Nejotravnější spolucestující v hromadné dopravě

20.08.2018

Pokud často cestujete hromadnou dopravou, setkáváte se s různými typy lidí, kteří se na několik minut nebo hodin stávají vašimi spolucestujícími. Většina z nich je slušná a ohleduplná, najde se mezi nimi ovšem pár výjimek. Přítomnost takových pasažérů ostatní cestující otravuje, rozčiluje a jinak obtěžuje. Jak? Na to vám odpovíme v následujících řádcích. Vy se takového chování raději vyvarujte, abyste ostatní nevytáčeli tím, co sami nemáte rádi.

Nejotravnější spolucestující v hromadné dopravě

Důvěrné rozhovory

Možná byste se divili, co všechno se můžete dozvědět během jedné cesty vlakem, autobusem nebo letadlem. Někteří cestující zkrátka neberou ohled na to, že ostatní nezajímá jejich soukromý život nebo názor na aktuální politickou situaci, a hlasitě tyto záležitosti rozebírají se svými blízkými. Někdy osobně, někdy po telefonu. Co na tom, že jste si po cestě chtěli zdřímnout?

Seznamka

Podobným případem jsou příliš otevření, sdílní a hovorní lidé, kteří vám nedopřejí chvilku klidu, sedíte-li vedle nich. Na úvod s vámi prohodí pár zdvořilostních frází, ale pak dále mluví a mluví, až vám odvypráví celý svůj život. A to i přesto, že jen posloucháte a občas projevíte souhlas nebo údiv.

Potichu by to nešlo?

Svou přílišnou hlučností obtěžují ostatní také lidé, kteří si pouštějí hudbu do sluchátek tak hlasitě, že ji nedobrovolně musí poslouchat všichni cestující. Někteří dokážou se svou bezohledností zajít tak daleko, že si klidně pustí hudbu z reproduktoru.

Podobně, naštěstí jen na kratší dobu, dokáže otrávit hlasitě vyzvánějící telefon, který jeho majitel ne a ne ve svém zavazadle najít.

Nedobrovolná masáž

Jiní spolucestující mohou ohrozit vaši fyzickou pohodu. Nejčastěji tím, že vám skrze opěradlo sedačky masírují záda. Kolenem, kopáním nebo různými předměty opřenými o vaši sedačku. Nechtěná rána může přiletět také od člověka, který se s velkým batohem na zádech snaží prodrat úzkou uličkou mezi sedadly.

Nepříjemné pachy

Utrpět může také váš čich. V parném létě není v hromadných dopravních prostředcích nouze o pach potu, na který nestačí ani všechna otevřená okénka. Někdo je ale cítit, i když je venku sychravo a nemá za sebou dobíhání autobusu na poslední chvíli.

K nepříjemnému pachu potu se občas přidá také specifická vůně jídla. Někdo se nezdráhá vybalit po cestě jídlo, po kterém celý autobus zaplaví vůně cibule nebo ryby.

Nejmenší cestující

Na cestování s dětmi není nic špatného. Může být ale obtěžující pro ostatní (zejména pak bezdětné) cestující. To v případě, kdy děti křičí, pošťuchují se, pobíhají v uličce a jinak se dožadují pozornosti, zatímco jejich laxní rodiče jsou naprosto v klidu a zdá se, že chování jejich dětí jde zcela mimo ně. Možná to vzdají předem, přesvědčení, že stejně neexistuje nic, co by na jejich rozjívené děti zabralo.

Hledat na webu Srovnátor.cz