Nejproblémovější otázky z testu autoškoly

02.01.2018

Ať už se chystáte na závěrečné zkoušky v autoškole, nebo si chcete jen osvěžit své znalosti, zkuste vyřešit následující příklady křižovatek. Je až překvapující, kolik řidičů nedokáže dodržet základní pravidlo, a tím je přednost zprava. Bohužel takto banální věc se stává častou příčinou dopravních nehod.

Nejproblémovější otázky z testu autoškoly

Křižovatka ve tvaru písmena T

křižovatka

U této křižovatky měla většina řidičů problém s určením, v jakém pořadí mají auta jet za sebou. Podle průzkumu, který provedla pojišťovna Generalli odpovědělo 61% řidičů špatně. Podle nich by jako první mělo projet zelené auto, po něm červené a jako poslední modré. 10% řidičů vůbec neví jak by se měli v takové situaci zachovat.

Správné řešení

Správný postup v takovéhle situaci je následující. První by mělo do křižovatky najet červené auto, které ale dává přednost zelenému autu. Zelené auto musí dát přednost zprava modrému autu. Jelikož je červené auto najeté v křižovatce, modré auto už nemusí dávat přednost zprava a projede křižovatkou jako první. Po něm pak následuje auto zelené a jako poslední pojede auto červené.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Křižovatka s dopravní značkou STOP

Velmi často se v testech objevují křižovatky s dopravní značkou STOP. Typickým příkladem je následující situace. V tomto případě odpovědělo správně 63% lidí.

křižovatka

Správné řešení

Jako první projede křižovatkou modré nákladní auto, jelikož auto z výhledu musí zastavit na značce STOP. Po nákladním autě projede auto z výhledu, jelikož pro něj platí přednost zprava z pohledu žlutého auta. Jako poslední potom projede žluté auto.

Křižovatka s dopravní značkou upravující přednost

křižovatka

Na posledním obrázku vidíme, že auto z výhledu přijíždí na křižovatku po hlavní silnici. Řidič zeleného auta musí dodržet přednost zprava, proto pouští auto z výhledu a projíždí až po něm. Červené auto pouští zelené auto, jelikož musí dodržet přednost vozidlům přijíždějícím po hlavní silnici.

zdroj obázků: auto.idnes.cz

Hledat na webu Srovnátor.cz