Nebezpečí, které vám hrozí od nezajištěných předmětu a mazlíčků ve vozidle

11.04.2018

Hlavní cíl většiny řidičů je dostat se bezpečně na místo, kam jede. Přes všechnu obezřetnost, se čas od času někteří stanou účastníky dopravní nehody, kterou ani nezpůsobí. Kolize, která mohla skončit pokrčenými plechy, se stává tragickou, vlastní chybou některých motoristů. Řidiči nehrozí nebezpečí jen z venku a od ostatních účastníků provozu, velké riziko si vozí ve svém autě. Jestli je pro vás typické, že se na palubní desce povaluje mobil nebo sluneční brýle a na plato za zadními sedadly rádi odkládáte různé předměty, zpozorněte!

Nebezpečí, které vám hrozí od nezajištěných předmětu a mazlíčků ve vozidle

Nejprve se podíváme na několik předmětů, které mohou být nebezpečné:

  • Láhve – z lahve s vodou se velmi lehce při nárazu nebo prudkém zabrzdění stane zbraň, která vám snadno způsobí těžký úraz. Působením fyzikálních zákonů se nezajištěná láhev díky přetížení stane velmi rychle letícím předmětem. Vlivem toho také nabývá i poloprázdná láhev mnohem vyšší hmotnosti a o to víc se zvyšuje nebezpečí poranění. Představte si, že po vás za jízdy někdo hodí 6ti kilovým kamenem. Pohozené lahve na zemi se velmi snadno zakutálí pod pedály a vůz se stane neovladatelným.
  • Sklenice, ten kdo převáží krabici sklenic, si také koleduje, nehoda způsobí rozbití sklenic na střepy, ty vržené opět vysokou rychlostí dokáží proniknout dokonce sedačkou a ublížit řidiči.
  • Mobil, sluneční brýle nebo klíče na palubovce, cokoliv máme volně uložené na palubní desce, se stává potencionálním nepřítelem řidiče. Mobil letem ještě ztěžkne, takže případ podobný jako u lahve s vodou. Sluneční brýle se mohou rozbít a způsobit stejné neštěstí jako střepy. Dostat svazkem klíčů, které mají navíc ostré zubaté hrany, také není nic moc. Dalším důvodem proč takto věci neukládat je strhávání pozornosti řidiče, začnou-li sjíždět nebo se pohybovat po hladkém povrchu, je jeho přirozenou reakcí, že se snaží věci zachytit, tím se přestává věnovat řízení a za chvilku nepozornosti, by také mohl zaplatit.
  • Lyže, které se řidiči nepodařilo vtěsnat do zavazadlového prostoru, jsou občas velmi nešťastně zastrkávány do částí kabiny automobilu. Náraz opět způsobí jejich rozpohybování a těžký úraz je na světě.
  • Nezabezpečený podsedák a prázdná autosedačka většina řidičů si ani neuvědomuje riziko, které na ně číhá v podobě věcí, které jsou paradoxně určené pro bezpečnost během jízdy. Ten, kdo má ve voze stále autosedačky a vyrazí bez dětské posádky, by je měl zabezpečit tak, aby se v případě nehody nestaly nebezpečnými. Existují případy, kdy vymrštěný podsedák napáchal na řidičově hlavě pořádnou neplechu.
  • Nejvíce nebezpečné je mít něco na platě za zadním sedadlem – z pití nebo lékárničky se při nárazu stanou rychle letícími projektily.

S každou delší cestou a skládám věcí do auta je spojený menší zmatek, za to jak jsou věci uloženy, ale vždy odpovídá řidič, ne osoba, která je tam dá. Toto není jen nějaké poučka, na přepravu nákladu ve voze pamatuje i silniční zákon, ten říká:

  • Předměty ve vozidle musí být uloženy takovým způsobem, aby nebránily výhledu řidiče, a zároveň nesmí ohrožovat a omezovat posádku a řidiče.
  • Při přepravě nákladu nesmí být nikdy překročena maximální přípustná hmotnost vozidla a max. hmotnost na nápravu. Náklad musí být naložen a zajištěn, tak aby nebyla ohrožena stabilita a ovladatelnost vozidla. Váš náklad v žádném případě nesmí ohrožovat ostatní účastníky provozu, nesmí vydávat nadměrný hluk a také je nepřípustné, aby po stranách vozu vyčnívat nějaké tyče, roury, zkrátka předměty, které by se daly snadno přehlédnout. Náklad nesmí zakrývat odrazky, světla nebo registrační značku a to platí i pro plachty, nebo jiné materiály, kterými je náklad překryt.
  • Pro přečnívání nákladu je v zákoně přesně specifikováno, jak ho označit (červený praporek) a o kolik centimetrů může vozidlo přečnívat.

Přeprava zvířat

Výše zmíněný zákon, pamatuje také na zvířata. Řidič je musí přepravovat, tak aby neohrožovaly jeho, posádku vozu, ostatní účastníky provozu a dbát na bezpečnost samotných zvířat.
Pohybující se pes ve vozidle během dopravní nehody je vržen vpřed silou, která odpovídá hmotnosti 12ti mužů. Vůz je pro zvíře netypickým prostředím, proto se stává, že nedokáže sedět nebo ležet v klidu a naopak rozptyluje či dokonce ohrožuje řidiče.
Jak přepravovat naše čtyřnohé mazlíčky zákon jasně neukládá, podíváme se teď na nějaké možnosti a doporučení:

  1. Nedoporučuje se přepravovat zvířata na předním sedadle auta.
  2. Před cestou vezměte podobně jako dětem i zvířeti jeho oblíbenou hračku, aby bylo klidné.
  3. Doporučuje se použití velké přepravky, která musí být vhodně umístěna ve vozidle, aby v případě nehody nikoho neohrozila. Je dobré ji připevnit bezpečnostním pásem nebo ji dát do volného prostoru za sedadly v prostoru nohou.
  4. Využívejte speciální postroje, které se připínají k bezpečnostním pásům.
  5. Existují přepravní boxy, které se vejdou do kufru auta, v nich je nejlepší přepravovat menší plemena nebo mláďata.
  6. Pro větší zvířata se dají pořídit speciální klece.
  7. Při převozu psa v zavazadlovém prostoru je vhodné napnout bezpečnostní síť, nebo prostor oddělit pevnou mřížovou přepážkou.
  8. Velmi oblíbenou možností přepravy zvířat je využití závěsného lůžka, to se připevní na zadní sedadla a pes v něm může ležet, pro větší bezpečnost se může přední a zadní část vozu opět oddělit sítí.

Pravidlo pro správné ukládání nákladu

Nejtěžší věci ukládáme dolů a co nejblíže k sedačkám, nejlehčí naopak nahoru. Snažíme se co nejvíc věcí naskládat do kufru, i když někdy sebou vezeme tolik věcí, že se to zdá nemožné. Místo dávání předmětů kolem sebe na sedačky, ve voze raději využijte přídavný úložný prosto, který se montuje na střechu vozidla. Hovoříme teď o střešním boxu, který je u motoristů známý jako “rakev”.

Střešní box

Střešní box se dá pořídit již od třech tisíc a je to investice, která se vám jistě vrátí. Dá se do něj naskládat nespočet věcí, vhodný je na přepravu lyží a snowboardů. Bezpečně naskládat náklad je nutné i do boxu, učinit se tak musí, aby automobil během jízdy neztrácel stabilitu a byl dobře ovladatelný. Myslete také na to, že box máte, ať ho při nájezdu do nízkého vjezdu neupálíte.

Hledat na webu Srovnátor.cz