Srovnátor.cz

TOP 5 nejoblíbenějších míst Čechů pro eurovíkendy

Paříž, Pyramida v Louvre

Eurovíkend je mladý pojem, který se v posledních letech rozšířil mezi mladou generací v České republice, za hranicemi zatím neexistuje. Jedná se o krátký poznávací zájezd po evropských městech, nejčastěji o prodloužený víkend, ale i jednu noc. Eurovíkendy je možné absolvovat organizovaně s cestovní kanceláří nebo po vlastní ose letecky, autobusem, vlastním vozem. Češi vyrážejí na eurovíkendy nejčastěji na jaře nebo na podzim, kdy je počasí ideální na poznávání památek ve městě – ani vysoké teploty, ani sníh a zima.

Paříž (Francie)

Téměř třetinu Čechů přitahuje majestátnost Eiffelovy věže a poetičnost Seiny a jejího okolí. Romantická Paříž vévodí českým preferencím krátkodobých zájezdů po Evropě i přesto, že v důsledku teroristických útoků klesly. Mezi nejznámější a také i nejnavštěvovanější pařížské památky patří katedrála Notre-Dame, Bazilika Sacré – Coeur, Muzeum Louvre, Eiffelova věž a Vítězný oblouk. Paříž je mimojiné centrum módy, kterou můžete nakoupit např. v obchodním domě Printemps na Boulevard Haussmann v historické budově, která na ploše 45 000 m2 nabízí široký výběr značkové módy a delikates. Hříchem by bylo nenavštívit místní boulangerie (pekárny) a neochutnat čerstvé bagety a croissanty.

TOP 5 nejoblíbenějších míst Čechů pro eurovíkendy

Řím (Itálie)

Hlavní město Itálie je rozděleno řekou Tiberou. Jeho centrum je zapsáno do světového dědictví UNESCO. Kromě nejznámějších historických a kulturních památek jako je Koloseum, Fontána di Trevi, Pantheon, Forum Romanum, Andělský hrad a náměstí Piazza Navona se slavnou Berniniho Fontánou čtyř řek, je Řím poutním místem křesťanů. Nachází se v něm nejmenší stát na světě – Vatikán, sídlo současného papeže Františka. Do vatikánské Sixtínské kaple, jejíž strop je zdoben malbou Michelangela Bunarrotiho, proudí každoročně miliony turistů.

Istanbul (Turecko)

Byzantion, Konstantinopol nebo Cařihrad – to všechno jsou pojmenování největšího tureckého města, která se rozkládá na dvou kontinentech – evropském a asijském. Kontinenty jsou rozděleny průlivem mezi Černým a Marmarským mořem. Obě části města jsou spojeny třemi mosty. Mezi nejnavštěvovanější místa Istanbulu patří nejstarší stavba Konstantinova sloupu z roku 330, Sulejmanova, Tulipánová a Modrá mešita Sultan Ahmed, tehdejší obydlí sultánů: nedobytný Palác Topkapi a luxusní Palác Dolmabahce a Chrám Svaté Boží Moudrosti Hagia Sofia. Při návštěvě Istanbulu nelze vynechat návštěvu trhu Grand Bazaar ve čtvrti Tahtakale, který nabízí přes 4 000 obchodů, kaváren, restaurací, dílen apod.

Londýn (Velká Británie)

Hlavní město spojeného království Velké Británie a Severního Irska patří mezi nejdůležitější světové metropole. Miliony turistů přijíždí každoročně nasávat rozmanitost londýnské kultury, umění a historických památek jako je Buckinghamský palác, visutý zvedací most nad Temží – Tower Bridge, Westminsterský palác a hodinová věž Big Ben, London Eye (vyhlídkové kolo Londýnské oko), oficiální sídlo královny – Buckinghamský palác a desítku dalších atrakcí a zajímavostí. Při návštěvě Londýna nevynechejte English breakfast – anglickou snídani, která nasytí i nejnáročnějšího konzumenta. Skládá se z vajec, slaniny, párků, nebo klobásek, fazolí a toastu. Čaj o páté ani jízda dvoupatrovým červeným autobusem – Double-decker bus – např. z Piccadilly Circus nesmí chybět v žádném londýnském turistickém deníku.

Benátky (Itálie)

Benátky nebo Venezia jsou nejnavštěvovanějším italským místem ze seznamu UNESCO, každoročně je navštíví 28 milionů turistů. Místní obyvatelé neúnosnou situaci postupně vzdávají a ročně jich přes dva tisíce odchází za jiným domovem. Pro turisty je největším lákadlem síť stovky kanálů, které brázdí gondoly a vyškolení gondoliéři, jejichž patronem je český světec Jan Nepomucký. Středem města prochází Canal Grande, dopravní tepna Benátek, přes kterou vede nejznámější ze čtyř stovek benátských mostů – Ponte di Rialto. Benátky kromě umělecké a romantické atmosféry lákají i na masové turistické akce: Benátský karneval – přehlídka masek a kostýmů začíná 10 dní před Popeleční středou, Biennale – přehlídka současného výtvarného umění a Benátský filmový festival.

Mezi další oblíbené destinace Čechů v Evropě patří Amsterdam, Athény, Budapešť, Barcelona, Madrid, Milán, Brusel, Berlín, Drážďany a Bratislava. Podle statistického úřadu bylo v loňském roce 2017 uskutečněno 851 krátkodobých cest do zahraničí za účelem rekreace.

Kalkulačka povinného ručení

PSČ musí být ve formátu 12345