejněny ani nijak dál šířeny, mohou být zpracovány pouze pro vlastní potřebu řidiče. Pokud zveřejníte záznam, na kterém bude jasně identifikovatelná osoba nebo SPZ, hrozí vám sankce 10 000 Kč. Kamerový záznam může, ale nemusí být brán v potaz jako důkazní materiál při prokazování o nevině řidiče.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Zákaz používání autokamery v cizině

Pokud chcete používat autokameru pouze pro vlastní potřebu, v Rakousku to udělat můžete, nesmíte ale zveřejnit záznam, na kterém je vidět SPZ vozidla, nebo tvář řidiče. Dokonce i při dokazování neviny po autonehodě je kamerový záznam z důvodu ochrany soukromí nepoužitelný (pod pokutou až 10 000 eur).
Ve většině dalších zemí je použití kamer ve voze spekulativní, např. v Německu, kde se stále řeší dilema, zda je silnější právo na ochranu soukromí nebo právo na získání důkazů k ochraně vlastní osoby. Ve Švýcarsku a Portugalsku autokamery netolerují vůbec. Pokud jezdíte s kamerou do zahraničí, ověřte si před cestou, jak je to s kamerami ve voze v zemích, kterými projíždíte.

Hledat na webu Srovnátor.cz