Nejoblíbenější srovnávače letenek

23.07.2018

Cena letenky bývá významnou složkou celkové částky, kterou utratíte za dovolenou. Pokud ovšem víte, kde a jak se dají bezplatně porovnávat letenky od různých leteckých společností, můžete na této položce značně ušetřit. Webových stránek, které vyhledávají a porovnávají ceny letenek, existuje mnoho. Které jsou ty nejoblíbenější a co od nich můžete očekávat?

Nejoblíbenější srovnávače letenek

Vyhledávače a srovnávače letenek

Základním předpokladem pro dosažení té nejlepší ceny letenky je aktivní vyhledávání, nejlépe s dostatečným předstihem. K tomu, abyste získali celkový přehled o trhu letenek a nebyli omezeni nabídkou jedné nebo několika málo leteckých společností, slouží webové vyhledávače a srovnávače letenek. Ty umí dobře pracovat s nabídkami a vhodně kombinovat lety, navíc mají v nabídce lety od velkého počtu ověřených přepravců včetně těch menších.

Pro vyhledávání nejlevnějších letenek budete potřebovat pouze několik základních údajů o vaší cestě:

  • kam chcete cestovat (cílovou destinaci),
  • kdy se chcete na cestu vydat (alespoň přibližný termín),
  • s kým budete cestovat (počet cestujících),
  • zda chcete letět přímo, nebo se zastávkou (přestupem).

AZair

Vyhledávač nízkonákladových letenek AZair je oblíbený především pro svou variabilitu a aktuálnost. Vzhledově vás zřejmě příliš nezaujme, nejvýhodnější letenku vám však vyhledá spolehlivě a téměř okamžitě. Oceníte ho zejména při cestách po Evropě, pokrývá ale i řadu destinací v Africe, Asii a na Blízkém východě. Dá se v něm vyhledávat i v případě, že o své cestě máte jen přibližnou představu – víte, na jak dlouho a v jakém období chcete letět, a tušíte kam zhruba (jako destinaci můžete zadat např. „Řecké ostrovy“).

Vyhledávač letenek AZair

Kiwi.com

Kiwi.com je úspěšný český vyhledávač letenek, který dříve fungoval pod názvem Skypicker. Funguje stejně dobře jako AZair, oproti němu však nabízí přívětivější grafické zpracování. Umožňuje vyhledávat nízkonákladové lety po celém světě. Přestože umí vyhledávat i zaoceánské lety, vyplatí se hlavně pro vyhledávání letů na relativně kratší vzdálenosti.

Kiwi.com poskytuje záruku svým zákazníkům v případě, že dojde ke zrušení či zpoždění letu nebo ke změnám v harmonogramu. Kompenzací vám v takových případech bude alternativní let nebo vrácení peněz. Pokud uvíznete na letišti, bude vám za určitých podmínek nabídnuta určitá finanční částka na přepravu na jiné letiště, ubytování a občerstvení.

Vyhledávač letenek Kiwi.com

Letenky Google

Se službou vyhledávání letenek přišla už i společnost Google. Její služba Letenky nabízí vyhledávání, porovnávání a online rezervaci a nákup letenek od více než 300 leteckých společností a cestovních agentur. Letenky Google nabízejí spoustu užitečných funkcí – například porovnání nabídek z více míst odletu, sledování ceny konkrétního letu, upozornění na očekávaný nárůst ceny letenek na sledované trase, tipy na úsporu peněz při volbě alternativního letiště nebo data odletu a další. Lety si můžete seřadit od nejlepšího nebo podle ceny, délky letu, případně času odletu. Při vyhledávání můžete využívat interaktivní kalendář a mapu světa nebo třeba cenový graf.

Momondo

Momondo je celosvětový, velmi dobře hodnocený vyhledávač pro cestovatele, který porovnává nejen letenky, ale také nabídky hotelů a půjčoven automobilů. Na jednom místě si tak můžete naplánovat a zařídit celou dovolenou. Momondo shromažďuje a porovnává nabídky nejen samotných společností, ale také jiných významných srovnávačů, proto často dokáže najít opravdu bezkonkurenční cenu. Letenky neprodává, pro rezervaci vás pouze přesměruje na stránky dané společnosti.

Skyscanner

Skyscanner, podobně jako Momondo, umí vyhledat letenky po celém světě, od nízkonákladových i tradičních přepravců. Srovnává nabídky stovek leteckých společností a vyhledávačů letenek. Kromě letenek si i na této stránce zarezervujete také ubytování a zapůjčení automobilu.

Pár tipů na závěr

Na závěr přinášíme několik tipů, které se při vyhledávání levných letenek vyplatí dodržovat:

  • Při vyhledávání nejvýhodnějších letenek používejte anonymní režim prohlížeče. Předejdete tak možnému navýšení ceny letenek, ke kterému by mohlo dojít na základě monitorování vašeho pohybu a uložených cookies.
  • Po vyhledání levné letenky si vždy na oficiálních stránkách letecké společnosti ověřte, zda neexistuje ještě lepší a levnější varianta letenky.
  • Jakmile najdete nabídku, která vám vyhovuje, udělejte konečné rozhodnutí a neztrácejte vyhledáváním další hodiny, které by vám přinesly úsporu několik desítek korun.
Hledat na webu Srovnátor.cz